KKV finanszírozás 2009. m ájus. 29. Előadó: Mihályné Balázs Melinda Nógrád Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány rendezvénye KKC-2008-V-08-08-62 „Tudás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. és a JEREMIE Program Garamvölgyi Balázs vezérigazgató-helyettes Budapest, június 15.
Advertisements

HUNGÁRIA Takarék tavaszi agrár fórum sorozat.
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai
Kedvezményes források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai.. Témakörök •MFB Zrt. bemutatása •Finanszírozási programjaink –MFB Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Program.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával
Benke Ákos vezérigazgató Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Az UMVP aktuális helyzetének bemutatása, és a kockázati tőke program K+F+I workshop
V.: Gazdaságélénkítési eszközök az MKB Bank finanszírozási gyakorlatában.
JEREMIE Program Magyarországon
Önkormányzatok finanszírozása
2007. április 24. BG Finance Zrt. Meizl József.
Kombinált Mikrohitel Program. Kombinált mikrohitel - közvetítői pályázat • Együttesen igényelhető vissza nem térítendő támogatás és kedvezményes mikrohitel,
EU Források felül- és alulnézetben
Az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. és a JEREMIE Program Garamvölgyi Balázs üzleti vezérigazgató-helyettes Budapest, augusztus 29.
V.: Újra előtérben a fejlesztési lehetőségek.
PÁTOSZ nap Február 23.. Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 20 éve a vállalkozásokért Célunk: a Közép-dunántúli régióban.
Mikrohitel  Igénybevehetik: Kezdő és már működő mikrovállalkozások, melyeknél a bejegyzés vagy a vállalkozói igazolvány kiváltása már megtörtént  Hitel.
A hitelgarancia szerepe a vállalkozások forrásbevonásában Király Zsolt marketing igazgató Hitelgarancia Zrt február 2.
1. 2 Az RFH cégcsoport • Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat • 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és.
Beruházások pénzügyi lehetőségei a dél-dunántúli régióban
Új Magyarország Vállalkozói Program pénzügyi programjai (Jeremie)
Az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt.
Az MFB Zrt. vállalkozásfinanszírozási programjai
Vállalkozási ismeretek
1 Vállalkozásfejlesztés - Mikrohitel Dr. Imreh Szabolcs SZTE GTK.
BG Finance Zrt. Moskovits Pál április 24..
Tájékoztató jellegű információk!. Versenyképesség javítása külső befektetővel
Hitelek, akár évi 4,5 %-ért, az Új Széchenyi Hitel Program keretében
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai Pénz, de honnan? Pénzek a régióban A Regionális Fejlesztési Holding és a Piac & Profit közös konferenciája, Debrecen,
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai Pénz, de honnan? Pénzek a régióban A Regionális Fejlesztési Holding és a Piac & Profit közös konferenciája Veszprém,
1. Az RFH csoport bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Gazdaságfejlesztési Pályázatok - lehetőségek, tapasztalatok Gáspár Bence, főosztályvezető Budapest,
Kormányszóvivői tájékoztató. Lendületbe hozzuk a vállalkozásokat Dr. Kóka János Gazdasági és Közlekedési Miniszter.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával Bátora László vezérigazgató-helyettes Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Eger, szeptember 17.
Új Széchenyi Hitel és Új Széchenyi Kombinált Mikrohitel Zalán Helga ügyvezető igazgató MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Budapest, február.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával Benke Ákos vezérigazgató, Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Eger, 2008.április 23. Az Új Magyarország.
JEREMIE Programok módosulásai
partnerség a K&H – tól Új Magyarország Programok Pályázatok
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Vállalkozási ismeretek
Pályázati lehetőségek és tapasztalatok a Gazdaságfejlesztési operatív programban Gáspár Bence Orosháza, július 31.
MFB Rt. a hazai bankszektorban – A tulajdonos, a tulajdonjog gyakorló – A Bank társadalmi szerepvállalása – A Bank tevékenysége 2.
Elérhető, támogatott hitelkonstrukciók a kkv –k számára.
MGV Zrt. – „Több mint egy bank”
Veszprém november 10.. A vállalkozásfejlesztés Célunk: elsősorban a megyében működő vállalkozások tevékenységének szellemi és pénzügyi segítése.
Mikrohitel lehetőségek mikro és kisvállalkozások részére.
Vállalkozói mikrohitelek
MiFiN Mikrofinanszírozó Zrt. hitelezési termékei
III. További finanszírozási alternatívák
Piac & Profit Konferenciasorozat Start Garancia Zrt. Egy gonddal kevesebb! Pályázati garancia fedezet nélkül a Start Zrt-től Az értékteremtő befektetés.
1. 2 Az RFH cégcsoport Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó.
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
Ügyfélközpontú szemlélet kialakítása, aktuális pályázati lehetőségek Bokor Imre, képviseletvezető.
Kezeljünk válságot fejlesztéssel Az MFB Zrt. hitelei a felzárkózásért, a versenyképességért és a válságkezelésért Kékesi Zsolt igazgató október 1.
ÖTLETTŐL A SIKERIG! A REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI HOLDING ZRT. CÉGCSOPORTJÁNAK FEJLESZTÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI LEHETŐSÉGEI ILENCZFALVI SZÁSZ GÁBOR VEZÉRIGAZGATÓ.
KKV fejlesztés pénzügyi eszközök bevonásával Zalán Helga termékfejlesztési ügyvezető igazgató Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Salgótarján május.
1 „Munkáltatók a munkavállalókért, a versenyképességért” Kis-, közép- és mikrovállalkozások finanszírozása az Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Program.
Válságkezelés Fejlesztéssel ! Az MFB Zrt. hitelei a felzárkózásért, a versenyképességért és a válságkezelésért Muzamel László szeptember 17.
SZÉCHENYI KÁRTYA PROGRAM ÚJDONSÁGOK ÉS HITELEK UNIÓS PÁLYÁZATOKHOZ SZÉP ZOLTÁN fejlesztési igazgató KAVOSZ Zrt.
KAVOSZ Zrt – az MKIK és VOSZ létrehozta a KAVOSZ Zrt-t Feladatai:  Szakmai irányítás  Több mint 200 regisztráló iroda koordinálása  Ügyfelek.
KKV fejlesztés pénzügyi eszközök bevonásával Verő Mihály, Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Debrecen október 1. - Az Új Magyarország Vállalkozói.
Kombinált Mikrohitel A Mikrovállalkozások fejlesztéséért.
A hitelgarancia szerepe a kkv-k finanszírozásában 2010 Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Mindent a Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése célú Hitelprogramról Beruházás, eszközbeszerzés, haszongépjármű vásárlás 0%-os.
1 Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Postapartner Program.
Kapacitásbővítő, jelenlegi pályázati lehetőségek
KÖFOP Pályázatokhoz kapcsolódó finanszírozási lehetőségek a Széchenyi Kártya Program keretében.
Fejlessze vállalkozását pályázati források segítségével!
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY
Előadás másolata:

KKV finanszírozás m ájus. 29. Előadó: Mihályné Balázs Melinda Nógrád Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány rendezvénye KKC-2008-V „Tudás a versenyképességért”

KKV fogalma Mikrovállalkozás (max. 10 fő, 200 millió Ft árbevétel) Kisvállalkozás (50 fő, árbevétel vagy mérlegfőösszeg 10 millió €) Középvállalkozás (250 fő)

Finanszírozási igény Saját belső források Külső források működés- forgóeszközhitel - faktoring fejlesztés- támogatás - hitel - lízing - tőkekihelyezés intézményesített „egyéb” (pl. tagi hitel)

Támogatás és/vagy hitel Vállalandó kötelezettségek Fedezetek Feltételeknek való megfelelés Időbeli átfutás   támogatási intenzitás!

Új Magyarország Mikrohitel Program

Visszat é r í tendő t á mogat á sok megjelen é se az uni ó s t á mogat á sok rendszer é ben  : a Struktur á lis Alapokb ó l sz á rmaz ó forr á sokb ó l 200 mrd Ft. visszat é r í tendő p é nz ü gyi programok finansz í roz á s á ra – 92 %-ban a vid é ki Magyarorsz á gon ker ü l felhaszn á l á sra.  Finansz í roz á si programok:  Mikrohitel  Kezess é gv á llal á s  Kock á zati tőke

A program célja Az Új Magyarország Mikrohitel program célja a kereskedelmi banki módszerekkel nem, vagy nem a kívánt mértékben finanszírozható magyarországi székhelyű mikrovállalkozások fejlesztése a hitelhez jutás lehetőségeinek javításával. Jelenleg a magyar vállalkozások mintegy 80%-a hitel nélkül gazdálkodik, míg a fejlett országokban ez az arány 15-20%. Hitelek koncentrációja: a vállalkozások 1%-a rendelkezik a hitelek 33%- ával. Számos jól fejlődő mikrovállalkozás működik, amelyek hitelképesek lennének, azonban mégsem tudnak bekerülni a banki finanszírozás körébe. Ennek fő oka, hogy a bankrendszer számára a mikrovállalkozások kis összegű hiteligényei nehezen kezelhetők, túl magasak a relatív tranzakciós költségek, illetve a vállalkozások nehezen tudják teljesíteni a bankok biztosítéki elvárásait.

A f inanszírozási programok Magyarországon

A Mikrohitel program keretében az MV Zrt. refinanszírozási hitelkeretet, illetve garancia lehetőséget közvetít szerződött pénzügyi közvetítők számára, ily módon visszatérítendő, kedvező kamatozású forrásokat biztosít a mikrovállalkozások részére, valamint kezességvállalással könnyít a fedezeti elvárásokon. Ezeket a refinanszírozási forrásokat a pénzügyi közvetítők előre meghatározott mértékben kötelesek a saját forrásaikkal kiegészíteni. A pénzügyi közvetítők állnak kapcsolatban a végső kedvezményezett mikrovállalkozásokkal, ők végzik a hitelkérelmek befogadását, elbírálását, a szerződéskötést, a folyósítást, illetve a hitelszámlák kezelését. A pénzügyi közvetítők viselik az általuk folyósított hitelek kockázatát. A f inanszírozási programok Magyarországon

Várt gazdasági hatások A hitelpiaci elégtelenségek enyhítése, megszüntetése Mű k ö d ő és induló vállalkozások finanszírozásának el ő segítése Korábban nem finanszírozott vállalkozások „bankképessé” tétele, azaz a későbbi önálló banki forrásbevonás lehetőségének megteremtése Cél: 60 ezer tranzakció (vállalkozás)

A támogatás formája, kategóriája és mértéke  Kedvezményes kamatozású kölcsön  Az állami támogatás kategóriája: az Európai Közösséget létrehozó Szerződés 87. cikkének (1) bekezdése szerinti állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló 85/2004. (IV. 19.) Korm. rendelet I. számú melléklete szerint: „D. Csekély összegű támogatás.”  Bármely vállalkozásnak, bármely három pénzügyi év időszakában odaítélt csekély összegű (de minimis) támogatás támogatástartalma nem haladhatja meg a eurót, közúti szállítás területén működő vállalkozás esetén a eurót.  Azonos elszámolható költségek tekintetében a csekély összegű támogatás nem halmozható állami támogatással, ha az ilyen jellegű halmozódás túlzott támogatási intenzitást eredményezne.  A hitelfelvevőnek előzetesen nyilatkoznia kell arról, hogy az adott évben és az azt megelőző két pénzügyi évben mennyi csekély összegű (de minimis) támogatást vett igénybe. Amennyiben a beruházáshoz más állami támogatást is igényel a hitelfelvevő, akkor nyilatkoznia kell annak támogatástartalmáról és a támogatási kategóriájáról.

A megcélzott Mikrohitel-igénylő  devizabelföldi mikrovállalkozás*,  árbevétele maximum 200 millió Ft (vagy induló vállalkozás),  tevékenysége nem esik a de minimis korlátozások alá,  mindeddig nem tudott bekerülni be a banki finanszírozás körébe (méretgazdaságossági és egyéb okokból),  üzleti tervei jól átgondoltak és ígéretesek (=hitelképes),  beruházási hitel esetén min. 20% öner ő. *2004.évi XXXIV tv. Szerinti mikrovállalkozások közül azok, melyek árbevétele maximum 200 millió Ft (vagy induló vállalkozás)

Nem nyújtható támogatás olyan vállalkozás számára, amelynek forgóeszközhitel esetén hitelintézettel szemben az elmúlt 1 hónapban hiteltartozása állt fenn - beruházási hitel esetén forgóeszközhitel kivételével; amelynek a GOP 4 illetve a Társaság bármely egyéb támogatási programja keretében és/vagy az Országos Mikrohitel Alappal szemben fennálló tőketartozásának együttes értéke a 10 millió Ft-ot meghaladja; csőd-, felszámolási vagy végelszámolási eljárás vagy kiegyenlítetlen lejárt köztartozás esetén; az üzletszerű működéshez szükséges jogerős hatósági engedélyek hiánya esetén; ha a hitelkérelem szakmai, pénzügyi tartalmát érdemben befolyásoló valótlan, hamis adatot szolgáltat; amellyel szemben olyan eljárás van folyamatban, amelyben, vagy amely eredményeként büntetőjogi intézkedésnek lehet helye, illetve amellyel szemben a bíróság büntetőjogi intézkedésként tevékenységének korlátozását rendelte el; amellyel szemben az Európai Bizottságnak valamely támogatás visszafizetésére kötelező határozata van érvényben, továbbá amely három éven belül valamely támogatási szerződésben vállalt kötelezettségét nem teljesítette.

Támogatható projektek A GOP 4 Mikrohitel Program keretében a Közvetítő által kihelyezett hitelek a Kedvezményezettek által az alábbi Projektekhez használhatók fel:  gépek, berendezések, egyéb tárgyi-eszközbeszerzések és egyéb beruházások finanszírozása;  meglévő üzleti tulajdon vagy bérelt infrastruktúra bővítése és/vagy fejlesztése;  a tevékenység bővítéséhez szükséges forgóeszközök és/vagy szolgáltatások beszerzése, biztosítása. Beruházási- és a Beruházáshoz kapcsolódó forgóeszközhitel együttes folyósítása esetén az adott Projekten belül a forgóeszközhitel aránya a Közvetítő által folyósított teljes hitelösszeg 30%-át nem haladhatja meg.

Nem támogatható projektek Hitelcél alapján: – visszaigényelhető általános forgalmi adó finanszírozására; – hitelintézettel szemben fennálló kötelezettség, illetve az Országos Mikrohitel Alapból folyósított hitel finanszírozására; –beruházási hitel működési költségek fedezésére, illetve – folyószámlahitelre. „de minimis” korlátozások: – halászathoz vagy akvakultúrához kapcsolódó tevékenységet végző vállalkozások; – mezőgazdasági termékek elsődleges termelésével, feldolgozásában vagy forgalmazásában tevékenykedő vállalkozások; – exporttal kapcsolatos tevékenységek; – az import áruk helyett hazai áru használatától függő támogatás; – a szénágazatban tevékenységet folytató vállalkozások; – a kereskedelmi fuvarozás terén működő vállalkozások tekintetében teherszállító járművek megvásárlására; illetve – a nehéz helyzetben lévő vállalkozások. Nem részesíthető a GOP 4 Mikrohitel Program keretében támogatásban olyan jogalany, aki/amely az adott, illetve az azt megelőző két pénzügyi év során a Bizottság 1998/2006/EK rendeletében meghatározott összeghatár felett részesült, illetve részesülne de minimis támogatásban.

Új Magyarország Mikrohitel kondíciók Hitelösszeg: – a) Forgóeszköz hitel esetében maximum 6 millió Ft – b) Beruházási hitel esetében maximum 10 millió Ft Hitelcél: tárgyi eszköz beszerzések és egyéb beruházások, bővítések, ill. kapcsolódó forgóeszköz finanszírozás (a fejlesztés helye Magyarország) Futamidő: – a) Forgóeszköz hitel esetében maximum 36 hónap – b) Beruházási hitel esetében maximum 120 hónap Türelmi idő: max. 2 év beruházási hitel, max. 2 hónap forgóeszköz hitel esetén Pénzügyi közvetítők : MVA, fővárosi és megyei vállalkozásfejlesztési alapítványok, h itelintézetek illetve pénzügyi vállalkozások (

Díjak és költségek, egyebek A kihelyezett hitelek kamatait a Közvetítő szabadon határozhatja meg; Egyéb felszámítható költségek és díjak: –A szerződés megkötésével összefüggésben összesen legfeljebb 50 ezer Ft tranzakciós díj számítható fel, amely magában foglalja a folyósítással összefüggő valamennyi szolgáltatásának és költségének ellenértékét; – Amennyiben a Közvetítő a igénybe vesz kezességvállalást is, beszedi a Kezességvállalási Díjat, kivéve amennyiben annak viselését átvállalta. – A Mikrohitel Program keretében folyósított hitelek a bármikor előtörleszthetők anélkül, hogy az a hitel kondícióinak romlását, vagy terheinek, költségeinek növekedését eredményezné. A Kedvezményezett a támogatott projekt megvalósítását a hitel folyósításától számított 60 napon belül köteles megkezdeni A Közvetítő a saját fedezetértékelési szabályai alapján meghatározott mértékű biztosítékot kér a Kedvezményezettől.

Pénzügyi közvetítők

Új Magyarország Kisvállalkozói Hitel Hitelfelvevő:Kisvállalkozások Hitelcél: –ingatlan beruházás –használt és új gépek, járművek –tárgyi eszközök beszerzése Induló vállalkozások is igényelhetik

Kondíciók Saját erő min. 15% Fedezet 100% + 1 éves kamat Hitelgarancia Zrt. 80%-os kezességvállalása Hitelösszeg 1 – 50 millió Ft Kamat 3 havi EURIBOR + 4%/év Lejárat: max.15 év, 2 év türelmi idő Folyósítási jutalék 1%

Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram Kedvezményezett: mikro- kis- közép- és nagyvállalat, egyéni vállalkozás, gazdasági társaság Elsősorban: pályázathoz forráskiegészítőként Futamidő: 15 év Kamat: 3 havi EURIBOR + 4% Hitelösszeg: 5 – 3000 millió Ft Saját erő:10-25% de minimis esetén regionális csoportmen- tességi támogatás esetén

Faktoring Rövid lejáratú finanszírozási forma (30-90 nap) Követelés megelőlegezés faktordíj ellenében Gyorsabb mint a hitel/faktor keretszerződéssel A vevő fizetőképességi kockázata a döntő

Lízing Pénzügyi /beszerzés Operatív /használat Előnye: nincs szükség külön biztosítékra, egyszerűbb és gyorsabb ügyintézés

Kockázati tőkebefektetés Tulajdonszerzés, tulajdonosi kör bővül Zárt és nyílt végű Előny: –javul a hitelképesség, források bővülnek –Új üzleti kapcsolatok, növekvő szaktudás Hátrány: –Csorbul a függetlenség, új szereplő az irányításban –Hozamon való osztozkodás –Plusz adatszolgáltatás, ellenőrzés –Üzleti titkok kerülhetnek ki Üzletrész visszavásárlási garancia Nincs visszavásárlási kötelezettség

Köszönöm a figyelmet! Mihályné Balázs Melinda 3100 Salgótarján, Alkotmány út 18. Tel/fax: 32/ ;