UMFT infovonal: 06 40 638 638 Kedvezményezett:Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1. A projekt.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztése „Tudásdepó-Expressz” BÁCSALMÁS.
Advertisements

Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Egymásért fordítsuk meg a napot!. Célok •a fogyatékos emberek elfogadottságának növelése érdekében: ▫integrált események szervezése, ▫a fogyatékos emberek.
Országos könyvtári fejlesztések a tanulás támogatására
Tóvári Judit Eszterházy Károly Főiskola. Szinnyei József. Magyarország a XX. században század: polgári.
A dunakeszi Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár szolgáltatás fejlesztése, képzési szerepének erősítése TÁMOP /1/KMR.
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
"Tabletek, kispolski, miegymás - Mi is az a Bűvösvölgy?” Média animátor – H95 Bűvösvölgy szeptember Legeza Katalin.
Összehangolt könyvtári szolgáltatásfejlesztés és az olvasáskultúra népszerűsítését támogató programsorozat lebonyolítása a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár.
TIOP /1 Haizler Lászlóné Bük, november 12. Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztése – „Tudásdepó Expressz”  A könyvtárak.
TIOP / „A minőségi szolgáltatás feltételeinek megteremtését és a Vas megyei tudásvagyon egyenlő esélyű hozzáférését támogató informatikai.
„Ez a projekt az Európai Bizottság támogatásával valósult meg
TÁMOP / Békés – Tudásdepó – Expressz A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó.
TÁMOP projekt szakmai feladatai és eredményei Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Topár Gábor szakmai projektvezető Minőségügyi Konferencia ZMNE.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
A Szociális Ágazati Portál (SZÁP)
Czeglédi László Integrált tartalomszolgáltatás megújult környezetben
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
A projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg BÁCSKIR TIOP / LAKITELEK Könyvtári.
Kisalföldi Tudástár szolgáltatásainak horizontális és vertikális bővítése a hatékony információátadás érdekében TÁMOP A-11/ Projektnyitó.
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
A Miskolci Egyetem TÁMOP projektjének záró rendezvénye Országos Széchényi Könyvtár Budapest, június 21.
MÚZEUMI KÖNYVTÁRAK A STATISZTIKA TÜKRÉBEN - FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK, IRÁNYOK Tóth Máté OSZK - Könyvtári Intézet.
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
Könyvtárhasználat.
Az elektronikus információszolgáltatás gyakorlata és tapasztalatai a Berzsenyi Dániel Főiskola könyvtárában Szombathely, október 18. Barki Katalin.
FŐVÁROSI OKTATÁSI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁST TÁMOGATÓ PORTÁL Horváth Csaba Főpolgármester-helyettes Sajtótájékoztató október 2.
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA.
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
A Magyar Elektronikus Könyvtár új szolgáltatásai és működése Moldován István OSZK MEK osztály Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár.
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A referenciaintézmények feladatai, hatáskörei
Az informatika szerepe a XXI.század múzeumaiban
2009. november 23. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 11. előadás.
2009. október 19. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 7. előadás.
Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma Budapest, december 11. Magyar Képzőművészeti Egyetem.
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei európai uniós források segítségével ( ) Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály Egyetemi Könyvtárigazgatók.
Digitális tartalomszolgáltatás
Networkshop 2009 MKE Vándorgyűlés, Debrecen július 10.
Nevelési Tudásdepó Csík Tibor projektmenedzser. Az országos lelőhely-nyilvántartás számára rekordok Magyar közoktatás tankönyvei Gyermek- és ifjúsági.
EGY SIKERES PROJEKT ISMÉRVEI ÖTLETTŐL A MEGVALÓSULÁSIG Vendler Balázs, ügyvezető.
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Társadalmi Megújulás Operatív Program „Tudásdepó-Expressz”- A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig.
Könyvtári konstrukciók az Új Magyarország Fejlesztési Terv Operatív Programjaiban Szakmai tájékoztató a városi könyvtárak számára Országos Széchényi Könyvtár.
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei a TÁMOP-ban és a TIOP-ban Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály „A könyvtárak fejlesztési lehetőségei.
„Olvasási és digitális kompetenciák fejlesztése könyvtári szolgáltatásokkal. A PTE Egyetemi Könyvtár a minőségi oktatás és hatékony tanulás szolgálatában”
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Bemutatkozik a Magyar Elektronikus Könyvtár osztály november 26.
A könyvtár, mint az információs társadalom stratégiai tényezője Dr. Tóvári Judit
Digitalizált információk rendszerezése. A publikus hozzáférés biztosítása az Internet segítségével. Dokumentumkezelés, információ digitalizálás OMA konferencia.
TÁMOP / „Tudásdepó Expressz” Új szolgáltatások Zala megye könyvtáraiban –élethosszig tartó tanulás könyvtári környezetben február.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményének megújult Budapest-képarchívuma Előadók: Dávid Adrienne (FSZEK BGY) és Fülöp Endre (Monguz Kft.)
Helyi esélyegyenlőségi programok elkészítése Záró konferencia Budapest, december 8. ÁROP Esélyegyenlőség-elvű fejlesztéspolitika.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai.
VÁLTOZÓ KÖNYVTÁR A VÁLTOZÓ VILÁGBAN „Megőriztük a régit, s megújultunk az időben, ahogy kell.” Csukás István.
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
Kísérleti magyar webarchiválási program A könyvtárak szerepe
MKE Helyismereti Könyvtárosok Szervezetének XVIII
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Integrált könyvtár rendszer (IKR)
Az előadás témája: DIGITÁLIA: Ahogy egyre jobban öregszem...
TÁMOP az OSZK-ban A nemzeti könyvtár az élethosszig tartó tanulásért országos és intézményi fejlesztések a tanulás szolgálatában az állományok hozzáférhetőségének.
A Diplomás pályakövetŐ rendszer megújítása
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban
Mobilsuli program a Mobkom X Egyesülettel
Előadás másolata:

UMFT infovonal: Kedvezményezett:Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Tudásdepó? Expressz! Az online szolgáltatások megújítása Félidős beszámoló

UMFT infovonal: Kedvezményezett:Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Összehangolt könyvtári szolgáltatás- fejlesztés és az olvasáskultúra népszerűsítését támogató program-sorozat lebonyolítása a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár által (TÁMOP /1/KMR/ )

TAMOP /1/KMR Társadalmi Megújulás Operatív Program Közép-Magyarország Régió kóddal: „Tudásdepó-Expressz” - A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése

Hagyományos könyvtári programok az olvasáskultúra fejlesztése témára

Családi szombatok sorozat Eddig 36 rendezvény zajlott le 629 fő - szülők és gyerekek – részvételével, 12 szombaton is nyitva tartó könyvtárunkban, további 12 rendezvény szervezés alatt. Irodalmi művek, mesék, magyar népszokások és hagyományok felelevenítése, népi játékok és szokások megismerése.

Veszíts el egy könyvet! március 25. Csatlakozás a nagy könyvelhagyó naphoz 32 könyvet találtak meg 16 alkalommal kértek könyvtári segítséget, 19 könyvet egynél többször veszítettek el, de 18 könyvről nem tudunk.

Napközis tábori foglalkozások július – augusztus A kerületi önkormányzatok nyári táborainak programjait színesítettük egy-egy könyvtári nappal – népszerű irodalmi alkotások bemutatása, feldolgozása, –olvasás-népszerűsítő foglalkozások, játszóházak, vetélkedők szervezése, –könyvtárhasználati tudnivalók játékos megismerése.

Médiaismereti foglalkozások október – április Audiovizuális gyermekműfajok: a rajzfilm Z. Karvalics László információs társadalomkutató (Szegedi Egyetem), Bálint Katalin pszichológus (Filmiroda Korhatár Bizottság, MTA Pszichológiai Kutatóintézete) Talkshow műsorok (ezen belül a kibeszélő show) műfaji sajátosságai és hatása a gyerekekre, fiatalokra Adrigán Erzsébet pszichológus (ORTT szakértő), Bényei Judit szociológus, Szilády Szilvia NMHH munkatársa

Könyvtárak a veszélyeztetett élethelyzetű gyerekekért és fiatal felnőttekért konferencia szeptember 22. „Élmények képekben” fotókiállítás a Központi Könyvtár átriumában Gyermekvédelmi szakellátottak sajátosságainak és helyzetének bemutatása. Felsőoktatási Mentor Hálózat bemutatása. „Ásatás a könyvtárban” – játékos vetélkedő a régészet és a tokaji ásatás információs hátterének felfedezése.

„Beszéljünk róla” olvasásfejlesztési tréning Egy-egy irodalmi mű, filmművészeti alkotás kerül feldolgozásra - azok keletkezéstörténetéről, társadalmi hátteréről beszélgetnek a fiatalok esztéta és moderátor (pedagógus, pszichológus) vezetésével. Szituációs gyakorlatokon keresztül sajátítják el a kulturált vélemény- nyilvánítást.

Mentori szolgálat a Központi könyvtárban október 1. – június 15. Speciálisan képzett könyvtáros és szociális munkás segíti az állami gondozott és a nevelőintézetből kikerült – tizenéveseket, fiatal felnőtteket információval. Cél a könyvtári szolgáltatások, információs eszközök, az internet megismertetése és használtatása saját helyzetük javítására.

Online szolgáltatásaink fejlesztése különböző célcsoportok számára DECEMBER – ÁPRILIS

Reklámfilm a könyvtárról 25 ismert személyiség mondta el véleményét az olvasásról. A reklámfilm elérhető a oldalon.

„Klikkelj az olvasásra” kampány Olvasásnépszerűsítő és fejlesztő akció- programok szervezése, lebonyolítása, iskolások, nem olvasó felnőttek, hátrányos helyzetű csoportok számára. Az olvasás és a könyvtári szolgáltatások népszerűsítése új társadalmi csoportok bevonásával. Célunk volt, hogy olyan programokat indítsunk, amely nemcsak a könyvtár- használók táborát növeli, hanem az olvasást is megszeretteti.

A játékot felvette/megoldotta: 341 fő. Jelenleg 296 játékos játszik, 637 fő regisztrált.

Klikkkalandor interaktív játék Indulás: 2010.január 20. Online tanulás: 33 könyvet - általános iskolai kötelező és ajánlott művet – dolgoztak fel játékosan a 2. régió munkatársai: egy-egy táblásjátékon „kérdezik ki” a diákokat, 225 kérdést tettek fel, 70 avatart alkottak meg.

Klikk-kalandor leírása Online társasjáték, témacsoportokba foglalva egy-egy táblásjátékon összesítve kérdezi ki a játékost az olvasmányokból. A játékos virtuális dobókockával dob, majd választ: válaszol a kérdésre vagy más utat keres. Játék közben könyveket gyűjt képzeletbeli polcaira, valamint barátokat szerez a könyvek szereplői közül, akiket egy-egy kockányi képen mutatunk be.

Klikk-kalandor témái Fabulátor - népmesék, Flórafaun - állat- és növényvilág, Glóbusz - világtörténelem, Hitvilágiak - mitológia, Időutazó - sci-fi, Kölyökfarigcsa - gyermeki sorsok, Országépítő - magyar történelem.

Internet-használat, információkeresés Internet-használat, e-ügyintézés 9 alkalom, hátra van még: 24 Számítógép-használat és e-ügyintézés vakok és gyengénlátók számára 1 alkalom, hátra van még 2 WEB 2.0 ismeretek – hallgatók 3 alkalom, hátra van még 3 Társadalomtudományi adatbázisok használata középiskolásoknak és felsőoktatási hallgatóknak 7 alkalom, hátra van még 17

Közbeszerzési eljárások lefolytatása A FSZEK integrált könyvtári rendszerének korszerűsítése - Corvina fejlesztés Szerződéskötés: május 3. Befejezés: április 30. Nettó ár: Ft A FSZEK portál korszerűsítése -Weboldalunk interaktívvá tétele Szerződéskötés: július 28. Befejezés: április 30. Nettó ár: Ft

A FSZEK portál korszerűsítése A oldal bővítésewww.fszek.hu új design, új szerkezet, interaktivitás lehetőségének megteremtése, Web 2.0, új tematikus oldalak indítása, mobil-telefonra optimalizált változat, új szolgáltatások közvetítése. megújult felület, megújult tartalom!

1. ütem augusztus 1. – november 30. Portál új arculatának kidolgozása Szerkezeti átalakítások Szolgáltatás-ajánló fejlesztése Szerkesztési lehetőségek bővítése Naptárfunkció átalakítása Hírlevél szolgáltatás bővítése tematikus aloldalakhoz Wikipédia illesztése

2. ütem november 30. – április 30. Kényelmi szolgáltatások biztosítása a használók számára Folyóiratkezelés továbbfejlesztése Tematikus aloldalak publikálása önálló design-elemekkel Angol nyelvű oldal megújítása Mobiltelefonra optimalizált oldal E-learning alkalmazás illesztése Könyvtári adatok, telefonkönyv és információk megjelenítésére szolgáló felület modernizálása

Tematikus aloldalak új szolgáltatásokhoz Veszélyeztetett élethelyzetben lévő fiatalok információs weboldala Médiaismeret szülőknek, gyerekeknek „Wikis” zenei aloldal: világzene, népzene

Veszélyeztetett élethelyzetű fiatalok információs weboldala Információszolgáltatás: munkát keresek, lakást szeretnék, tanulni akarok, lazítok, bajban vagyok, könyvtárba megyek. Könyv- és kulturális programajánló. Interaktív kommunikáció. Segítők oldala: alportál a szakmának – információk gyűjtőoldala

Médiaismereti foglalkozások előkészítése – október 15. Beszélgetések társadalomkutatókkal, pszichológusokkal, gyermekvédőkkel a digitális kor gyermekeinek médiahasználati szokásairól, a tartalomkínálat jellemzőiről, a megváltozott mediális környezet gyerekeket érintő hatásáról

Zenei alportál Az egyes népcsoportok zenei kultúráját tárgyaló információs blokkok: földrajzi, társadalmi, kultúrtörténeti alapok az adott nép népművészetét reprezentáló tárgyak képei, térképek, a népzene jellegzetességeinek – ritmus, dallamfordulatok – leírása, bemutatása kottaképekkel, népzene és műzene, népzene és egyházzene kapcsolata, szemléltető hanganyag, tradicionális hangszerek bemutatása, bibliográfia, diszkográfia.

Feltöltések ütemezése 10 népcsoport, kb. 500 html oldalnyi anyagának feltöltése Határidő: november 30. További minimum 25 népcsoport, kb html oldalnyi anyagának feltöltése Határidő: december 31. További minimum 25 népcsoport, kb.1000 html oldalnyi anyaga Határidő: március 11. E-learning tananyag feltöltése Az elkészült oldalakhoz tesztek készülnek.

A Corvina integrált könyvtári rendszer fejlesztése Adatbázis bővítése  Szakgyűjteményi adatbázisok konvertálása  Budapest-Képarchívum (muzeális fényképek, plakátok, metszetek) bővítése további 10 ezer képleírással és a hozzá tartozó elektronikus képekkel (már van 5000 képrekord az adatbázisban)

Szociológiai Információ Összes bibliográfiai tételszám: Egységesített besorolási adat: Irodalmi bibliográfia Összes bibliográfiai tételszám: Egységesített besorolási adat: Mesegyűjtemények bibliográfiája Összes bibliográfiai tételszám: Egységesített besorolási adat: Budapest történetének bibliográfiája két önálló adatbázisban Összes bibliográfiai tételszám: Egységesített besorolási adat:

A Corvina integrált könyvtári rendszer fejlesztése Interaktivitás és távhasználat  Beiratkozás, azonosítás alapú távhasználat  Digitális tartalomszolgáltatás  Elektronikus dokumentumok kölcsönzése  Digitális képgyűjteményből vásárlás

Olyan dokumentumtároló és nyilvántartó modulra van szükség, amely alkalmas kép-, hang-, és szövegfájlok (továbbiakban elektronikus dokumentumok) nyilvántartására és kezelésére. Lehetővé teszi az elektronikus dokumentumok felhasználására vonatkozó jogok beállítását – figyelembe véve a szerzői jogi szabályozásokata hozzáférés beállíthatóságával és megbízható adatvédelmi eljárások alkalmazásával (DRM).

Beépítve működtetett és frissíthető szkennelő és OCR-szoftverekkel a rendszer belső kezelőfelületén végigvezeti a felhasználót az engedélyezésen, a jogosultságok beállításán, a technikai paraméterezésen, a feladatok kiosztásán, valamint a digitalizálás és a szövegfelismerés munkafázisain. Pontos statisztikát biztosít a felhasználásokról.

1. ütem – Corvina digitális modul rendszerterve Demo bemutatása szeptember 30. Mit tud a modul? Digitális dokumentumokat előállít, tárol, kölcsönzési politika alapján szolgáltat, tartalmakat megjelenít Feladatunk: a szolgáltatási politika meghatározása

2. ütem – Távhasználat biztosítása: azonosító bróker funkciók fejlesztése Távbeiratkozás, jogosultságkezelés Internetes fizetős szolgáltatások megvalósítása Digitális gyűjtemények kezelése Statisztikai mérések és adatszolgáltatás fejlesztése

NIIF nyertes pályázatai TIOP / és KMOP-4.2.1/A_ keretében alakult Magyar Kutatási és Felsőoktatási Föderációhoz (EduID) csatlakoztunk – a föderáció tagjai hitelesíthetik saját hallgatóikat és munkatársaikat rendszerünkben.

3. ütem – Teljes szövegű keresés a dokumentumokban Könyvtárközi kölcsönzés Együttműködés biztosítása más rendszerekkel: tárgyszó-adatbázis, ODR, MOKKA kapcsolódások biztosítása Megjelenítések konfigurálása Egyedi design webopac felületre

Képernyőképek a digitalizálás támogatására

Digitális képtár A Támop keretében összesen budapesti vonatkozású eredeti fénykép, régi könyvben, képes folyóiratban szereplő kép metaadata kerül a katalógusba, melyből 3000 már elkészült. Saját erővel és önkéntes munkát is igénybe véve készülnek a digitális másolatok is. Ez a már meglevő ötezer képpel együtt a főváros leggazdagabb és legjobban adatolt képgyűjtemény lesz.

Digitális képtár Az érdeklődők akár utca házszám, a képen szereplő intézmények, személyek neve vagy egyéb tárgyszavak alapján rátalálhatnak a képre, azt azonnal megnézhetik, belenagyíthatnak, nem kereskedelmi jellegű felhasználásra a (vízjelezett) másolatot letölthetik.

Képkölcsönzés, vásárlás Professzionális felhasználó közlésre is alkalmas változatot rendelhet meg, standard esetekben, azonnali eléréssel. A felhasználó távolról beiratkozik, lenyíló listák segítségével megadja a felhasználás paramétereit, ez alapján egy ár-kalkulátor közli a felhasználás díját. A rendszeren át leadja a megrendelést, elfogadja a felhasználás feltételeit, majd banki átutalással vagy helyszíni megjelenéssel fizet: a rendszer engedélyezi számára a nagy felbontású kép letöltését.

Fejlesztőink E-CORVINA KFT. – Corvina integrált könyvtári rendszer INSTANTWEB KFT. – web-fejlesztés, portál program Prolog2002 Kft. - grafika

Partnereink Fővárosi Önkormányzat, kerületi önkormányzatok, általános-és középiskolák, Szociális Innovációs Alap, Budapest Főváros Önkormányzatának Módszertani Gyermekvédelmi Szakszolgálata, Infónia Alapítvány, Zenetudományi Intézet, Afrosound Bt. MTA SZTAKI Internet Technológia Osztály Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Iroda

UMFT infovonal: Kedvezményezett:Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Félúton vagyunk Befejezés június 30.

Köszönöm a figyelmet! október 13. Béniné Virág Mária projektvezető