Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KÉPEK: SZENTESI GYORS 1. KARINTHY FRIGYES 1887-1937 (BUDAPEST-SIÓFOK) A gondolat a legjobb léghajó, pillanat alatt ott vagyunk, ahol akarunk, s százféleképpen.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KÉPEK: SZENTESI GYORS 1. KARINTHY FRIGYES 1887-1937 (BUDAPEST-SIÓFOK) A gondolat a legjobb léghajó, pillanat alatt ott vagyunk, ahol akarunk, s százféleképpen."— Előadás másolata:

1 KÉPEK: SZENTESI GYORS 1

2 KARINTHY FRIGYES 1887-1937 (BUDAPEST-SIÓFOK) A gondolat a legjobb léghajó, pillanat alatt ott vagyunk, ahol akarunk, s százféleképpen tudjuk a dolgot ecsetelni.” 2

3 Humorban nem ismerek tréfát! 3

4 ESZPERENTE 4 „elkeseredett ember, lemezre fekete jegyeket tesz, eseteket elemez, jellemeket fest, de ezzel keveset keres.”

5 GYERMEKKORI NAPLÓK 5

6 JUDIK ETEL, BOGA 6 - színésznő - boldog házasság (1914-18) - gyermekük: Gábor - spanyolnáthában hunyt el (1918) „A lelki sérülés nem gyógyul be soha: de hozzászokik a lélek. Úgy érzem, agyamban daganat képződött, vagy egy éles, idegen tárgyat döftek bele, amikor ő meghalt - ezt a kést nem húzhatom ki belőle többé, mert hiszen ő halott marad […], de idővel hozzászokik majd az agyam a késhez, és járni fogok vele, mint aki golyót hord a koponyacsontban. Nyomorék lettem, egész életemre.”

7 BÖHM ARANKA 7 - 1920: szánkóbaleset → telefonbetyárkodás - 1920-1937 házasság - pszichiátriai doktor - állandó pénzhiány - folytonos veszekedések és nagy kibékülések - gyermekük: Ferenc (Cini) - 1944. Auschwitz „Te buta, furcsa, édes és rettentően keserű, aranyos és szép és csúnya és tehetséges, nyugtalan te, te nagy baj és öröm a világon, nagy szerencsétlenség az én fejemben benne…”

8 „Férfi és nő – hogy érthetnék meg egymást? Hisz mind a kettő mást akar - a férfi a nőt, a nő a férfit.” (Capillária) 8

9 „AZ ÉN GYEREKEM ÉS A TE GYEREKED VERI A MI GYEREKÜNKET.” 9 Karinthy Gábor, Frigyes és Boga fia Kertész Tamás, Aranka és Kertész Tivadar orvos fia Karinthy Ferenc (Cini), Frigyes és Aranka fia

10 HÍRES MŰVEI 10

11 11 regények Utazás a koponyám körül humoreszkek Tanár úr kérem paródiák Így írtok ti versek Üzenet a palackból műfordítások Swift: Gulliver utazásai Karinthy

12 HERBERT OLIVECRONA, AZ 1001. AGYMŰTÉT 12 „…bent volt Olajkoszorú úr, biztatóan veregette fejemet, mint zsákmányát, azt hiszem, éjszakánként már gyakorolja magát a fejkifúrásban”

13 13

14 FELHASZNÁLT INTERNETES FORRÁSOK: 14 http://bankjegyek.uw.hu/ www.galeriasavaria.hu


Letölteni ppt "KÉPEK: SZENTESI GYORS 1. KARINTHY FRIGYES 1887-1937 (BUDAPEST-SIÓFOK) A gondolat a legjobb léghajó, pillanat alatt ott vagyunk, ahol akarunk, s százféleképpen."

Hasonló előadás


Google Hirdetések