Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mecanoo architecten. Francine M.J. Houben Aart Fansen – műszaki Irányító Francesco Veenstra Ellen van der Wal Paul Ketelaars 1984, Delft Eredeileg Erick.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mecanoo architecten. Francine M.J. Houben Aart Fansen – műszaki Irányító Francesco Veenstra Ellen van der Wal Paul Ketelaars 1984, Delft Eredeileg Erick."— Előadás másolata:

1 mecanoo architecten

2

3 Francine M.J. Houben Aart Fansen – műszaki Irányító Francesco Veenstra Ellen van der Wal Paul Ketelaars 1984, Delft Eredeileg Erick van Egeraat is a tagja volt Ma több, mint 90 szakember, építészek, belsőépítészek, városépítészek, tájépítészek, építészeti technikusok, 25 különböző országból

4 Francine Houben „Kompozíció, kontraszt, komplexitás” Analízis és intuíció Építészet, városépítészet és tájépítészet nem megszokott módon való kombinációja Gyakorlatiasság és design egyensúlya

5 10 vezérelv

6 1, A táj, mint értékes árucikk Los Angeles : 20. század városa, autókra tervezve: több négyzetméter jut a parkolókra, mint a beépítésre. Bőségesen van szárazföld, és szinte teljesen értéktelen Tokio: 21. század városa. Óriási város, többmilliós lakossággal, és tömegközlekedésre építve. Minden négyzetméter sorsát alaposan átgondolják, a telek értékesebb, mint a ráépített épület.

7 Monteviedo, Rotterdam

8

9

10 2, A természet szeretete “Hollandia a legalakíthatóbb ország a világon.Nincsenek határok, a táj annyira változékony, hogy akár el is pusztítható.A természetnek határtalan értéke és szépsége van.”

11 Műszaki egyetem könyvtára, Delft

12

13

14

15

16 3, A fenntarthatóság közös felelősségünk “Hollandia egy olyan ország, ahol hagyományosan a víz kezelése, a vízzel való bánásmód közös felelősség alá tartozik. A vizekre vonatkoztatott közös felelősséget ki kellene terjeszteni az ország fenntarthatóságára is.”

17 4, A várostervezés gazdagsága “A társadalom nagyon különböző családtípusokból és egy öregedő népességből tevődik össze, és multikulturális. A folyamatosan növekvő számú műszaki, kommunikációs és szolgáltatói lehetőségek a házakról és a gondoskodásról alkotott új ötletek részét fogják képezni, és az otthonok a munkának és a rekreációnak is teret adnak majd. A könnyen elérhető mobilitást, az autókat integrálni kell a városépítészeti tipológiákba, úgy hogy azok ne domináljanak, és ne zavarjanak bele a közterek rendszerébe.”

18 5, Kooperáció, mint kihívás “Az érdekes építészeti fejlesztéseket mindig azok hozták létre, akik képesek szabadon kísérletezni és közösen dolgozni a tervezés és építés elválasztott gyakorlata során. A tervezői megbízatások változása következtében az építészek növekvő számban működnek együtt más szakágak képviselőivel. A mobilitás esztétikájának elérésének érdekében út- és hidraulikai mérnökökkel és tájépítészekkel akarok dolgozni. „

19 6, Rendező és író Az építész már nem egyedül látja el a tervező szerepét. Az építész a rendező és forgatókönyvíró szerepét játssza, egy már sokkal összetettebb folyamat során. Megpróbálja kitalálni, mit akar valójában az ügyfél, gondolatok, képek, légkör, makettek és rajzok segítségével.

20 7, Kézírás és nyelv A stílus idejétmúlt jelenség. Az építészetnek szüksége van egy kézírásra, amivel különböző nyelveken képes írni azért, hogy megfelelően reagáljon minden helyre és megbízásra.

21 Könyvtár, Birmingham, UK

22

23

24

25 8, Az üres tér kompozíciója „Nincsenek szabályok arra, hogy milyen egy jó kompozíció. A legtöbb, amit tehetek, hogy egy japán könyvet hozok fel példaként, ami leírja a szabályokat, amelyek szerint egy felszolgálónak el kell rendeznie az ételeket. Szabályos geometria és a szimmetria alkalmazása egyértelműen tilos, mert az nem izgalmas. Tér, vagy inkább az üres tér, elengedhetetlen része a kompozíciónak, ahogy a ritmus és az elegancia. A kontrasztos formák közötti tér sokkal jobban kihozza azok sajátosságait. És ez ugyanígy igaz az építészetben is.”

26 9, Analízis és intuíció Meg lehet próbálni elemezni mindent, de rengeteg dolog csak megérzés kérdése. David Hockney munkássága mindig is tetszett. Érzékelhető a nem dogmatikus, optimista életszemlélet munkájában, és a bátorság, hogy új technikákkal kísérletezzen a művészetben. Az ilyen hozzáállás energiaforrásként működik. Az intuícióval kombinált elemzés az építészetben is nagyon hasznos.

27 Szent Mária kápolna, Rotterdam

28

29

30

31 10, A forma és érzelmek egyeztetése „Az építészetnek minden érzékre hatnia kell, és soha nem tisztán szellemi, fogalmi és vizuális játszania. Az egyes elemeket egy közös koncepcióba kell összekapcsolnia. Ami számít, az a végső egyeztetés a forma és az érzelem között.”

32 La Llotja színház, Leida, Spanyolország

33

34

35

36 Források: epiteszforum.hu designboom.com mecanoo.nl architizer.com archdaily.com Mecanoo online: mecanoo.nl twitter.com/#!/mecanoo_

37 Utrecht, Gazdaságtudományi és Menedzser Kar, 1991-1995

38 Bambuszkert

39 Utrecht, Gazdaságtudományi és Menedzser Kar, 1991-1995 Földszinti és emeleti alaprajz, madártávlat

40 Utrecht, Gazdaságtudományi és Menedzser Kar, 1991-1995 Menza, kitekintés a vízi kertre

41 Utrecht, Gazdaságtudományi és Menedzser Kar, 1991-1995 Zen-kert

42 Utrecht, Gazdaságtudományi és Menedzser Kar, 1991-1995 Vízi kert

43

44

45

46

47 http://en.wikipedia.org/wiki/Mecanoo http://epiteszforum.hu/node/4664 http://www.archdaily.com/79845/schouwburg-amphion- mecanoo/ http://inhabitat.com/mecanoo-architecten-tops-out-its- green-roofed-amsterdam-university-college/ http://www.architizer.com/en_us/blog/dyn/14171/firm-of- the-week-mecanoo-architecten-2/ http://www.architectforum.hu/node/15285 La Llotja előadó-művészeti központ a Mecanoo-tól


Letölteni ppt "Mecanoo architecten. Francine M.J. Houben Aart Fansen – műszaki Irányító Francesco Veenstra Ellen van der Wal Paul Ketelaars 1984, Delft Eredeileg Erick."

Hasonló előadás


Google Hirdetések