Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Feladattervezés Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Feladattervezés Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)"— Előadás másolata:

1 Feladattervezés Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)

2 A feladattervezés alapfeltételezése A feladattervezés elején tervezésmódszertani megfontolásból nem veszünk figyelembe semmilyen idő-, erőforrás- és költségkorlátot (igényeket igen, de korlátokat nem). Úgy tekintjük, mintha nem is volnának határidők, korlátlanul állnának rendelkezésünkre az erőforrások, és a költségek sem számítanának. Egy korláttól persze így sem tekinthetünk el. Ez a korlát pedig a választott technológia (a tervezett tevékenységek folyamata).

3 A feladattervezés menete Ha még nem állítottuk be helyesen, az alapértelmezett ütemezési mód kiválasztása Főbb tevékenységek felvétele Tevékenységek résztevékenységekre, feladatokra bontása Logikai kapcsolatok meghatározása Erőforrásigény felvétele Időigény rögzítése Az erőforrásigény és időigény közötti összefüggés megadása Amennyiben lehetséges, az összes feladat tevékenységgé alakítása A projektterv áthelyezése hihető kezdésre, befejezésre

4 Ütemezési módok Kézzel ütemezett (Manually Scheduled): feladatok rögzítéséhez, feladat-nyilvántartások készítéséhez. Automatikusan ütemezett (Auto Scheduled): tevékenységek rögzítéséhez, projekttervek, projektmodellek készítéséhez.

5 Az automatikus ütemezési mód alapértelmezéssé tétele a tervezőeszközben Fájl (File) => Beállítások (Options) => Ütemezés (Schedule) => Ütemezés (Schedule) szakasz

6

7 Az automatikus ütemezési mód alapértelmezéssé tétele a projektszerveren Kiszolgáló beállításai (Server Settings) => További kiszolgálóbeállítások (Additional Server Settings) => Tevékenység ütemezésének beállításai (Task Mode Settings)

8

9 A munka és az ütemezés kapcsolata feladatok és tevékenységek esetén Feladat:Tevékenység:  Általános  Lazán kapcsolódik az időtervhez  Nehezen modellezhető  A korábbi programverziókban a mostanitól eltérően csak a PWA tudta kezelni  Konkrét  Szorosan kapcsolódik a projekt időtervéhez  Jól modellezhető  A tervezőeszköz elsősorban ezek kezelésén alapszik

10 Feladat- és tevékenységfajták a programban Alprojekt Kirészletezendő tevékenység / összefoglaló tevékenység Egyszerű feladat / tevékenység Tervezett mérföldkő / mérföldkő Ismétlődő feladat / tevékenység

11 Figyelem! A Kézzel ütemezett (Manually Scheduled) beállítással óvatosan kell bánni, mert szakszerűtlen használat (tevékenységek és nem feladatok időütemezésének megadása) esetén „borítja” az ütemtervet mint projektmodellt!

12 Különböző ütemezési módok az ütemterven

13 A kézi ütemezésű tevékenységek (feladatok) viselkedése Felvételkor nem jelennek meg az ütemterven, csak a tevékenységlistában (Időfüggetlen tervezett feladat). Csak kezdő vagy záró időpontjának megadása szögletes kezdő, illetve záró szimbólumot eredményez az ütemterven, erőforrás- és munkaigénye meghatározható (Tervezett feladat az adott dátum után, Tervezett feladat az adott dátumig). Csak időtartam megadásakor halványan jelzi az ütemterven a tevékenység Időtartamát (Duration) (5 napos tervezett feladat). A Kezdés (Start), Befejezés (Finish) és Időtartam (Duration) közül kettő megadása ütemtervhez rögzített tevékenységet hoz létre (Kézi ütemezésű tevékenység). Módszertanilag ezek kérdéses helyzeteket eredményeznek, pl. tényadatokat ezekre nem lehet órára megadni, ezért lehetőség szerint kerüljük az alkalmazásukat. Ha egy feladat menet közben válna túlhatározottá, állítsuk át automatikus ütemezésűvé, hogy a modell részeként megfelelőképpen működhessen!

14 Kézi ütemezésű mérföldkő A kézi ütemezésű mérföldkő halványan jelenik meg az ütemterven. Konkrét időponthoz önmagában még nem kötődik, csak jelzi, hogy lesz rá szükség Kezdési, vagy befejezési dátumának megadásakor aktív mérföldkőként vehetjük hasznát.

15 Összefoglaló tevékenység beszúrása Összefoglaló tevékenység beszúrásával a projekt egy összefoglaló tevékenységet és egy alfeladatot, azaz kézi ütemezésű tevékenységet hoz létre. Ez a kombináció különösen alkalmas lehet később kirészletezendő tevékenységek rögzítésére.

16 Mikor használjunk kézi, és mikor automatikus ütemezési módot? Kézi, ameddig nem tisztázódott a feladat Kézi, ha csak az megadható, mettől vagy meddig kell elvégezni a munkát Kézi, ha nincsen semmilyen összefüggés a tevékenységek elhelyezkedése között (sem logikai, sem erőforrás) Automatikus minden más esetben!


Letölteni ppt "Feladattervezés Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések