Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

EBSCO folyóirat-adatbázisok Elektronikus folyóiratcikkek ezrei a könyvtárakban – országos szolgáltatás Dr.Porkolábné Homolka Ágnes 2003.11.25.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "EBSCO folyóirat-adatbázisok Elektronikus folyóiratcikkek ezrei a könyvtárakban – országos szolgáltatás Dr.Porkolábné Homolka Ágnes 2003.11.25."— Előadás másolata:

1 EBSCO folyóirat-adatbázisok Elektronikus folyóiratcikkek ezrei a könyvtárakban – országos szolgáltatás Dr.Porkolábné Homolka Ágnes 2003.11.25.

2 Mindenkinek, aki tanul, dolgozik, kutat vagy tájékozódni szeretne A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma jóvoltából elektronikus hozzáférés közel 8000 angol nyelvű szakfolyóirathoz a legjelentősebb nemzetközi kiadóktól.

3 EBSCO Publishing Az EBSCO Publishing aggregátori szolgáltatásokkal foglalkozik, tehát nemzetközi tudományos kiadók folyóiratait licenceli és rendezi tematikus adatbázisokba, amelyek több ezer folyóiratcikk keresését teszik lehetővé egyazon keresőfelületen. A magyar könyvtárak egy nyolc folyóiratcikk-adatbázisból álló csomaghoz kapnak hozzáférést az EBSCOhost on-line keresőrendszeren keresztül. A folyóiratok, valamint a keresőfelület nyelve angol, bár már francia, német és spanyol verzióban is létezik.

4 Adatbázisok Társadalom - és természettudományok, gazdaságtudomány Academic Search Premier Business Source Premier Orvostudomány, egészségügy Health Source: Nursing / Academic Edition Health Source: Consumer Edition MEDLINE Pedagógia ERIC Általános témájú folyóiratok, napilapok MasterFILE Premier Newspaper Source

5 ACADEMIC SEARCH PREMIER (ASP) A világ legnagyobb tudományos, multidiszciplináris, teljes szövegű adatbázisa, elsősorban felsőoktatási – kutatási intézmények részére. Ez a folyóiratgyűjtemény a legkülönfélébb tudományterületeket fedi le: humán és társadalomtudományok, oktatás, informatika, fizika, kémia, orvostudomány, stb. 1922-től 1955-től 1897-től 1934-től 1922-től

6 ACADEMIC SEARCH PREMIER (ASP) Az adatbázisban összesen 7962 folyóirat cikkeinek referátuma és indexe található meg Ebből a teljes szövegű folyóiratok száma 4007 A lektorált teljes szövegű folyóiratok száma 3105 100-nál több folyóirat feldolgozottsága 1975-ig vagy ennél is régebbi kiadási évig megy vissza A cikkek a legtöbb esetben PDF formátumban is olvashatók 1888-tól

7 BUSINESS SOURCE PREMIER (BSP) Elsősorban üzleti profilú oktatási intézmények és szakkönyvtárak részére készült, és a menedzsment, a gazdaságtudományok, a pénzügy, a könyvelés, a nemzetközi vállalkozás és a marketing területeit fedi le. Az adatbázis összesen 4128 folyóirat cikkeinek referátumait és indexét tartalmazza Ebből a teljes szövegű folyóiratok száma 3294 A lektorált teljes szövegű folyóiratok száma 1032 Több mint 1000 folyóirat nem lelhető fel más adatbázisokban A BSP tartalmazza a Regional Business News adatbázist is, amely átfogó, teljes szövegű válogatást nyújt 75 amerikai városi és regionális üzleti napilapból és folyóiratból.

8 MASTERFILE PREMIER Kifejezetten közkönyvtárak számára készült. Általános jellegű, valamint üzleti, egészségügyi, oktatási és tudományos folyóiratok 1975-ig visszamenő PDF formátumú cikkei találhatók benne. 1976 teljes szövegű folyóirat képgyűjtemény 116 000 fényképpel, térképpel és zászlóval 96 600 életrajz 76 000 primér dokumentum 315 teljes szövegű referensz mű

9 NEWSPAPER SOURCE 23 amerikai és nemzetközi napilap teljes tartalmát szolgáltatja napi frissítéssel (USA Today, The Christian Science Monitor, The Washington Post, The Times etc.) Válogatást nyújt továbbá 180 amerikai regionális napilap cikkeiből (The Boston Globe, The Chicago Tribune, The Detroit Free Press, The Miami Herald, The New York Daily News etc.) Hírügynökségek anyagaiból, napilap-rovatokból Televíziós és rádiós hírműsorokból

10 HEALTH SOURCE: ÁPOLÁSI/AKADÉMIAI KIADÁS Közel 600 teljes szövegű folyóiratot tartalmaz különböző orvostudományi területekről. A beteggondozás és az ehhez kapcsolódó témakörök különösen hangsúlyosan szerepelnek. Ezen felül tartalmazza a Clinical Pharmacology-t, amely naprakész, tömör és klinikailag helytálló információt nyújt az összes az USA- ban kapható gyógyszerről, nehezen beszerezhető gyógynövényekről és étkezési kiegészítőkről, recept nélkül kapható termékekről és az új gyógyszerekről. A szövegek túlnyomó része megtalálható kereshető PDF formátumban és scannelt formában is. A cikkek 1975-től kezdődően találhatók meg az adatbázisban.

11 HEALTH SOURCE: ÁPOLÁSI/AKADÉMIAI KIADÁS Az adatbázisban 849 folyóirat cikkeinek referátumai és indexe 596 teljes szövegű folyóirat 450 lektorált teljes szövegű folyóirat található meg.

12 HEALTH SOURCE: CONSUMER EDITION A világ leggazdagabb, betegek számára készült egészségügyi információforrása, amely olyan területeket fed le, mint az AIDS, a rák, a cukorbetegség, a kábítószer-függőség és alkoholizmus, időskori betegségek, fitness, egészséges táplálkozás, nő- és gyermekegészségügy. Több mint 140 egészségügyi referenszmű. Közel 1000 egészségügyi ismertető kiadvány kereshető teljes szöveggel. 7000, a Clinical Systems Reference című kiadványból származó tanulmány. Valamint a Stedman’s Medical Dictionary.

13 MEDLINE Az orvosi könyvtárak számára MEDLINE nevű bibliográfiai adatbázisát is bevonta a szolgáltatott adatbázisok közé. A MeSH (Medical Systems Headings – orvosi tárgyszórendszer) segítségével több, mint 4600 kurrens bio-orvosi folyóirat referátumait lehet keresni. Az Academic Search Premier használói 1520, a MEDLINE-ban indexelt folyóirat esetében a teljes szövegű cikkhez nyernek hozzáférést kapcsolódás révén.

14 ERIC Egy amerikai országos pedagógiai információs rendszer, amely 2200 kivonat hivatkozásokkal bővített teljes szövegét, valamint közel 1000 oktatással kapcsolatos folyóirat referátumait és bibliográfiai adatait tartalmazza. Az ASP használói közel 530, az ERIC-ben indexelt folyóirat teljes szövegű cikkéhez kapnak hozzáférést.

15 HOGYAN KERESSÜNK AZ ADATBÁZISBAN?

16 Keresési tippek Boole – operátorok: a keresés finomításához az AND, OR és NOT operátorokkal összefűzhetők a keresőkifejezések. A kifejezések csoportosítása zárójelek segítségével : a (zj)-be tett kifejezések előre kerülnek a kiértékelés során. Csonkolás: * Alapértelmezett keresési mezők: Cikk címe TI A cikk tárgyszavai SU Szerző AU Absztrakt AB Kereshető még: A cikk forrása SO Azonosító szám AN ISSN IS Bizonyos típusú illusztráció, illetve illusztrált cikk IL

17 Adatbázis választás

18

19

20 Általános keresés Szűkített, finomított keresés Adatbázis váltás Kulcsszó Tárgyszó Publikációk Szótár Betűrendes mutató Képkereső

21

22

23 Dátum, forrás, szerző és relevancia szerinti rendezés

24

25

26

27 Cikk bibliográfiai adatai Cikk szkennelt változata

28

29

30

31

32 Kereshető kötetek évszám szerint

33 Az adatbázisban fellelhető legelső szám

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49 A híres anatómus egyik anatómiai táblája.

50 Elérhetőség http://search.epnet.com Az adatbázishoz igény szerint hozzáférést biztosítunk az osztályokon, mivel a szerződés korlátlan számú számítógép regisztrálását teszi lehetővé.

51 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "EBSCO folyóirat-adatbázisok Elektronikus folyóiratcikkek ezrei a könyvtárakban – országos szolgáltatás Dr.Porkolábné Homolka Ágnes 2003.11.25."

Hasonló előadás


Google Hirdetések