Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szegecskötések A szegecselt kötések alkalmazása.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szegecskötések A szegecselt kötések alkalmazása."— Előadás másolata:

1 Szegecskötések A szegecselt kötések alkalmazása

2 Tartalomjegyzék Besorolás Példák szegecselt szerkezetekre Meghatározás
Főbb tulajdonságok Néhány szegecstípus Kötésfajták Elve A megolvasztott fémet egy megformázott üregbe öntjük. Az olvadék kitölti az üreget, felveszi annak alakját, majd megszilárdul. Akkor célszerű alkalmazni, ha: Bonyolult, tagolt az alkatrész (pl. hajtóműház). Nagyméretű alkatrész (gépállvány). Szükség van az öntöttvas jó tulajdonságaira (pl. rezgéscsillapítás) Tömeggyártás elsősorban. A megolvasztott fémet mindig túlhevítik, hogy a kisebb falvastagságú helyeket is ki tudja tölteni. Öntés során a forma hőt von el az olvadékból és ha sok a szilárd fázis a folyékony mellett, akkor a forma egyes részeire nem tud befolyni az anyag.

3 Besorolás

4 Példák szegecselt szerkezetekre
Az ábra egy klasszikus szegecselt kapcsolat mutat. Rácsos tartó csomóponti kialakítását láthatjuk. Szegecselés története Régebben alkalmazták ezt a kötéstípust, amikor a csavarozás drágább volt és a hegesztéstechnológia pedig fejletlen volt. (évszámok?). Először tartószerkezetekben használták a rudak összekapcsolására. Pl.: budapesti hidak (Lánchíd). A hidak esetében nagyméretű szegecseket alkalmaztak (d>10 mm), ezért a szereléskor a szegecset fel kellett lizzítani, hogy a szegecsfejet ki tudják alakítani. A hegesztés és csavarozás fejlődése kiszorította a hagyományos szegecseket a tartószerkezetek területéről, azonban az újabb fajta szegecsek és szerelési technológiák révén a szegecselés ma reneszánszát éli. Repülőgépipar, űrhajózás területén vékony lemezek összekapcsolására kiváló. Rácsos tartó

5 Nagyméretű szegecs elhelyezése izzó állapotban

6 Alumínium létra

7 Olló

8 Golyóscsapágy kosárszerkezet

9 Meghatározás Olyan oldhatatlan kötés, melyben a lemezszerű alkatrészeket szegecsek kapcsolják össze. A szegecs fémből készült hengeres alkatrész. Fül kialakítása szegecsekkel

10 Főbb tulajdonságok Oldhatatlan kötés
Szereléskor képlékenyen deformáljuk. Általában nyírásra vehetők igénybe. Csavarozással ellentétben nem kell lazulás ellen biztosítani.

11 A tömör szegecsek 10 mm átmérőig hidegen szegecselhetők, a nagyobbakat vörösizzásig kell hevíteni.

12 Néhány szegecstípus Tömör szegecsek Csőszegecsek Popszegecsek
Különleges szegecsek Csavarszegecs Önlyukasztó szegecs Szegecsanya

13 Tömör szegecsek Ezek a hagyományos szegecsek, alkalmazásuk jelentősége csökken. 2 oldali hozzáférés szükséges. 1 alkatrészből álló kötőelem.

14 Csőszegecsek Lényegében kiperemezett cső. Mivel nagy átmérőjű, ezért az összekötött alkatrészek anyagában kis feszültségek ébrednek. Kis szilárdságú anyagokhoz is takarékos megoldás. Ilyent láthatunk az automata mosógép dobjának ajtajánál. A zárszerelvényeket rögzítik ilyen módon.

15 POP szegecs POP szegecs, vagy vakszegecs. Előnyös tulajdonsága, hogy egyoldali hozzáférés elegendő a szereléshez (pl.: zártszelvény)

16 Vakszegecshúzó

17 POP szegecs elhelyezése
Itt egy hidropneumatikus szegecselőgépet látunk

18 Csavarszegecs Húzásra is igénybe vehető!
Nagy és ellenőrzött előfeszítő erő! Max 25 mm átmérő és 300 kN előfeszítő erő!

19 Önlyukasztó szegecselés
Nem kell furat! Autóipar!

20 Szegecsanya internetcímen további szegecsfajták is találhatók.

21

22 Sorozatszegecselő rendszer
Érdekesség!

23 Kötésfajták Átlapolt Hevederes


Letölteni ppt "Szegecskötések A szegecselt kötések alkalmazása."

Hasonló előadás


Google Hirdetések