Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szentlőrinci Kistérségi Bölcsőde és Óvoda

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szentlőrinci Kistérségi Bölcsőde és Óvoda"— Előadás másolata:

1 Szentlőrinci Kistérségi Bölcsőde és Óvoda
2014. December 8-12. Középső csoport LUCA, A BOSZORKÁNY                                       Szentlőrinci Kistérségi Bölcsőde és Óvoda Bükkösdi Tagóvodája

2 Gryllus Vilmos: Maszkabál
Rút banya vagyok, orrom csupa vas! Körmöm fekete: lesz majd nemulass! Vasorrú bába, fekete ruhába, seprűnyélen lovagolok el a banyabálba! Rút banya vagyok, piszkafa a lábam, kendőm denevér, vipera a sálam. Vasorrú bába, fekete ruhába, seprűnyélen lovagolok el a banyabálba!

3 A témahét célja, feladata:
A téli népszokások megismerése, kiemelten Luca napjához kötődő szokások összegyűjtése, a jeles naphoz kapcsolódó hiedelmek megbeszélése. Az adventi időszakhoz kötődő LUCA NAPI néphagyományok, szokások felelevenítése, ápolása a TŰZ modulon belül. Vallástörténeti ismeretek, illetve egyéb hiedelmekkel való ismerkedés. Kommunikációs képesség fejlesztése. Meglévő ismereteik bővítése, felhasználása. A gyermekek erkölcsi-szociális érzelmeinek alakítása. A közösen átélt élmények, tapasztalások öröme. A gyermekek esztétikai érzelmek kibontakoztatása. A gyermekek intellektuális érzelmeinek biztosítása. Kíváncsiságukat felkeltő differenciált tevékenységeken keresztül szerezzenek tapasztalatokat. A témahét tevékenységeit úgy építettük fel, hogy a gyermekek megtalálják a fejlettségüknek megfelelő differenciált élmény és tapasztalásszerzési lehetőségeket. A változatos zenei, irodalmi, vizuális, mozgásos, dramatikus ill. néphagyományokat követő tevékenységek segítsék elő a Luca napi szokások, néphagyományok megismerését.

4 A környezet megismerése, védelme
Tündérek és boszorkányok prezentációjának megtekintése. Téma-10 –Néphagyomány: Luca napi búza csíráztatása, vetése. Luca pogácsa sütése. Luca széke ( játék: Ott a boszorkány -”Ignác, mit látsz?”- boszorkánylátás). Luca napi munkatilalom. Hogyan tudhatják meg a lányok, ki lesz a férjük? Jólét ital készítése. Kotyolás. A környezet téri, formai, mennyiségi megismerése Jólét varázsital üvegekbe történő töltése: Számlálás: mennyi üvegünk van, hány kanál varázsital fér egy üvegbe, hogy tele legyen? Tapasztalatszerzések az űrtartalommal kapcsolatosan:összemérések, töltögetések. Síkformák, térformák felismerése. Formaazonosítás, sorbarendezés tepsiben hely kihasználása. Verselés, mesélés IKT: Grimm: Jancsi és Juliska (mese) IKT: Hófehérke és a hét törpe (mese) Ceglédi G.: Luca napja (vers) Kotyolás, kotyoló mondókák, versikék: Luca, Luca kitty-kotty… Áspis, kerekes… Szita, szita sűrű szita... Rajzolás, festés, mintázás, kézimunka Téma 10-Néphagyomány: Luca pogácsa sütése Fekete kartonból: - Pók készítése - Denevér, macska síkbáb készítése Ének-zene, énekes játék, gyermektánc Süssünk, süssünk valamit… Seprű tánc Tüzet viszek Kendő elejtő… Ácsorogjunk… Zh.:Hobó B.B.: Vészbanyák dala Egy boszorka van… Zh.: Gryllus V.: Banyabál Ne nézz háta… Zh.: Holló együttes: Hej-hó boszorkány Bújj, bújj itt megyek… Hangszerek bevonásával az egyenletes lüktetés gyakorlása Mozgás Bemelegítő gyakorlatok: járás, futás irányváltoztatással. Gimnasztika. Seprűkkel, kendőkkel ügyességi gyakorlatok, sorversenyek. Levezető gyakorlatok.

5 Ezzel függ össze, hogy Lucát fényhozónak is nevezték.
Lucia egy katolikus szent volt, a vakok, szemfájósok, menyasszonyok védő szentje. Ehhez a naphoz számos hiedelem és népszokás kapcsolódik. A régi naptár szerint az év legrövidebb napja december 13-ára esett. Innen számították a nappalok hosszabbodását. Ezzel függ össze, hogy Lucát fényhozónak is nevezték. A Luca név a latin lux=fény szóból ered.                                       

6 Luca napi búza: Ezen a napon a háziasszonyok búzát kezdenek csíráztatni. Amikor a csírák már elég nagyok, díszes cserepekben friss földbe ültetik őket. Az újbúza termékenységet, gazdagságot, egészséget, boldogságot hoz a ház lakóinak, ha Szentestére, azaz december 24 -re szárba szökken. Üde színfoltja az ünnepi asztalnak vagy a feldíszített ablakpárkányoknak, hiszen - ha minden jól megy - a zsenge, fűzöld búzaszálak akár cm magasra is megnőnek!                                             

7 A jólét itala A régi időkben a vajákos asszonyok különböző főzeteket is készítettek a varázslat erősítéséhez. Ezek a főzetek nem mindig fogyasztásra szolgáltak, de mindenképpen fontos részei voltak a bűbáj hatékonyságának.

8 Hogyan tudhatják meg a lányok Luca napján, ki lesz a férjük?
Az eladó lányok így próbálták megtudni jövendőbelijük nevét. Luca nap estéjén tizenhárom egyforma cédulára felírtak egy-egy férfinevet, aztán galacsinba hajtogatták a papírdarabkákat, s minden nap a tűzbe hajítottak közülük egyet. Tizenhárom nap múlva, karácsonykor kibontották a megmaradt cédulát: amilyen név állt a papíron, úgy fogják hívni a férjüket. A majdani férj foglalkozását a vízbe öntött ólom formájáról tudhatod meg. Azt is ki lehet ilyenkor deríteni, hogy még hány évet kell várni a férjhezmenetelre. Egyszerűen oda kell menni egy disznóólhoz, s abba egy jó nagyot belerúgni. Ahányat röfög a disznó, annyi esztendő múlva mehetsz férjhez.

9 Ezen a napon az asszonyoknak és a lányoknak TILOS volt dolgozni.
Munka tilalma Ezen a napon az asszonyoknak és a lányoknak TILOS volt dolgozni. Nem is egy történet szól arról, hogy hogyan büntette Luca azokat, akik ezen a napon szőni, fonni, varrni, mosni mentek vagy kenyeret sütöttek. Egy asszony kenyeret sütött Luca napján, fűtött a kemencébe. A szomszédasszony odament és mondta neki: - Jaj szomszédasszony, maga kenyeret süt? Nem jó, mert Luca napja van. Amire Luca-puca ideér, az én kenyerem kihűl. Erre, mikor szedte ki a kenyereket, mind kő volt, kővé vált. A fiúk vagy a lányok Luca napon fehér lepelbe bújtak. Azért jelentek meg a házaknál, hogy ellenőrizzék, vajon betartják-e az ott lakók a munkatilalmat. A Luca napi alakoskodók különösen büszkék voltak arra, ha személyük nem tudódott ki. Arcuk elé szitát vagy fátylat tettek, és némán játszottak.

10 A „bűvös szék” Karácsony szent estéjén lett kész, s erre ráállva az
Luca széke A máig fönnmaradt Luca széke – készítés is boszorkányokkal kapcsolatos babonákkal függ össze. A „varázserejű” bútordarabot kilenc vagy tizenhárom féle fából, nagy hozzáértéssel és kézügyességgel készítették. Nem lehetett benne vasszög. A munkát Luca napján kezdték és tizenhárom napon át mindennap kellett dolgozni rajta valamit, hogy karácsonyra elkészüljön. (Erre utal a mondás: „Lassan készül, mint a Luca széke.”) A „bűvös szék” Karácsony szent estéjén lett kész, s erre ráállva az éjféli misén a szék készítője felismerhette a falu boszorkányát, aki mások számára láthatatlan tollakat és szarvakat viselt a fején. Ezután jól tette, ha olyan gyorsan szaladt haza, ahogy csak bírt, különben széttépték a boszorkányok. Menekülés közben mákot kellett szórni az útra. A mákot a boszorkányok kötelesek voltak felszedni, s így nem érhették utol a menekülőt. Ezután a Luca széket el kellett égetni, nehogy rontást hozzon a házra.

11 Luca – pogácsa Hogy sok pénzük legyen a következő évben, pogácsát sütöttek, s bele pénzt raktak. Aki kihúzta a pénzzel töltött; pogácsát, annak azt mondták, egész évben nagy szerencséje és sok pénze lesz.                              

12 Dél-Dunántúlon különösen népszerű volt a Luca napi kotyolás
Dél-Dunántúlon különösen népszerű volt a Luca napi kotyolás. (Bizonyos helyeken lucázás ill. palázolás néven emlegetik.) Ilyenkor a 8-12 éves fiúgyerekek házról házra járva énekelték és mondták a termékenységvarázsló mágikus szövegeket. Így kérdezték meg az ajtóban: “Szabad-e lucázni?” Ha a házigazda beengedte őket a szobába, akkor letérdeltek a szalmára és hosszú verset mondtak. Utána egy fél marék szalmát szétszórtak a szobában, egy részét később a tyúkok alá tette a gazdasszony. A háziasszony a termékenységvarázslásért pénzt vagy gyümölcsöt adott nekik, amelyet ha kevésnek találtak, akkor átkot szórtak a házra

13 „Luca, Luca, kitty-kotty, Kitty-kotty Galagonya kettő.
Galagonya kettő, három, Száraz körtét várom! Ha nem adnak szalonnát, Levágom a gerendát! Ha nem adnak hurkát, Elviszem a Julcsát!'‘ Kentek tikja tojjék, A másé csatázzék. Hajnalodik láttom, A pálinkát várom„ „Luca, Luca, kitty-kotty, Kitty-kotty Galagonya kettő. Ennek a gazdának Annyi csirkéje legyen, Mint az égen a csillag, Földön a fűszál. Kitty-kotty, kitty-kotty

14 Fekete kartonból pók készítése (vágás, kiegészítése)

15

16 Elkészültek a boszorkány pókjai

17 Tündérek, boszorkányok és Luca napjához köthető népszokások, hagyományok prezentációjának megtekintése

18 Énekes dalaink, körjátékaink

19 Elkészítjük a JÓLÉT VARÁZSITALÁT

20 Számlálás: mennyi üvegünk van, hány kanál varázsital fér egy üvegbe, hogy tele legyen?
Tapasztalatszerzések az űrtartalommal kapcsolatosan:összemérések, töltögetések.

21

22 Elkészültek varázsfőzeteink

23 A varázsigék elmondása után mi magunk is boszorkányokká váltunk

24

25

26 Fekete kartonból denevér és macska
síkbáb készítése

27 Elkészültek síkbábjaink

28 Hangszerek bevonásával énekelünk:
(egyenletes lüktetés, halk-hangos, lassú-gyors gyakorlása)

29 Téma 10-Néphagyomány: Luca pogácsa sütése
.

30

31

32

33 Hárs Ernő: Luca széke Luca széke Kilenc fából Kilenc jámbor, Bűvös szóból Luca-széket Faragok. Rút boszorkány, Tüzes orkán, Kénkő-eső Ellen legyen Menedék.

34 „Ott a boszorkány” „Ignác, mit látsz?” boszorkánylátás

35

36 Meséket nézünk

37 Luca napi búza csíráztatása, vetése

38

39 Sorversenyek, ügyességi gyakorlatok kendőkkel, seprűkkel

40

41

42 „Játszunk most együtt, amíg csak lehet…”
(Halász Judit)

43

44 Slavonics Csabáné Bükkösd, 2014. december 12.
Forrás: A középső csoport „Luca, a boszorkány” témahét tevékenységeiről készült képanyag Összeállította: Slavonics Csabáné Bükkösd, december 12. Elérhetőségeink: Szentlőrinci Kistérségi Bölcsőde és Óvoda Bükkösdi Tagóvodája Bükkösd, Vörösmarty M. u /                                   


Letölteni ppt "Szentlőrinci Kistérségi Bölcsőde és Óvoda"

Hasonló előadás


Google Hirdetések