Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Indulnak az új, kkv-k versenyképességét segítő EU-pályázatok

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Indulnak az új, kkv-k versenyképességét segítő EU-pályázatok"— Előadás másolata:

1 Indulnak az új, kkv-k versenyképességét segítő EU-pályázatok
Kovács Zoltán Fejlesztési igazgató ddrfü

2 Kettős kihívások 2007 és 2013 közötti időszak lezárása
64 ezer támogatott pályázat 8900 milliárd Ft kötelezettségvállalás „Egyetlen centet sem hagyunk Brüsszelben!” 2014 és 2020 közötti időszak elindítása 712 ezer Ft/fő Második legjobb érték Európában 34 milliárd EUR: Abszolút értékben a harmadik hely a tagállamok között. (25 mrd a kohéziós politika keretében, 9 mrd a közvetlen kifizetések révén)

3 A Partnerségi Megállapodás
Benyújtás: március 7. Az Európai Bizottság jóváhagyása: augusztus 29. Magyarország EU2020 célokhoz történő hozzájárulását rögzíti Gazdasági, társadalmi és környezeti célok Eljárási és intézményi keretek A magyar érdekek sikeres képviselete ERFA bevonása az élelmiszeripari feldolgozás finanszírozásába Alacsonyrendű közúthálózat fejlesztése lehetővé vált KKV-k támogatásában továbbra is használhatók a vissza nem térítendő támogatások

4 EU 2020 célkitűzések teljesítése
A hazai GDP 1,8%-át fordítsuk kutatás-fejlesztésre; A munkaképes korúak 75%-a dolgozzon; A szegénységben élők száma fővel csökkenjen; A korai iskolaelhagyók aránya 10%-ra csökkenjen; ÜHG-k kibocsátása 10%-kal csökkenjen, az energiahatékonyság 10%-kal növekedjen, a megújuló energiaforrások részaránya érje el a 14,65%-ot.

5 Újdonságok az eljárásrendben
Az átalakítások célja: Átláthatóság biztosítása; Szakpolitika és fejlesztéspolitika közötti együttműködés erősítése; Széttagoltság csökkentése; Térségi decentralizáció, a megyék megerősítése a tervezésben és a végrehajtásban is; Felesleges pályázatok és adminisztrációs terhek megszüntetése, fókuszált forrásfelhasználás.

6 Az eljárásrendek Kiemelt eljárás: Standard eljárás:
Közfeladathoz kapcsolódó fejlesztés esetén ne legyen verseny, ha jogszabály vagy kormányzati kijelölés alapján történik a végrehajtása. Standard eljárás: Klasszikus, versenyalapú pályázat, ahol a versenynek van hozzáadott értéke (pl. innováció). Az EU támogatás csak kiegészítés, nem pedig mentőöv! Egyszerűsített eljárás: Objektív szempontokon alapuló, gyors kiválasztás.

7 A támogatások hozzáférhetősége
Egyszerűsítések Halasztott önerő Csak a projektvégrehajtás végén kell a saját erőt biztosítani. Gördülő előlegnyújtás „Soft” költségek minimalizálása Projektmenedzsment 2,5% (2-12% helyett, előrehaladáshoz kötötten) Műszaki ellenőrzés 1% (2-7% helyett) Kommunikáció 0,5% (0,5-2% helyett) Kevesebb, de célzottabb, hatékonyabb pályázat!

8 Az első kiírások A fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása
GINOP, 1,1 mrd Ft A munka és a magánélet összeegyeztetését segítő programok GINOP, 1 mrd Ft 3. KKV-k termelési kapacitásainak bővítése GINOP, 8,5 mrd Ft 4. KKV-k piaci megjelenésének támogatása GINOP, 1,5 mrd Ft 5. Ifjúsági Garancia (25 év alatti, szakképesítéssel nem rendelkező, munkanélküli fiatalok számára) GINOP, 36 mrd Ft

9 Az első kiírások Kisgyermekkori nevelés támogatása EFOP, 1,3 mrd Ft
Felzárkóztató egészségügyi ápolói szakképzési programok EFOP, 2,5 mrd Ft Ivóvízminőség-javító projektek megvalósítása KEHOP, 8,7 mrd Ft Szennyvíz-elvezetés és –tisztítás, szennyvízkezelés KEHOP, 50 mrd Ft

10 További információk

11 KÖSZÖNJÜK A FIGYELMET!


Letölteni ppt "Indulnak az új, kkv-k versenyképességét segítő EU-pályázatok"

Hasonló előadás


Google Hirdetések