Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TARTALOM: A LINUX ÉS A WINDOWS AZ UBUNTU LINUX FELÜLETE -A GNOME -A KDE -AZ XFCE A WINDOWS FELÜLETE LINUX ÉS WINDOWS PROGRAMOK ÉS MEGFELELŐIK STATISZTIKÁK.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TARTALOM: A LINUX ÉS A WINDOWS AZ UBUNTU LINUX FELÜLETE -A GNOME -A KDE -AZ XFCE A WINDOWS FELÜLETE LINUX ÉS WINDOWS PROGRAMOK ÉS MEGFELELŐIK STATISZTIKÁK."— Előadás másolata:

1 TARTALOM: A LINUX ÉS A WINDOWS AZ UBUNTU LINUX FELÜLETE -A GNOME -A KDE -AZ XFCE A WINDOWS FELÜLETE LINUX ÉS WINDOWS PROGRAMOK ÉS MEGFELELŐIK STATISZTIKÁK Linux és/vagy Windows PREZENTÁCIÓ: DÓZSA BÁLINT DOBRAAI.ELTE

2 A Linux és a Windows Microsoft Windows A Microsoft Windows operációs rendszerek története 1983. november 10.-én kezdődött. A Microsoft ekkor jelentette be első grafikus operációs rendszere - a Windows - megjelenését. A Microsoft végül másfél éves késéssel, 1985. november 20.-án dobta piacra a legelső Windows-t, a Windows 1.0-át. 1987. december 9.-én jelent meg a Windows 2.0. Ebben már ikonok is voltak, és megjelentek azok az ablakok is, amelyek között egy mozdulattal ugrálhattunk. 1990. május 22.-én megjelent a Windows 3.0, majd 1992. április 6.- án a Windows 3.1. 1995. augusztus 24.-én megjelent a Windows 95. Ez volt az első igazi Windows, hiszen neki már nem kellett előtelepített DOS rendszer a gépen. 1998. júnuis 24.-én jelent meg a Windows 98. Ez volt az utolsó változat, aminek valamilyen köze volt a DOS-hoz. Az ezredfordulón megjelent a Windows 2000, és a Windows Millenium Edition. A még ma is sokak által használt Windows XP 2001-ben jelent meg. Három szervizcsomag után még ma is itt van ez a 8 éves rendszer. Hosszú halasztások után 2007-ben készült el a Windows Vista, ami azonban nem hozta a tőle várt eredményeket. Nagy gépigényű, drága, csicsás, néha használhatatlan rendszer lett. Ezt a Microsoft is észrevette, ezért viszonylag gyorsan elkészült a sokak által csak javított verziónak tartott Windows 7, amely 2009 októberében debütált. A Linux A Linux egy operációs rendszer, a szabad szoftverek, és a nyílt forráskódú programok egyik legismertebb példája. A Linux elnevezés szigorúbban véve csak a rendszermagot jelenti, amit Linus Torvalds kezdett el fejletsztei 1991-ben. A köznyelvben mégis gyakran a teljes Unix-szerű operációs rendszerre utalnak vele, amely a Linux-rendszermagra és az 1983- ban Richard Matthew Stallman vezetésével indult GNU projekt keretében született alapprogramokra épül. A Linux pontosabb neve ebben az értelemben a GNU/Linux. Linuxoknak hívjuk az összes Linux disztribúciót, amely a Linux kernelre épül. A disztribúciók önálló operációs rendszerek, amelyek az alaprendszeren túl, bizonyos szempontok alapján összeválogatott és testreszabott programokat tartalmaznak. A Linuxok előnye a nyiltság (bárki beletekinthet a forráskódba) és az ingyenesség (a disztribúciók nagyrésze teljesen ingyenes). A nyiltságának köszönhetően bárki fejlesztheti, tökéletesítheti a rendszert. A hibákat könnyedén lehet javítani. Linux Disztribúciók: Debian, Ubuntu, Fedora, Gentoo, Arch Linux, Mandriva, Slackware, Suse A disztribúciók közül a legnépszerűbbel, az Ubuntuval fogok foglalkozni ebben a prezentációban.

3 Az Ubuntu Linux felülete UBUNTU, KUBUNTU, XUBUNTU Az Ubuntu Linux Gnome-ot tartalmaz, de létezik KDE-vel illetve Xfce-vel felszerelt változata is. A KDE-s verzió a Kubuntu, az Xfce- s verzió a Xubuntu. Gnome A Gnome (GNU Network Object Model Environment) felület első kiadása 1993.03.03.-án jelent meg. A Gnome célja: Olyan robosztus felhasználó és fejlesztői felület létrehozása, amely könnyen kezelhető és felhasználóbarát. A Gnome jelenleg a legtöbb Unix, és Linux platformra elérhető. KDE A KDE (K Desktop Environment) első kiadása 1998. július 12.-én jelent meg. A KDE célja: stabilitás, méretezhetőség, nyiltság. Könnyű kezelhetőség, felhasználóbarát kialakítás, nyiltság. Xfce Az Xfce (Xforms Common Environment) fejlesztése 1997 elején kezdődött meg. Az Xfce célja egy egyszerűen használható, gyors és stabil, valamint alacsony erőforrásigényű grafikus környezet létrehozása.

4 A Gnome

5 A KDE

6 Az Xfce

7 Az Windows Vista felülete VISTA Windows Aero: Egy új, DirectX-alapú grafikus felhasználói felület, amely a modern effektekhez (például átlátszóság), a videókártya képességeit használja ki, nem a processzort terheli. A megjelenését váltpztathatjuk a teljes színskálán, valamint az átlátszóság mértéke is állítható. Az Aero hardverigénye azonban még mindig igen magas, ezért igény szerint használható a régi felület is.

8 Az Aero

9 Linux és Windows programok és megfelelőik Linuxos megfelelőik / Wine Zene: Totem, Audacious… Videó: Totem, VLC… Internet: Firefox, Opera, IE(WINE), Adobe Flash Player… Iroda: Open Office, Office 2003(WINE) Zeneszerkesztés: Audacity… Videószerkesztő: Kdenlive Képszerkesztés: Gimp, Inkscape… Linuxra is sok program készül, jelentős részük teljesen ingyenes, és teljes értékü. Linuxokon általában csomagkezelők segítségével lehet telepíteni a programokat, ez egy úgynevezett szoftverközpont, ami letölti, és önállóan telepíti a kiválasztott programokat. Windows Programok Zene: Windows Media Player, Winamp… Videó: Windows Media Player, VLC… Internet: Internet Explorer, Firefox, Opera, Adobe Flash Player… Iroda: Wordpad, Microsoft Office 2003 – 2007 Zeneszerkesztés: Audacity, Gold Wawe stb…. Videószerkesztés: Movie Maker, Sony Vegas… Képszerkesztés: Paint, Gimp, Inkscape… Windowsra rengeteg program készül, jelentős részük azonban nem ingyenes. Az interneten keresgélni kell őket, és lehet, hogy nem is sikerül telepíteni őket.

10 Statisztikák


Letölteni ppt "TARTALOM: A LINUX ÉS A WINDOWS AZ UBUNTU LINUX FELÜLETE -A GNOME -A KDE -AZ XFCE A WINDOWS FELÜLETE LINUX ÉS WINDOWS PROGRAMOK ÉS MEGFELELŐIK STATISZTIKÁK."

Hasonló előadás


Google Hirdetések