Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az ultrahangok világa Gabai Patrik 12.c..

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az ultrahangok világa Gabai Patrik 12.c.."— Előadás másolata:

1 Az ultrahangok világa Gabai Patrik 12.c.

2 Tartalom jegyzék Mi az ultrahang? Felhasználási területei
Felhasználás az iparban Katonai felhasználás Források

3 Az ultrahang A 20 Hz-nél alacsonyabb frekvenciájú rezgéseket infrahangnak, a 20 000 Hz-nél magasabb frekvenciájú hangokat ultrahangnak nevezzük. Emberek számára nem hallható, de az állatok közül sokan hallják, közismert, hogy a kutyák reagálnak rá. A denevérek és a delfinek maguk is állítanak elő ultrahangot a tájékozódásuk során.

4

5 Felhasználási területei
Passzív felhasználás Az ultrahang igen használhatónak bizonyult az orvosi, a műszaki gyakorlatban, a kémiában. Passzív felhasználásnak nevezzük azt, amikor az ultrahang energiája kicsi, nem okoz változásokat a vizsgált anyagokban. Amikor az ultrahang egyik közegből a másikba lép, energiája csökken, iránya megtörik, esetleg visszaverődik, úgy viselkedik, mint a többi hullám. Szilárd testekben megbúvó üregeket deríthetünk így fel, távolságokat mérhetünk a tenger alatt, a méhben elhelyezkedő magzatról, a vesében vagy az epében keletkezett kőről készíthetünk képet. Kis energiaigénye miatt az emberi szervezetet nem károsítja.

6 SRF-04 Ultrahangos távolságmérő szenzor
Az SRF-04 ultrahangos távolságmérő szenzor az emberi fül számára nem hallható tartományba eső ultrahangokkal, a szonár elv alapján méri a tárgyak távolságát. Ezek a modulok lényegében egy rövid ultrahang hullámcsomagot kibocsátó hangszóróból (adó) és a céltárgyról visszaverődött ultrahang érzékelésére szolgáló mikrofonból (vevő) állnak.

7 Aktív felhasználás Aktív felhasználás esetén nagyobb intenzitású, erősebb rezgéseket használunk arra, hogy kémiai reakciók létrejöttét segítsük, életfolyamatokat serkentsünk, baktériumokat ölve fertőtlenítsünk. Az ultrahangot felhasználják visszaverődésen alapuló mélység-, illetve távolságmérésre, repülőterek ködmentesítésére vagy éppen lakások levegőjének párásítására. Egyesek szerint a hidegfúzió kulcsa lehet.

8

9 Katonai felhasználás Az ultrahang egyik legsokoldalúbb felhasználási területe kétség kívül a hadiipar. A második világháborúban kezdték alkalmazni a szonárt, amely a német tengeralattjárók detektálását szolgálta. A kibocsájtott ultrahangimpulzus visszaverődési idejéből tudták meghatározni a víz alatti objektumok távolságát. A szonár hatékonyságát mutatja, hogy a német U-Boot flotta jelentős részét a háború utolsó két évében szinte teljesen megsemmisítették.

10 Szintén ebben a háborúban vezette be a brit légelhárítás a radar használatát, amely felbecsülhetetlen segítséget nyújtott az ellenséges - legtöbbször éjszaka - támadó német bombázórajok és kísérővadászaik korai észlelésére. Így akár már a La Manche csatorna felett képesek voltak bemérni a támadó hullámot és kiküldeni az elhárító vadászrajokat. Napjainkra a radarok hatalmas fejlődésen mentek keresztül. A korszerű vadászgépek radarjai képesek akár km-ről érzékelt célról a radarvisszhang alapján - a sebesség- és magasságadatokon kívül - típusinformációval szolgálni!! Ehhez természetesen digitális jelfeldolgozó processzorok (DSP-k) használata elengedhetetlen, valamint gyakori az öntanuló neurális hálózatok alkalmazása, mely során a rendszerrel "megtaníttatják" az egyes repülőgéptípusok radarvisszhang-jellegzetességeit. 

11 orosz 5. generációs vadászgép radar

12 Források Google képek 04_ultrahangos_tavolsagmero_szenzor_hasznalata_arduino-val_es_avr- rel.html?pg=2

13 Vége. Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Az ultrahangok világa Gabai Patrik 12.c.."

Hasonló előadás


Google Hirdetések