Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

LEADER pályázatok rendelettervezetével kapcsolatos véleményezés legfontosabb pontjai.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "LEADER pályázatok rendelettervezetével kapcsolatos véleményezés legfontosabb pontjai."— Előadás másolata:

1 LEADER pályázatok rendelettervezetével kapcsolatos véleményezés legfontosabb pontjai

2 Alapvető változások Helyi Bíráló Bizottság Módosult HVS struktúra Módosult célterület tervező Komplex projektek Lehatárolás –Projektszintű? –LEADER-szerűség? –UMVP más intézkedései?

3 Helyi Bíráló Bizottság Kevés információ Még nincs létrehozva HACS-okon belül Nem ismert az eljárásrend Nem tudjuk hol áll az előkészítés Nem tudjuk mit vizsgál konkrétan, milyen adatlapot nyújtanak be az ügyfelek

4 … kisördög a részletekben Vannak olyan részelemek, amiket az egyes jogcímekben külön-külön máshogy szabályoznak, pedig szakmailag azonosak (pl. elszámolható költségek: fellépők, előadói tiszteletdíjak és kapcsolódó útiköltségek) Képzés esetén a rendezvényhez hasonlóan 24 hónap kellene a megvalósításra. Rendezvénynél, ha elmulasztja 10 munkanapon belül a beszámolást, elutasítják a kérelmét. Térségen belüli együttműködésnél –a tanulmányút szervezésének lehetősége is fontos, tapasztalatszerzés jelleggel –az együttműködési megállapodás elvárt tartalma nem reális (pénzügyi partner, potenciális kedvezményezettek) –támogatási intenzitás nem reális (a legutóbbi rendelettervezet alapján 80- 90%, minden más közösségi jellegű 100%)

5 … kisördög a részletekben Mellékletek –civil szervezetnél: bejegyzést igazoló okirat hiteles másolata helyett 30 napnál nem régebbi bírósági kivonat –Hiteles, nem hiteles dokumentumok Elszámolható költségek –Ugyanúgy túl van szabályozva, mint korábban. Elég lenne csak a nem elszámolható tételeket betenni a rendeltbe. –Végjegy csak a vállalkozóinál számolható el, a közösséginél és a térségen belülinél is nagyon fontos –Megújuló erőforrásokat hasznosító gépek és berendezések… (zárójelben egy-két dolog van csupán felsorolva, ne szűkítsünk) –Szervezési költségek, bér- és járulékai (közhasznú fejlesztés, képzés, rendezvény, térségen belüli együttműködés) –Kiadvány- és arculatkészítés, helyi termék védjegy rendszer bevezetésének elszámolhatósága a térségen belüli e-ben

6 … kisördög a részletekben Megkezdhetőség –Saját felelősségre a benyújtást követő napon nem építési jellegűeknél –Lehessen kérni az előrehozott helyszíni szemlét az építési jellegűeknél, +ezt követően kezdhesse meg saját felelősségre, ha nem megy ki a helyszíni ellenőr 60 napon belül, akkor az legyen a rendszer kockázata, ne az ügyfél kerüljön hátrányba emiatt. Későbbi módosíthatóság –Nem építési jellegű projekteknél is lehessen módosítani a pályázatokat az elszámolásnál –Költségtételek közötti 20%-os átcsoportosítási lehetőség automatikusan –Ha programrész elmarad – kellő indokoltsággal – lehessen módosítani a projektek a megvalósítás során úgy, hogy az eredeti célok változatlanok maradnak –Egyértelművé kell tenni, hogy az idő- és ütemterv szabadon változtatható a határidőkön belül, a programok, rendezvények időpontjára vonatkozóan az előzetes bejelentési kötelezettségeknek azonban meg kell felelni.


Letölteni ppt "LEADER pályázatok rendelettervezetével kapcsolatos véleményezés legfontosabb pontjai."

Hasonló előadás


Google Hirdetések