Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

LEADER pályázatok rendelettervezetével kapcsolatos véleményezés legfontosabb pontjai.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "LEADER pályázatok rendelettervezetével kapcsolatos véleményezés legfontosabb pontjai."— Előadás másolata:

1 LEADER pályázatok rendelettervezetével kapcsolatos véleményezés legfontosabb pontjai

2 Alapvető változások Helyi Bíráló Bizottság Módosult HVS struktúra Módosult célterület tervező Komplex projektek Lehatárolás –Projektszintű? –LEADER-szerűség? –UMVP más intézkedései?

3 Helyi Bíráló Bizottság Kevés információ Még nincs létrehozva HACS-okon belül Nem ismert az eljárásrend Nem tudjuk hol áll az előkészítés Nem tudjuk mit vizsgál konkrétan, milyen adatlapot nyújtanak be az ügyfelek

4 … kisördög a részletekben Vannak olyan részelemek, amiket az egyes jogcímekben külön-külön máshogy szabályoznak, pedig szakmailag azonosak (pl. elszámolható költségek: fellépők, előadói tiszteletdíjak és kapcsolódó útiköltségek) Képzés esetén a rendezvényhez hasonlóan 24 hónap kellene a megvalósításra. Rendezvénynél, ha elmulasztja 10 munkanapon belül a beszámolást, elutasítják a kérelmét. Térségen belüli együttműködésnél –a tanulmányút szervezésének lehetősége is fontos, tapasztalatszerzés jelleggel –az együttműködési megállapodás elvárt tartalma nem reális (pénzügyi partner, potenciális kedvezményezettek) –támogatási intenzitás nem reális (a legutóbbi rendelettervezet alapján %, minden más közösségi jellegű 100%)

5 … kisördög a részletekben Mellékletek –civil szervezetnél: bejegyzést igazoló okirat hiteles másolata helyett 30 napnál nem régebbi bírósági kivonat –Hiteles, nem hiteles dokumentumok Elszámolható költségek –Ugyanúgy túl van szabályozva, mint korábban. Elég lenne csak a nem elszámolható tételeket betenni a rendeltbe. –Végjegy csak a vállalkozóinál számolható el, a közösséginél és a térségen belülinél is nagyon fontos –Megújuló erőforrásokat hasznosító gépek és berendezések… (zárójelben egy-két dolog van csupán felsorolva, ne szűkítsünk) –Szervezési költségek, bér- és járulékai (közhasznú fejlesztés, képzés, rendezvény, térségen belüli együttműködés) –Kiadvány- és arculatkészítés, helyi termék védjegy rendszer bevezetésének elszámolhatósága a térségen belüli e-ben

6 … kisördög a részletekben Megkezdhetőség –Saját felelősségre a benyújtást követő napon nem építési jellegűeknél –Lehessen kérni az előrehozott helyszíni szemlét az építési jellegűeknél, +ezt követően kezdhesse meg saját felelősségre, ha nem megy ki a helyszíni ellenőr 60 napon belül, akkor az legyen a rendszer kockázata, ne az ügyfél kerüljön hátrányba emiatt. Későbbi módosíthatóság –Nem építési jellegű projekteknél is lehessen módosítani a pályázatokat az elszámolásnál –Költségtételek közötti 20%-os átcsoportosítási lehetőség automatikusan –Ha programrész elmarad – kellő indokoltsággal – lehessen módosítani a projektek a megvalósítás során úgy, hogy az eredeti célok változatlanok maradnak –Egyértelművé kell tenni, hogy az idő- és ütemterv szabadon változtatható a határidőkön belül, a programok, rendezvények időpontjára vonatkozóan az előzetes bejelentési kötelezettségeknek azonban meg kell felelni.


Letölteni ppt "LEADER pályázatok rendelettervezetével kapcsolatos véleményezés legfontosabb pontjai."

Hasonló előadás


Google Hirdetések