Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

13. szabály Szabadrúgások

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "13. szabály Szabadrúgások"— Előadás másolata:

1 13. szabály Szabadrúgások

2 Közvetlen szabadrúgás
13. szabály - Szabadrúgások A szabadrúgások fajtái Közvetlen szabadrúgás Ha közvetlen szabadrúgásból a labda közvetlenül az ellenfél kapujába jut, a gól érvényes. Ha közvetlen szabadrúgásból a labda közvetlenül a rúgó játékos csapatának kapujába kerül, szögletrúgás következik az ellenfél javára.

3 13. szabály - Szabadrúgások
A szabadrúgások fajtái Közvetett szabadrúgás Jelzés A közvetett szabadrúgást a játékvezető egyik karjának feje fölé emelésével jelzi. Karját addig tartja felemelve, amíg a szabadrúgást el nem végezték és a labda egy másik játékost nem érintett vagy játékon kívülre nem került. A labda a kapuba kerül Csak akkor ítélhető gól, ha a labda másik játékost érint, mielőtt a kapuba kerül. Ha közvetett szabadrúgásból a labda közvetlenül az ellenfél kapujába kerül, kirúgás következik. Ha közvetett szabadrúgásból a labda közvetlenül a rúgó játékos csapatának kapujába kerül, szögletrúgás következik az ellenfél javára.

4 13. szabály - Szabadrúgások
Végrehajtás A labdának mozdulatlanul kell állnia az elvégzéskor. A szabadrúgást végző játékos addig nem érintheti ismét a labdát, amíg egy másik játékos (saját vagy ellenfél) nem érinti azt. (Nem lehet kétszeri érintés!) A labda akkor kerül játékba, ha elrúgták, és elmozdul. A szabadrúgás úgy is elvégezhető, hogy a labdát egy lábbal vagy két lábbal egyszerre felemelik. A szabadrúgás elvégzése közben a cselezés megengedett. A közvetett szabadrúgást meg kell ismételni, ha a játékvezető nem emeli fel a karját, hogy jelezze, hogy a rúgás közvetett, és a labdát közvetlenül a kapuba rúgják.

5 13. szabály - Szabadrúgások
A szabadrúgás helye Szabadrúgás a büntetőterületen belül Közvetlen vagy közvetett szabadrúgás a védőcsapat javára: Az ellenfél minden játékosának legalább 9,15 méterre kell lennie a labdától. Az ellenfél minden játékosának a büntetőterületen kívül kell lenni, amíg a labda játékba nem kerül. A labda akkor van játékban, ha közvetlenül a büntetőterületen kívülre került. A kapuelőtéren megítélt szabadrúgás a kapuelőtér bármely pontjáról elvégezhető.

6 13. szabály - Szabadrúgások
A szabadrúgás helye Szabadrúgás a büntetőterületen kívül Az ellenfél minden játékosának legalább 9,15 méterre kell lennie a labdától, amíg az játékba nem kerül. A labda akkor kerül játékba, amikor elrúgták és elmozdult. A szabadrúgást arról a helyről végzik el, ahol a szabálysértés történt, vagy arról a helyről, ahol a labda volt, amikor a szabálysértést elkövették (a szabálysértésnek megfelelően). Ha egy játékos úgy határoz, hogy gyorsan végzi el a szabadrúgást, és a labdához 9,15 m-nél közelebb lévő ellenfél közbeavatkozik, akkor a játékvezetőnek tovább kell engednie a játékot.

7 13. szabály - Szabadrúgások
A szabadrúgás helye Közvetett szabadrúgás a támadócsapat javára: Az ellenfél minden játékosának legalább 9,15 méterre kell lennie a labdától, amíg az játékba nem kerül, kivéve, ha a kapuvonalukon a kapufák között helyezkednek el. A labda akkor kerül játékba, amikor elrúgták és elmozdult. A kapuelőtéren megítélt szabadrúgást a kapuelőteret határoló, a kapuvonallal párhuzamos vonalnak azon a pontján kell elvégezni, amelyik a legközelebb esik a szabálysértés helyéhez.

8 13. szabály - Szabadrúgások
Szabálysértések, büntetések Ha szabadrúgás elvégzésénél az ellenfél az előírt távolságnál közelebb van a labdához: a szabadrúgást meg kell ismételni. Ha a védőcsapat szabadrúgást végez a büntetőterületén belül, és a labda nem kerül közvetlenül játékba: a szabadrúgást meg kell ismételni.

9 13. szabály - Szabadrúgások
Szabálysértések, büntetések Mezőnyjátékos által végzett szabadrúgás Ha a labda játékba kerül, és a szabadrúgást végző játékos szándékosan kézzel érinti a labdát, mielőtt az más játékost érintett volna: közvetlen szabadrúgás jár az ellenfél javára arról a helyről, ahol a szabálysértés történt, büntetőrúgás jár, ha a szabálysértés a szabadrúgást végző játékos büntetőterületén belül történt. Ha a labda játékba kerül, és a szabadrúgást végző játékos (nem kézzel) ismét érinti a labdát, mielőtt az más játékost érintett volna: közvetett szabadrúgás jár az ellenfél javára arról a helyről, ahol a szabálysértés történt.

10 13. szabály - Szabadrúgások
Szabálysértések, büntetések Kapus által végzett szabadrúgás Ha a labda játékba kerül, és a kapus (nem kézzel) ismét érinti a labdát, mielőtt az más játékost érintett volna: közvetett szabadrúgás jár az ellenfél javára arról a helyről, ahol a szabálysértés történt. Ha a labda játékba kerül, és a kapus szándékosan kézzel érinti a labdát, mielőtt az más játékost érintett volna: közvetlen szabadrúgás jár az ellenfél javára, ha a szabálysértés a kapus büntetőterületén kívül történt. A szabadrúgást arról a helyről kell elvégezni,ahol a szabálysértés történt. közvetett szabadrúgás jár az ellenfél javára, ha a szabálysértés a kapus büntetőterületén belül történt. A szabadrúgást arról a helyről kell elvégezni, ahol a szabálysértés történt.

11 13. szabály - Szabadrúgások
A szabadrúgások lebonyolítása A következő eljárások segítik a szabadrúgás irányítását és lebonyolítását: miután a játékvezető megtette a fegyelmi intézkedéseket, biztosítsa, hogy a labda a lehető leggyorsabban a szabálytalanság helyszínére kerüljön, amennyiben a gyors szabadrúgás kritériumai nem teljesültek, a játék- vezetőnek azonnal át kell venni az  irányítást. Sípja felmutatásával egy- értelműen jeleznie kell a támadóknak, hogy várniuk kell a sípszóra. Minden esetben, amikor a szabadrúgást a sípszó előtt végzik el, azt meg kell ismételni függetlenül annak eredményétől, és a labdát elrúgó játékosnak sárga lapot kell felmutatni, a labda elől el kell távolítani a védőjátékosokat.

12 13. szabály - Szabadrúgások
A szabadrúgások lebonyolítása A játékvezető a távolság kimérésével irányítsa a sorfalat, és ezzel egy időben felügyelje a labda helyzetét is. Annak a játékosnak, aki megtagadja a minimális távolság betartását, sárga lapot kell felmutatni. Álljon a megfelelő helyzetbe (hogy figyelhesse a labdát, a sorfalat és a játékvezető- asszisztenst). Adja meg a sípszót a szabadrúgás elvégzésére. Amennyiben a szabadrúgás elvégzése alatt a védőjátékosok előrelépnek a sorfalból és a rúgásból nem született gól, végeztesse el újra a szabadrúgást, és mutasson fel sárga lapot a vétkes játékos(ok)nak. Bizonyosodjon meg róla, hogy az ismétlésnél a labda ugyanarra a helyre kerüljön, és kövesse ugyanezt az eljárást. Videók: Sorfal 1, 2, 3, 4, 5.

13 13. szabály - Szabadrúgások
A szabadrúgások lebonyolítása A sorfalban álló játékosok fegyelmezetlensége esetén a játékvezetőnek szóbeli intést kell alkalmaznia. Amennyiben bármilyen további fegyelmezetlenség előfordul, azt minden egyéb figyelmeztetés nélkül fegyelmi szankcióval, azaz sárga vagy piros lap felmutatásával kell sújtani. Amennyiben a támadójátékosok a sorfalban vagy annak közelében állnak, a játékvezetőnek a távolságot előrefelé nézve kell kimérnie. Ügyeljen azonban arra, hogy a labda a megfelelő helyen maradjon! Videó: Viselkedés a sorfalban

14 13. szabály - Szabadrúgások
A szabadrúgások lebonyolítása Gyors szabadrúgás A szabadrúgást gyorsan – sípszó nélkül – is el lehet végezni, ha: fegyelmi intézkedést (sárga/piros lap) nem kellett tenni, a játék megállítása után gyorsan (azaz néhány másodperc után) végzik el a szabadrúgást, a labda a szabálytalanság helyén álló helyzetben van, a szabadrúgás elvégzéséhez nincs szükség játékvezetői irányításra, a játékvezető még nem kezdte el beállítani a sorfalat illetve hátraállítani az ellenfeleket a megfelelő távolságba, játékos nem sérült meg és nem igényel figyelmet. Amennyiben az ellenfél egy játékosa megakadályozza az elvégzendő szabadrúgást, sárga lapot kell neki felmutatni. Videók: Gyors szabadrúgások 1, 2, 3.

15 13. szabály - Szabadrúgások
Helyezkedés Szabadrúgás a büntetőterület közelében: A büntetőterület közelében végzett szabadrúgáskor a játékvezető asszisztensnek az utolsó előtti védőjátékossal kell egyvonalban állnia (a les ellenőrzése céljából), de a kapuvonalra is ügyelnie kell. A játékvezetőnek a labdát és a sorfalat kell ellenőrzése alatt tartani. 9,15 m távolság felügyelete Amikor a szabadrúgást az oldalvonal közelében, nem messze a játékvezető-asszisztenstől, ítélik meg, a játékvezető-asszisztens beléphet a pályára, hogy ellenőrizze a 9,15 méteres távolság meglétét a labdától. Javasoljuk, hogy ne kimérje, inkább jelenlétével irányítsa a műveletet a labda helyétől.

16 13. szabály - Szabadrúgások
Kérdések?


Letölteni ppt "13. szabály Szabadrúgások"

Hasonló előadás


Google Hirdetések