Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Budapest - Családbarát Város ? Babakocsival és kisgyerekkel a városban.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Budapest - Családbarát Város ? Babakocsival és kisgyerekkel a városban."— Előadás másolata:

1 Budapest - Családbarát Város ? Babakocsival és kisgyerekkel a városban

2 1. Az akadálymentesítés hiányai Babakocsival, kisgyerekkel, 2 vagy több gyerekkel való közlekedés nehézségei (ikrekkel konkrétan lehetetlen!) járdák túl keskenyek autósok fölparkolnak a járdákra – túl közel a házfalhoz sarkokon lekerekítés hiánya autósok zebrákra parkolnak zebrák hiánya (sokszor csak aluljáró) gyalogos zöldek rövidsége tömegközlekedési eszközök magassága átszállási lehetőségek rossz infrastruktúrája mozgólépcsők, liftek hiánya

3 - járdák túl keskenyek

4 - autósok fölparkolnak a járdákra

5 Figyelmeztetés!...így is lehet... De mi így szoktuk!

6 -sarkokon lekerekítés hiánya - autósok zebrákra parkolnak

7 - mozgólépcsők, liftek hiánya Örs vezér tere - átszállási lehetőségek rossz infrastruktúrája

8 - zebrák hiánya (sokszor csak aluljáró) - gyalogos zöldek rövidsége

9 - tömegközlekedési eszközök magassága

10 Jó példa Körúti villamos, bár csak kocsinkként 2 babakocsinak van hely és idő fel/leszállni... néhány kerületben a sarkok lejtősítése már alakul (de itt vakokat sem elfelejteni!) IX. kerület forgalomcsillapított utcáin a járdák szélesebbek, az úttestek keskenyebbek

11 Jó példa: Japán - átlós zebrák

12 2. A családbarát elképzelések hiányai Ma már sokkal mobilabbak a nők, még GyED-en is. A kapcsolati tőke fontossága – nem eshet ki az a pár év, networking tart! Család-, gyermekbarát helyek hiánya: pl. kávézó (füstmentes!) gyermekjátszó sarokkal ügyintézési lehetőség + játszósarok pelenkázók hiánya (nem csak női WC-ben!) szoptatási lehetőség hiánya játszótereken Wc-k hiánya

13 Régen és ma...

14 Jó példa Bitola, Macedónia: Korzó - sok bolt, de helyiek, nem drága multik, este 9-10-ig nyitva, sok kávézó, és kiülős hely, este f 10-kor még a családosok is ott sétálnak kisgyerekekkel. MÁK-ban: szoptatós szoba (de ez inkább önkritika gyakorlására utal, az ügyintézés tempóját tekintve:)

15 Bitola, Macedonia Shirok Shokak - Korzo

16 - helyi boltok -helyiek korzóznak - minden korosztály

17 - minden évszakban -minden napszakban

18

19 Legrosszabb várostervezési példa IX. ker. Ferenc tér :-( közösségi tervezés hiánya csempe domb: városzöldítés címén a(z amúgy megnövekedett) tér legszélére (!) – legveszélyesebb zónájába, ahol az autók járnak – kikerülő játszótér, az is ketté szedve! (2 gyerekkel?!) (és pl. 1 db hinta):

20 Ferenc tér

21

22

23

24

25

26 3. Intézményi hiányosságok Közintézményekre elvileg van törvényi akadálymentesítési kötelezettség! gyermek rendelők is csak lépcsőn megközelíthetőek egyetemeken nincs gyermekmegőrző/játszóház munkahelyeken a 4, vagy 6 órás munkaidő ismeretlen munkahelyeken a gyermekmegőrzés hiánya (pl. ezen a konferencián sincs...):

27 Óvoda bejárat

28 Jó példa Néprajzi Múzeumban pelenkázó a női WC-ben LUMÚ-ban pelenkázó kinn a wc-k előtti közös térben! Nyugat európai reptéren pelenkázó a férfi mosdóban is !!!!

29 Női egyenjogúsítás – Bécs

30 Köszönöm a figyelmet! Fleischer Judit - Babakocsisokk frocsi@gmail.com


Letölteni ppt "Budapest - Családbarát Város ? Babakocsival és kisgyerekkel a városban."

Hasonló előadás


Google Hirdetések