Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kérdések az előző óra anyagából? 11. szabály – A les.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kérdések az előző óra anyagából? 11. szabály – A les."— Előadás másolata:

1 Kérdések az előző óra anyagából? 11. szabály – A les

2 7. szabály – A mérkőzés időtartama

3 Félidők A mérkőzés két egyenlő 45 perces félidőből áll, hacsak a játékvezető és a két résztvevő csapat kölcsönösen másként nem egyezik meg. Bármely megegyezésnek, amely a játékidőt megváltoztatja (például mindkét félidőt az elégtelen világítás miatt lerövidítik 40 percre), a játék megkezdése előtt kell megtörténnie, és alkalmazkodnia kell a versenyszabályokhoz. 45’ A félidők közötti szünet A félidőben a játékosoknak joguk van a szünethez. A félidők közötti szünet nem lehet 15 percnél több. A félidők közötti szünet időtartamát a versenyszabályokban kell megállapítani. Csak a játékvezető hozzájárulásával lehet a félidők közötti szünet időtartamát megváltoztatni. 15’

4 7. szabály – A mérkőzés időtartama Hosszabbítás előtti szünetek Hosszabbítás esetén a rendes játékidő vége, és a hosszabbítás megkezdése között 5 perc szünetet kell biztosítani. A szabályok értelmében a játékosoknak ezalatt az öt perc alatt valamint a hosszabbítás félidejében a játékvezető felügyelete alatt a játéktéren kell maradniuk. 5’

5 7. szabály – A mérkőzés időtartama Elvesztegetett idő miatti időbeszámítás Félidőnként minden elvesztegetett időt be kell számítani. Ilyen esetek: játékos-cserék sérült játékos ápolása sérült játékos eltávolítása a játéktérről kezelés céljából időhúzás bármely más ok Az elvesztegetett idő beszámítása a játékvezető kötelessége, de annak hossza a játékvezető belátására van bízva.

6 7. szabály – A mérkőzés időtartama Az elvesztegetett idő beszámítása A sok játékmegszakítás a mérkőzés teljesen természetes része (pl.: bedobások, kirúgások). Időbeszámításra csak akkor van szükség, ha ezek túlzottan hosszúra nyúlnak. A hosszabbítás játékvezető által meghatározott minimális idejét a játékvezető vagy a tartalék-játékvezető jelzi az egyes félidők utolsó percében. A bejelentett hosszabbítás nem a játékból még hátralévő teljes időt jelzi. Ez az idő meghosszabbítható, amennyiben a játékvezető szükségesnek ítéli, de sohasem rövidíthető. A játékvezető nem ellensúlyozhatja az első félidei időmérési hibáját a második félidő meghosszabbításával vagy lerövidítésével.

7 7. szabály – A mérkőzés időtartama A hosszabbítás jelzése A játékvezetőnek és a tartalék- játékvezetőknek az egyes félidőkre megállapított minimális hosszabbítási időt kizárólag az egyes félidők utolsó percének leteltekor szabad jelezniük. Amennyiben a hosszabbítás alatt játékos-csere, sérült játékos ápolása, sérült játékos eltávolítása a játéktérről, időhúzás vagy bármilyen más időveszteség előfordul, a játékvezetőnek be kell számítania azt, de ezt külön jelezni nem kell.

8 7. szabály – A mérkőzés időtartama A hosszabbítás jelzése A játékvezetők felfelé kerekítsenek a hosszabbítás kiszámolásakor. A hosszabbítás lejártakor a játékvezetőnek síppal le kell fújnia a mérkőzést, ha a hosszabbítás alatt nem volt további „elvesztegetett” idő. Amennyiben a hosszabbítás vége előtt szabadrúgást vagy szögletrúgást ítélnek meg (különösen ha sárga vagy piros lap is felmutatásra kerül) azokat el kell végezni, és a mérkőzést csak ezután kell beszüntetni. A hosszabbítást a játékvezetőknek minimális játékidőként kell értelmezni, ezért sohasem fújhatnak ennek letelte előtt sípjukba.

9 7. szabály – A mérkőzés időtartama Büntetőrúgás Büntetőrúgás végrehajtására vagy annak megismétlésére bármelyik félidő játékidejét meg kell hosszabbítani addig, amíg a büntetőrúgás végrehajtása megtörténik. Félbeszakadt mérkőzés A félbeszakadt mérkőzést újra kell játszani, hacsak a versenyszabályok másként nem rendelkeznek. A stadion órája Játékidőt mutató órák működhetnek a mérkőzést ideje alatt, feltéve, ha minden félidő, azaz 45. és 90. perc végén megállítják őket. Ez a rendelkezés a hosszabbításokra, azaz a 15 és 30 percre is vonatkozik.

10 7. szabály – A mérkőzés időtartama Kérdések?


Letölteni ppt "Kérdések az előző óra anyagából? 11. szabály – A les."

Hasonló előadás


Google Hirdetések