Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Földrajz munkacsoport Készítette: Bíró Gábor

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Földrajz munkacsoport Készítette: Bíró Gábor"— Előadás másolata:

1 Földrajz munkacsoport Készítette: Bíró Gábor
Tananyagfejlesztés Földrajz munkacsoport Készítette: Bíró Gábor

2 Földrajz munkacsoport feladata számokban
344 tananyagból 44 tananyag tartozik a földrajzhoz (12 %) Digitális tananyag (28) Tanulói munkafüzet (8) Szaktanári segédlet (8)

3 Tananyagok évfolyam szerint
7. évfolyam: 2 Dig. Tana., 1 Tanulói s., 1 Szaktanári s. 8. évfolyam: 2 Dig. Tana., 1 Tanulói s., 1 Szaktanári s. 9. évfolyam: 8 Dig. Tana., 2 Tanulói s., 2 Szaktanári s. 11. évf.: 8 Dig. Tana., 2 Tanulói s., 2 Szaktanári s. 12. évf.: 8 Dig. Tana., 2 Tanulói s., 2 Szaktanári s.

4 Szervezés-Munkák felosztása
Tóth Bernadett: Móra Ferenc Ált. Isk. 7. évfolyam: 2 Dig. Tana., 1 Tanulói s., 1 Szaktanári s. Soós András Attila: Érdligeti Ált. Isk. 8. évfolyam: 2 Dig. Tana., 1 Tanulói s., 1 Szaktanári s.

5 Szervezés-Munkacsoport tagjai
Horváth Kinga: Vörösmarty M. Gimnázium 9. évf.: 4 Dig. Tana., 1 Tanulói s., 1, Szaktanári s. Molnárné Kállay Andrea: Vörösmarty M. Gimnázium 9. évf.:4 Dig. Tana., 1 Tanulói s., 1, Szaktanári s. 11. évf.:4 Dig. Tana., 1 Tanulói s., 1, Szaktanári s.

6 Bíró Gábor: Vörösmarty M. Gimnázium
11. évf.:4 Dig. Tana., 1 Tanulói s., 1, Szaktanári s. 12. évf.:8 Dig. Tana., 2 Tanulói s., 2, Szaktanári s.

7 A feladatok típusai Tesztfeladatok Rövid kérdés-felelet
Ábraelemzés, folyamatábra Logikai feladatok Topográfia Számítások Szövegértés Kísérlet

8 Jelöld a megfelelő időt a táblázatba írt X-szel!
Ősidő Elő idő Ó idő Középidő Újidő Az ősember megjelenése A Pangea létrejötte. Az Indiai és az Eurázsiai lemez ütközésével a Himalája kialakulása Az első életnyomok A földrészek mai partvonalának kialakulása. Ősmasszívumok kialakulása. A feketekőszén képződésének fő időszaka.

9 Igaz vagy hamis az adott állítás?
1. Az érckiválás során az urán alacsonyabb hőmérsékleten válik ki, mint a platina. 2. Az érckiválás során az arany magasabb hőmérsékleten válik ki, mint az ón. 3. A Himalája negyedidőszakban gyűrődött fel. 4. A márvány a mészkő átalakult változata.

10 Döntsd el, hogy melyik nagyobb/több!
1.a.) A Nap-Föld távolsága. b.) A Föld-Hold távolsága. 2.a.) A Szaturnusz holdjainak száma. b.) A Jupiter holdjainak száma. 3.a.) A Napban a He százalékos mennyisége. b.) A Napban a H százalékos mennyisége.

11 Melyik vulkántípusról van szó?
A.) pajzsvulkán B.)rétegvulkán 1.Főleg a „forró pontokhoz” köthetők. Válasz:A 2.Főleg bazalt építi fel. Válasz:A 3.Az Andokban leginkább ez a vulkántípus fordul elő. Válasz:B

12 Földtörténet Kösd össze vonallal az eseményeket vagy a fogalmakat az adott időszakkal! Pangea a dinoszauruszok kora Ősidő Variszkuszi- és Kaledóniai- hegységrendszer őslégkör Eurázsiai- és Pacifikus hegységrendszer Óidő nyitvatermők kora óriáspáfrányok mamut és barlangi medve Középidő zárvatermők kora egysejtűek megjelenése ősember Újidő Az első élőlények a szárazföldön A feladat komolyabb ismereteket igényel. Esetleg szükség lehet a tanári segítségre

13 Határozd a következő fogalmakat!
heliocentrikus világkép:……………………………… protuberencia: ……………………………………………. üstökös: ……………………………………………………… terminátor: …………………………………………………

14 A Föld naplójából 4; Mit jelenthet az a mondás, hogy „ A kövek beszélnek” ? Helyes, illetve elfogadható válasz: A kőzetekből sok mindent megtudhatunk. Így a keletkezésének a helyét, idejét, az akkori éghajlatot. A mészkő megőrizheti a tengerben élt növények és állatok lenyomatát. A tufákban megmaradhattak lábnyomok. Így a kövek nagyon sok mindent elmondhatnak a keletkezésükkor meglévő természeti viszonyokról.

15 Magyarország éghajlata
A diagram Budapest hőmérséklet és csapadék éves változását mutatja be! Válaszolj az ezzel kapcsolatos kérdésekre! Forrás: Klimadiagramm-deutsch-Budapest-Ungarn.png Letöltés ideje: a.) Melyik hónapban érte el a csapadékmaximumot? Június 1 pont b.) Melyik hónapban érte el a csapadékminimumot? Szeptember c.) Melyik volt a legmelegebb hónap? Július d.) Melyik volt a leghidegebb hónap? Január

16 Nevezd meg az ábra részeit!

17 Magyarország földrajzi helyzete
Készíts kördiagramot Magyarország felszínének arányáról! síkság 200 m alatt 84% dombság 200 – 500 m 14% hegység 500 m felett 2% Szerkeszthető szögmérő, körző és vonalzó segítéségével. A színezés fontos ez teszi munkájukat szemléletessé. Készíthetünk hozzá jelkulcsot és diagramcímet is. A 8-osok már tanulnak táblázat keresést is, ezért megoldhatják azzal is otthon.

18 Válaszolj az ábrára vonatkozó kérdésekre!
Melyik kontinens látható a képen? Válasz: Antarktika

19 Logikai feladatok Mi lenne, ha a Föld tengelye nem lenne ferde, hanem a keringés síkjával 900-os szöget zárna be? Mi lenne, ha a Föld tengelye a keringés során nem maradna önmagával párhuzamos? ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… Hol lenne az övezetek határa 500-os tengelyferdeség esetén?

20 Tedd sorrendbe a Naptól való távolság alapján!
1. Jupiter 2. Mars 3. Vénusz 4. Merkúr 5. Föld 6. Neptunusz 7. Szaturnusz 8 Uránusz Helyes sorrend: 1. Merkúr 2. Vénusz 3. Föld 4. Mars 5. Jupiter 6. Szaturnusz 7. Neptunusz 8.Uránusz

21 Magyarország vízrajza
Megjegyzés: Minden jó megoldás 1 pontot ér. Magyarország vaktérképe mely vízfolyásokat jelöli? 1. Kapos 10. Mura 2. Dráva 11. Maros 3. Kraszna 12. Bodrog 4. Szamos 13. Tisza 5. Sajó 14. Répce 6. Ipoly 15. Mosoni-Duna 7. Zala 16. Rába 8. Körös 9. Zagyva 16 pont

22 Magyarország nemzeti parkjai
Nevezd meg a térképvázlaton látható nemzeti parkokat! Forrás: Letöltés ideje: Átszerk.: Bíró G. Fertő-Hansági Nemzeti Park (Fertő-tavi N.P.) Őrségi Nemzeti Park Duna-Ipoly Nemzeti Park Balaton-felvidéki Nemzeti Park Körös-Maros Nemzeti Park Duna-Dráva Nemzeti Park Kiskunsági Nemzeti Park Aggteleki Nemzeti Park. Hortobágyi Nemzeti Park Bükki Nemzeti Park 10 pont Megjegyzés: Helyes sorrend esetén maximális pontszám adható.

23 Egészítsd ki az alábbi szöveget!
A vulkanizmushoz hasonlóan a földrengések is a/az ……………………….. kötődnek. A földrajzi elhelyezkedésüket tekintve a földrengések 80%-a a/ az …………………… -óceán medencéjének peremterületén, 15 %-a a/az …………………….-tenger keleti medencéjében és az Indonéz-szigetek part menti területein alakulnak ki. A divergens, azaz a/az …………………….. lemezek esetében főleg sekélyfészkű, ………….. km-nél kisebb, földmozgások rázzák meg a Földet.

24 Számítás Naptárunk szerint március 21-e van, azaz tavaszi napéjegyenlőség! Keresd meg a földrajz atlaszban Fokvárost és határozd meg azt, hogy hány fokos szögbe éri a Nap sugarai ekkor. A számítást írd le! Válasz: ………………………………………………………………………

25 Olvasd el, majd válaszolj!
„Cunami-múzeum nyílt Bandah Aceh-ben Hétfőn Indonéziában megnyílt a 2004-es cunami áldozatainak emléket állító múzeum. A szökőárban 230 ezer indonéz állampolgár vesztette életét. A négyszintes épület a legnagyobb károkat szenvedett városban, Banda Aceh-ben épült és mintegy 5,6 millió dollárba került. A múzeumban a katasztrófa idején készült fotókat nézhet meg a közönség, a túlélők beszámolóiból készült tablókat is kiállítanak és elektronikus úton szimulálják a 30 méter magas hullámokat kiváltó hatalmas földrengést …” ( forrás:

26 Mit jelent a cunami kifejezés:
Mi váltja ki ezt a földrajzi jelenséget? Sorolj fel legalább három olyan országot, ahol pusztított a 2004-es cunami! Hol volt hasonló pusztítás 2011-ben?

27 Kísérlet Üvegházhatás „kicsiben”…
A kísérlet célja, hogy a Földre jellemző üvegházhatást laboratóriumi keretek között modellezzük. Szükséges eszközök: két 10X20 cm alapterületű, 15 cm magas üvegkád, 2 hőmérő, 2 üvegfedél, homok Menete: mindkét üvegkádat félig megtöltjük homokkal és úgy helyezzük el a kádakat, hogy a Nap egy kisebb része ne érje. Erre az „árnyékos” részre tesszük a hőmérőket. Az egyik kádra az üveglapot rátesszük, úgyhogy teljesen lefedje, a másikon pedig üvegkád esetében hagyunk körülbelül 10 cm-e rést. A besugárzás előtt és után is 10 percenként hőmérsékletet mérünk. Tapasztalat: ………………………………………………………………………………………………………….

28 A talaj kémhatása Szükséges eszközök: talajminta, kémcső, indikátorfolyadék (Komplex I-II.), desztillált víz Végrehajtás: tegyünk késhegynyi talajmintát egy kémcsőbe! Rázzuk fel kevés desztillált vízzel! Adjuk hozzá az indikátort és hasonlítsuk össze a színskálával! Állapítsuk meg a kémhatást! A fokozatok a következők: pH Kémhatás 5,5-nél kisebb Erősen savanyú 5,5-6,5 Savanyú 6,5-7,6 Semleges 7,6-8,4 Lúgos 8,5-nél nagyobb Erősen lúgos A vizsgált talaj kémhatása: pH kémhatás …………………. ……………………….. Nézz utána! Milyen problémákat okoz a talajok kémhatásának savas irányba történő eltolódása?

29 Tapasztalatok Fejezetet átfogó munkafüzeti feladatok összeállítása
Munkafolyamatok összehangolása a kollégákkal, egymással Új megközelítése a földrajz tantárgynak

30 Az új távlatok Új keretek
Új eszközök megismerése (Digitális tábla, meteorológiai állomás, csillagászati távcső) Új lehetőségek Új kihívások

31 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Földrajz munkacsoport Készítette: Bíró Gábor"

Hasonló előadás


Google Hirdetések