Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SZENT VÉR - TEMPLOM SZENT VÉR - TEMPLOM 1881-ben Nikolaj Ivanovics Riszaka, a bányászati főiskola hallgatója egy bombát hajított a hazafelé tartó cári.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SZENT VÉR - TEMPLOM SZENT VÉR - TEMPLOM 1881-ben Nikolaj Ivanovics Riszaka, a bányászati főiskola hallgatója egy bombát hajított a hazafelé tartó cári."— Előadás másolata:

1

2 SZENT VÉR - TEMPLOM SZENT VÉR - TEMPLOM

3

4 1881-ben Nikolaj Ivanovics Riszaka, a bányászati főiskola hallgatója egy bombát hajított a hazafelé tartó cári fogatra. A szerkezet felrobbant, de a cárnak nem lett semmi baja. Pár perc elteltével a rakparton újabb járókelő tűnt fel, aki odasietett a merénylet színhelyére, mint ahogy a kíváncsiskodók, bámészkodók szokták ezt tenni. Amikor 2-3 lépésre volt II. Sándortól egy hirtelen mozdulattal valami gömbölyű tárgyat dobott a cár lába elé. Grinyevickij nem tévedett. A bomba súlyosan megsebesítette az uralkodót, aki a merénylet után pár óra elteltével elhunyt. Ahol a bomba felrobbant áll most a Szent Vér-templom, amelyet III. Sándor építtetett apja emlékére. 1881-ben Nikolaj Ivanovics Riszaka, a bányászati főiskola hallgatója egy bombát hajított a hazafelé tartó cári fogatra. A szerkezet felrobbant, de a cárnak nem lett semmi baja. Pár perc elteltével a rakparton újabb járókelő tűnt fel, aki odasietett a merénylet színhelyére, mint ahogy a kíváncsiskodók, bámészkodók szokták ezt tenni. Amikor 2-3 lépésre volt II. Sándortól egy hirtelen mozdulattal valami gömbölyű tárgyat dobott a cár lába elé. Grinyevickij nem tévedett. A bomba súlyosan megsebesítette az uralkodót, aki a merénylet után pár óra elteltével elhunyt. Ahol a bomba felrobbant áll most a Szent Vér-templom, amelyet III. Sándor építtetett apja emlékére.

5

6 A Gribodejon-csatorna közelében álló templom Szentpétervár egyik legszebb épülete. A templom szinte tobzódik a színekben, és az arannyal is igen bőkezűen bántak. A Gribodejon-csatorna közelében álló templom Szentpétervár egyik legszebb épülete. A templom szinte tobzódik a színekben, és az arannyal is igen bőkezűen bántak.

7

8

9

10

11

12

13 CASA BATLLÓ CASA BATLLÓ A Csontok Háza A Csontok Háza

14

15 A híres katalán építész Antonio Gaudí tervezte A Casa Batló-t is. A ház Barcelonában, az Eixample kerületben található. Egy középosztálybeli család részére készült 1904- 1906 között. Csontok háza néven is szokták emlegetni. A híres katalán építész Antonio Gaudí tervezte A Casa Batló-t is. A ház Barcelonában, az Eixample kerületben található. Egy középosztálybeli család részére készült 1904- 1906 között. Csontok háza néven is szokták emlegetni. Gaudí voltaképpen egy már meglevő házat alakított át. Az épület szerkezetét meghagyta, a tetőt cserélte le, erkélyeket változtatta meg és emeletet épített rá. A szellőnyílásokat és a kéményfőket üvegmozaikokkal díszítette. Gaudí voltaképpen egy már meglevő házat alakított át. Az épület szerkezetét meghagyta, a tetőt cserélte le, erkélyeket változtatta meg és emeletet épített rá. A szellőnyílásokat és a kéményfőket üvegmozaikokkal díszítette.

16

17

18

19 Az épületbe lépve az embernek az az érzése támad, mintha egy hűvös, ám különös barlangba érkezett volna. Fény és világosság csak a fönti világítóablakokon szűrődik be. Sehol nincs egyenes vonal vagy éles szegély. Az épületbe lépve az embernek az az érzése támad, mintha egy hűvös, ám különös barlangba érkezett volna. Fény és világosság csak a fönti világítóablakokon szűrődik be. Sehol nincs egyenes vonal vagy éles szegély.

20

21

22 ASSISI -SZENT FERENC - TEMPLOM ASSISI -SZENT FERENC - TEMPLOM

23

24

25 A szerzetesek gyakran bírálták Elia Bombardone, azaz Éliás testvért viselkedéséért, és bár a derék barát nem volt bűn nélkül való, Szent Ferenc mégis őt nevezte ki utódjául. A szerzetesek gyakran bírálták Elia Bombardone, azaz Éliás testvért viselkedéséért, és bár a derék barát nem volt bűn nélkül való, Szent Ferenc mégis őt nevezte ki utódjául. 1226-ban Szent Ferenc meghalt, a Porziuncola-kápolnában helyezték örök nyugalomra. 1228-ban szentté avatták. 1226-ban Szent Ferenc meghalt, a Porziuncola-kápolnában helyezték örök nyugalomra. 1228-ban szentté avatták.

26 Alsó templom Alsó templom Az alsó templomot a boltívek öt, freskókkal borított öbölre osztják. A freskókat a 13-14. század vezető itáliai művészei festették. Köztük volt a Lorenzetti testvérpár is, akik az Utolsó vacsora alkotói( mások szerint S Fiorentino alkotása).A főhajó őrzi a bazilika legrégebbi festményeit. Az alsó templomot a boltívek öt, freskókkal borított öbölre osztják. A freskókat a 13-14. század vezető itáliai művészei festették. Köztük volt a Lorenzetti testvérpár is, akik az Utolsó vacsora alkotói( mások szerint S Fiorentino alkotása).A főhajó őrzi a bazilika legrégebbi festményeit.

27

28 A kupola részletei:

29

30

31

32 A freskók Szent Ferenc életének jeleneteit és Krisztus szenvedédeinek mozzanatait ábrázolják.

33 Az alsó templom átriumából nyílnak a templom mellékhajói. Az alsó templom mellékhajói Tau alakot képeznek. S ez nem véletlen, hiszen ez a jel emlékeztette Ferencet az Úr keresztjére. Ezt a jelet rajzolta a cellák bejárata fölé, ez volt a kézjele az ismerősöknek, barátoknak küldött leveleken, és ilyen alakra varratta szegényes kámzsáját is. A 14. század második évtizedében az alsó templom oldalhajóiba kápolnákat építettek, amelynek a freskóit S.Martina és P. Lorenzetti készítette.Az altemplom eredeti kriptája 1818-ig nem volt látható. Ekkor találták meg Ferenc sírját és testének maradványit. Az újra felfedezett kripta 1930-ban kapta mai formáját. Az alsó templom átriumából nyílnak a templom mellékhajói. Az alsó templom mellékhajói Tau alakot képeznek. S ez nem véletlen, hiszen ez a jel emlékeztette Ferencet az Úr keresztjére. Ezt a jelet rajzolta a cellák bejárata fölé, ez volt a kézjele az ismerősöknek, barátoknak küldött leveleken, és ilyen alakra varratta szegényes kámzsáját is. A 14. század második évtizedében az alsó templom oldalhajóiba kápolnákat építettek, amelynek a freskóit S.Martina és P. Lorenzetti készítette.Az altemplom eredeti kriptája 1818-ig nem volt látható. Ekkor találták meg Ferenc sírját és testének maradványit. Az újra felfedezett kripta 1930-ban kapta mai formáját.

34

35 A régi kőkoporsó az oltár felett helyezkedik el nyitott térben. VI. Pál pápa beleegyezésével 1978-ban a szakemberek egy csoportja azonosította Sz. Ferenc maradványait, majd egy üvegurnába gyűjtve visszahelyezték őket eredeti helyükre. A régi kőkoporsó az oltár felett helyezkedik el nyitott térben. VI. Pál pápa beleegyezésével 1978-ban a szakemberek egy csoportja azonosította Sz. Ferenc maradványait, majd egy üvegurnába gyűjtve visszahelyezték őket eredeti helyükre. Felső templom Felső templom A templom latin kereszt alakú. Falainak díszítését egy angol festő kezdte meg, majd 1280 táján Cimabue folytatta, de dolgozott itt Giotto is, aki Szent Ferenc életrajzírójánakvezetésével jelenítette meg a szent életét 28 képen. A templom latin kereszt alakú. Falainak díszítését egy angol festő kezdte meg, majd 1280 táján Cimabue folytatta, de dolgozott itt Giotto is, aki Szent Ferenc életrajzírójánakvezetésével jelenítette meg a szent életét 28 képen.

36 A felső temolom:

37 Szent Ferenc életét ábrázoló képekből néhány:

38


Letölteni ppt "SZENT VÉR - TEMPLOM SZENT VÉR - TEMPLOM 1881-ben Nikolaj Ivanovics Riszaka, a bányászati főiskola hallgatója egy bombát hajított a hazafelé tartó cári."

Hasonló előadás


Google Hirdetések