Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Diakóniai – egyházi szeretetszolgálati –civil szervezet.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Diakóniai – egyházi szeretetszolgálati –civil szervezet."— Előadás másolata:

1

2 Diakóniai – egyházi szeretetszolgálati –civil szervezet.

3 Célok Az alapítványunk célja, hogy keresztyén hitben cselekedve, különböző programok és szociális szolgáltatások szervezése által, javítsa a hátrányosan megkülönböztetett egyének vagy közösségek életminőségét.

4 Lámpás Alapítvány KURATÓRIUM: Csűry István, Dénes István, Vincze Judit, Salánki Lóránt, Farkas Zsolt Lámpás Alapítvány KURATÓRIUM: Csűry István, Dénes István, Vincze Judit, Salánki Lóránt, Farkas Zsolt Felügyelőtanács: Dénes István, Vincze Judit, Farkas Zsolt Felügyelőtanács: Dénes István, Vincze Judit, Farkas Zsolt Közösségi Információs és Tanácsadó Központ: Koordinátor: Vura Ottilia Közösségi Információs és Tanácsadó Központ: Koordinátor: Vura Ottilia Pszichológus: Radu Anita Ügyvéd Önkéntes Mentor: Zoltáni Katalin Mentor: Zoltáni Katalin

5 Lámpás Alapítvány- Ernyőszervezet Egyházkerületünkben minden alapítványi tevékenység önállóan, az Egyházkerülettől függetlenül jött létre az elmúlt 20 év alatt. Ezeket a diakóniai alapítványokat fogja egy ernyő alá a Lámpás Alapítvány. Cél: - érdekeink közös, hatékony képviselete - a lobby munka hatékonyabb végzése - szakmai tanácskozások szervezése - egymás kölcsönös támogatása.

6 A Lámpás Alapítvány Közösségi Információs és Tanácsadó Központja

7 A Közösségi Információs és Tanácsadó Központ a Lámpás Alapítvány égisze alatt működik 2010-ben kezdte meg prevenciós munkáját

8 Célunk a külföldön dolgozni szándékozók, a végzős diákok tájékoztatása a migrációs veszélyekről, a jogaikról és kötelezettségekről a külföldi munkaerő-piacon.

9 Projektjeink: 1. OPEN “OPEN, Orientation, Perspectives, European Network for Young Women”- “Orientáció, perspektivák, európai hálózat fiatal nőknek” Tanácsadó és továbbképző megelőzési program kivándorolt, tanuló és munkakereső fiatal kelet-európai nőknek. Fő partner: Nemzetközi Ifjúsági Egyesület - Verein für Internationale Jugendarbeit (Stuttgart, Nürnberg, München) A megvalósítás időtartama: 2011. június – 2015. május. http://www.open-for-young-women.org/ro/

10 Projektjeink: 1.OPEN Tevékenységek: Tanácsadás és tájékoztatás diákoknak, alkalmazottaknak és munkanélkülieknek a megfelelő munkakörülményekről, a jogaikról és kötelezettségeikről a munkaerő-piacon, nemzeti és nemzetközi jogszabályokról és az alkalmazás jogi útjáról; Közvetítés olyan tanácsadói központok felé, amelyek további információkat és támogatást nyújthatnak; Oktatási foglalkozások középiskolákban és szakiskolákban az illegális munka veszélyeiről és hogyan lehet megelőzni ezeket a veszélyes helyzeteket; Műhelymunkákat szervezünk szakembereknek, ahol tapasztalatot cserélhetnek a mobilitás és emberkereskedelem témakörében, azzal a céllal, hogy hatékony módszereket dolgozzunk ki a veszélyeztetett csoportok sebezhetőségének csökkentése érdekében.

11 Projektjeink: 2. TRUTH TRUTH: “Training for Raising Awerness and Understanding about the Trafficking of Humans in Europe”- Képzés a tudatosság növeléséről az európai emberkereskedem megértésének érdekében. A projektet a Leonardo Da Vinci, Transfer of Innovation, támogatja. Megvalósítási periódusa: 2013. október - 2015. szeptember. Egy európai online kurzus kifejlesztése az emberkereskedelem ellen, bemutatja különböző módszereket a potenciális áldozatok és az elkövetők azonosítására, és kiemeli e jelenség okait és következményeit.

12 Projektjeink: 2. TRUTH A képzést azoknak a szakemberek ajánljuk, akik szembesülhetnek munkájuk során az emberekereskedelem áldozataival, potenciális áldozataival, illete az elkövetőkkel: tanárok, rendőrök, szociális munkások, stb. Partnerek: The Sheffield College, Egyesült Királyág; Inova Consultancy, Egyesült Királyság; Frontida Zois, Görögország; Regione Emilia-Romagna de la Bologna, Olaszország. www.truthuncovered.eu

13 Projektjeink: 3. “A családon belüli erőszak áldozatainak támogatása és a tudatosság növelése” “A családon belüli erőszak áldozatainak támogatása és a tudatosság növelése” A svájci Heks Alapítvány támogatásával és a helyi hatósgok és szervezetek együttműködésével nyújt segítséget a bántalmazott nők számára. Megvalósítási periódus: 2014. július - 2016. december.

14 Projektjeink: 3. “A családon belüli erőszak áldozatainak támogatása és a tudatosság növelése” Hogyan segítünk? Információkat és tájékoztatást nyújtunk Szociális és pszichológiai tanácsadás Továbbítás olyan intézmények felé, akik további segítséget nyújthatnak (rendőrség, bíróság) Jogi tanácsadás Lehetőségeink szerint próbálunk megoldást találni az áldozatok szükségleteire Felhívjuk a tásadalom figyelmét erre a problémára Konferenciákat, szemináriumokat, találkozókat szervezünk a szekemberek számára, hogy ezáltal megerősítsük az együttműködést és a hatékonyságot. Segélyhívó vonalunkon információt és tanácsot nyújtunk!

15 Projektjeink: 4. “A tájékozott személy védett személy” “A tájékozott személy védett személy” – Jó gyakorlatok népszerűsítése az emberkereskedelem és a munkaerő kizsákmányolásának megakadályozása érdekében. A megvalósítás időtartama: 2011. június 7. – 2013. június 6. Partnerek: AIDRom – Romániai Ökuménikus Egyházak Szövetsége, Bukarest; Verein für Internationale Jugendarbeit, Stuttgart; Diakonisches Werk Bremen, Németország.

16 Belföldi Partnereink ANITP- Emberkereskedelem Ellen Küzdő Országos Ügynökség nagyváradi regionális központja AJOFM- Bihar megyei Munkaerő Foglalkoztatási Ügynökség People to People Alapítvány, Nagyvárad DGASPC-Bihar Megyei Gyermekvédelmi és Szociális Főigazgatóság, Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési illetve Elemző Értékelő Osztálya A szervezett bűnözés ellen küzdő brigád, Nagyvárad AIDRom –Romániai Ökuménikus Egyházak Szövetsége, Bukarest Bihar megyei Nők Egyesülete Bihar megyei Tanfelügyelőség Partium Keresztény Egyetem, Nagyvárad Reménység Háza, Brassó Az egyházkerület Diakóniai hálózata

17 Külföldi partnereink Verein für Internationale Jugendarbeit, Németország Diakonisches Werk Bremen, Németország Sheffield College, Egyesült Királyág Inova Consultancy, Egyesült Királyság Frontida Zois, Görögország Regione Emilia-Romagna de la Bologna, Olaszország Svájci HEKS Alapítvány

18 A külföldi munkavállalás egyenlő a magasabb fizetéssel és a jobb körülményekkel? Hogyan ismerjük fel a félrevezető külföldi álláshirdetéseket és ne váljunk áldozattá?

19 Hallottak már olyan esetekről, akár ismerettségi körükben, akár a hírekben, amikor becsapják, kihasználják azokat, akik külföldön szeretnének szerencsét próbálni?

20 -nagyon rossz körülmények között kell dolgozzanak és éljenek -nem kapnak fizetést -rabszolga munkára kényszerítik őket - elveszik az irataikat, telefonjaikat, így meggátolják, hogy hazautazhassanak a családjukhoz

21 A fiatal lányokkal könnyen előfordulhat, hogy jól fizető modell, pincér vagy ehhez hasonló munkát ajánlanak nekik, de azután rákényszerítik őket olyan munka elvégzésére, amit egyáltalán nem akarnak.

22 Ne hagyjuk magunkat becsapni egy jobb életről szóló igérettel, még akkor sem, ha ez egy ismerőstől jön! Informálódjunk az igéret igazságtartalmával kapcsolatban!

23 Veszélyben lehetünk ha: olyan munkát ajánlanak, ami nem igényel felkészültséget, tapasztalatot és nyelvi ismereteket, illetve a fizetés aránytalanul magas! aláírunk egy olyan szerződést, amit nem értünk! azt javasolják nekünk, hogy hamis papírokkal utazzunk külföldre! az iratokat nagyon rövid idő alatt és a segítségünk nélkül allítják elő! azt javasolják, hogy kifizetik az utat vagy egyéb szolgáltatásokat és ezáltal kiszolgáltatottá válunk! azt tanácsolják, hogy ne szóljunk senkinek az utazásunkról! elkérik és megtartják az iratainkat! Soha ne adjuk oda senkinek a személyes iratainkat! Csak a határőrség és a rendőrség tarthatja magánál az iratainkat!

24 A leggyakrabban ajánlott tevékenységek a külföldi munkahirdetésekben háztartási munka, betegápolás, gyermekfelügyelet a mezőgazdaságban vendéglátóiparban fotómodell képzettséget nem igényelő, magasan fizetett munka, bárokban, klubokban felszolgálói, külföldi tanulási lehetőség, házasság, partnerkapcsolat.

25 Ha veszélyben vagyunk -Felvenni a kapcsolatot a román nagykövetséggel abban az országban ahol tartózkodunk! -Felvenni a kapcsolatot ottani egyházi szervezetekkel, alapítványokkal! -Értesíteni a helyi rendőrséget!

26 Hasznos oldalak és telefonszámok http://anitp.mai.gov.ro/ro/ ANITP-Az Emberkereskedelem Ellen Küzdő Országos Ügynökség hivatalos oldala, itt további információkat találhatsz az ember és a gyerekkereskedelemről. www.sigur.info Az internetes biztonságról szóló honlap. Információkat találhatsz itt, de be is jelenthetsz egy interneten történt visszaélést is. www.safernet.ro Itt bejeletheted a gyerekekre veszélyes, interneten található anyagokat. 0 800 800 678 – az Emberkereskedelem Ellen Küzdő Országos Ügynökség információs vonala, itt tanácsot kérhetsz, illetve bejelenthetsz egy lehetséges emberkereskedelem vagy kizsákmányolási szituációt. 116 111- A gyerekek vonala- Ingyen és névtelenül hívható vonal, ahol beszélhetsz a problémáidról.

27 Lámpás Alapítvány elérhetőség Kolozsvári út 63. szám RO-410060-Nagyvárad, Románia Mobil: +4(0) 764 043 989 E-mail: office.lampas@gmail.com Missziói előadótanácsos: Vinczéné Pálfi Judit E-mail: judit_vincze@yahoo.comjudit_vincze@yahoo.com Programkoordinátor: Vura Ottilia E-mail: ottilia.vura@yahoo.comottilia.vura@yahoo.com Pszichológus: Radu Anita E-mail: anita_radu24@yahoo.comanita_radu24@yahoo.com www.lampas.ro www.open-for-young-women.org/ro/


Letölteni ppt "Diakóniai – egyházi szeretetszolgálati –civil szervezet."

Hasonló előadás


Google Hirdetések