Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szellemek megkülönböztetése Loyolai Szent Ignác útmutatásában.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szellemek megkülönböztetése Loyolai Szent Ignác útmutatásában."— Előadás másolata:

1 A szellemek megkülönböztetése Loyolai Szent Ignác útmutatásában

2 „a szellemek” angyal és ördög? nem fantomok! lelki megmozdulások
mi az eredőjük? jó és rossz szellem élet és halál lelke vigasz és vigasztalanság

3 „megkülönböztetése” discernere - crynein szétválasztás megfontolás
(szét)választás - választás döntés döntési folyamat

4 „Loyolai Szent Ignác” kora embere kereső ember, mint mi
lelkiéletet él – személyes tapasztalat reflektál – „Lelkigyakorlatok” – lelki mester „lelkiségi mozgalom” (Rend-)alapító karizma – ajándék a Jóistentől az egész Egyháznak

5 „út-mutatás” egy lehetséges lelki út út - hegymászás
mutat egy utat – elől jár tapasztalatában az utat mindenkinek személyesen kell járnia

6 „Vigasz és vigasztalanság” a Lelkigyakorlatokban
A ,,lelkigyakorlatok” kifejezés magába foglalja az Istennel való kapcsolatteremtésünk minden módját, így az elmélkedést, szemlélődést, szóbeli imát, ájtatosságokat, lelkiismeret-vizsgálatot és így tovább. Ismerjük a testgyakorlatok széles körét, mint a gyaloglást, kocogást; a játékokat, mint a teniszezést, kézilabdázást, golfozást, vagy éppen a különféle testgyakorlatokat és az izometriás tornát. Ezek a testgyakorlatok az izmok rugalmasságának biztosítására, a vérkeringés és légzés javítására, általában véve a test általános jó egészségének biztosítására szolgálnak. Így az is, amit lelkigyakorlatnak hívunk, azt célozza, hogy növelje nyitottságunkat a Lélek működése iránt, segítsen fényt deríteni bűnösségünk sötétségeire és belső bűnös hajlamainkra, és erősítsen, támogasson minket abban, hogy egyre hűségesebben válaszoljunk Isten szeretetére. (1)

7 A kísérőnek [7] Amikor a lelkigyakorlatozó kísértés vagy vigasztalanság idejét éli, legyek megértő meghallgatója és gyengéd támasza. Legjobb képességem szerint segítsek rávilágítani azokra az utakra, amelyeken a gonosz erôi megpróbálják ôt megakadályozni, hogy képes legyen válaszolni Istennek. Emlékeztessem arra, Isten ezekben az időkben is folyamatosan mellette áll, hogy kegyelmével megerősítse és megvilágosítsa.

8 Mikor mit? 4. Amint a lelkigyakorlatozó kezd tudatában lenni belső megmozdulásainak, akár vigasznak, akár vigasztalanságnak, állapítsam meg, mikor lehet hasznos számára a további módszerek elmagyarázása a megmozdulások eredetének megkülönböztetésére. Így a lelkigyakorlatozó képes lesz meglátni, hogyan válaszoljon Istennek.

9 Két életszakasz – két különböző szabály
5. Az első hét belső megmozdulásainak megkülönböztetésére vonatkozó utasítások különböznek a második és további hetekre vonatkozóktól. Ezért legyek óvatos, és csak azt mutassam be és magyarázzam el, ami közvetlenül hasznos a lelkigyakorlatozónak, ott, ahol jelenleg van a lelkigyakorlatában. Máskülönben zűrzavart eredményezhetnek azok a közlések, amelyeket segítségnek szántam.

10 Miért az egész? [21] Lelkigyakorlatok
Ezek a gyakorlatok úgy épülnek fel, hogy valódi lelki szabadságra vezessenek el minket. Ezt a lelki szabadságot úgy érjük el, hogy fokozatosan rendet teremtünk az értékrendünkben. Ha ez megtörténik, akkor választásainkban vagy elhatározásainkban nem fog rendezetlen ragaszkodás vagy rendezetlen szeretet uralkodni rajtunk.

11 A szellemek megkülönböztetéséről
Melyek azok? Mit tehetünk a szellemek befolyásakor? Honnan származnak? Metaforák a gonosz lélekre: makrancos kisgyerek, álnok szerető, éles eszű hadvezér A döntés három „ideje”

12 1. Lelki vigasz [316] 3. LELKI VIGASZ. Ez a kifejezés azt a lelkiállapotot jelöli: (a) amikor úgy érezzük, hogy annyira lángolunk Isten szeretetétől, hogy senki és semmi nem téríthet el bennünket attól, hogy a szeretetben önmagunkat teljesen Istennek ajándékozzuk. Mindent és mindenkit Istennel való összefüggésben kezdünk látni, - Vele, aki mindenek Teremtője és Ura;

13 Lelki vigasz (b) amikor akár könnyekig menően szomorúak vagyunk Istenhez való hűtlenségünk miatt, de egyúttal hálásan ismerjük fel őt Üdvözítőnkként. Akkor van ilyen vigasztalásban részünk, amikor mélyen felismerjük bűnösségünket az előtt az Isten előtt, aki szeret minket. Akkor is tapasztalhatunk lelki vigaszt, amikor Krisztus szenvedését szemlélve látjuk, hogy mennyire szereti Atyját és embertársait; vagy amikor bármilyen más ok arra vezet minket, hogy Istent mindennél jobban dicsérjük, szolgáljuk és hálásak legyünk neki;

14 Lelki vigasz (c) amikor úgy érezzük, hogy a hit, remény és szeretet élete megerősödött bennünk és felbátorított minket, amikor Isten szolgálatának az öröme áll az életünkben a legelső helyen. Hitünk, reményünk és szeretetünk minden növekedésében találhatunk vigaszt. Mélységes béke tölti el a szívünket, mert azt tapasztaljuk, hogy „Atyánk házában vagyunk”.

15 Lelki vigasztalanság 4. LELKI VIGASZTALANSÁG.
Ez a kifejezés azt a lelkiállapotot jelöli: (a) amikor úgy érezzük, hogy bizonyos lelki zűrzavar kelepcéjébe estünk, vagy súlyos sötétség és teher nyomaszt minket;

16 Lelki vigasztalanság (b) amikor megtapasztaljuk a hit, remény és szeretet hiányát, az imádság vagy más lelki tevékenység iránti ellenállást, és terhünkre esik Istent tovább szolgálni;

17 Lelki vigasztalanság (c) amikor éppen ellentétes hatást tapasztalunk azzal, amit lelki vigaszként leírtunk. Lelki vigasztalanságot tapasztalunk, amikor észre vesszük, hogy az engedetlenség, kétségbeesés és önzés kerít hatalmába. Ezek a tapasztalatok teljesen ellentétesek azokkal az Isten dicséretében és szolgálatában tapasztalt belső megmozdulásokkal, melyek a vigasz idején élnek bennünk.

18 A szellemek megkülönböztetésének szabályai az első és második héten:
A jó és gonosz szellemek eljárása pontosan fordított módon töténik a lelki élet szakaszai szerint. Második szakaszban: A gonosz zaklat (aggályosság), a jó lélek nyugtat. Első szakasz: A gonosz altat (restség, tunyaság), a jó sarkall.


Letölteni ppt "A szellemek megkülönböztetése Loyolai Szent Ignác útmutatásában."

Hasonló előadás


Google Hirdetések