Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Lengyelország Rzeczpospolita Polska.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Lengyelország Rzeczpospolita Polska."— Előadás másolata:

1 Lengyelország Rzeczpospolita Polska

2 A Lengyel Köztársaság  közép-európai állam a Balti-tenger partján, amely szárazföldön nyugaton Németországgal, délen Csehországgal és Szlovákiával, keleten Ukrajnával, Fehéroroszországgal és Litvániával, északon Oroszországgal (a Kalinyingrádi terület nevű exklávé révén) határos.Tengeri határ választja el Dániától és Svédországtól. Fővárosa Varsó (lengyelül Warszawa). Hivatalos nyelve a lengyel...

3 A lengyel állam több mint 1000 éves (Szlovákia 21 éves)
A lengyel állam több mint 1000 éves (Szlovákia 21 éves). Lengyelország 123 év után, 1918-ban nyerte vissza államiságát az első világháború lezárultával. A második világháború után a Szovjetunió befolyási övezetéhez tartozott.1989-ben az ország második világháború utáni történetének első részlegesen szabad választásai zárták le a Szolidaritás(lengyelül Solidarność) mozgalom szabadság iránti törekvéseit. Lengyelország 1999-től a NATO,2004-től az Európai Unió tagja.

4 Lengyelország nagy része síkság, az átlagos tengerszint feletti magasság 173 méter, ami csak helyenként emelkedik 300 méter fölé és aminek egy részét a korábbi eljegesedések formálták. Északról délre haladva első a Balti-tenger partvidékét jégkori, tengeri és folyami üledékek borítják, a partvonalat turzások,lagúnák tarkítják.Ettől délre húzódik a Lengyel-alföld ősfolyamvölgyekkel tagolt változatos tája, amelynek központi részén már idősebb, termékeny talajú morénavidékek találhatóak, amelyeket az utolsó, negyedidőszaki eljegesedés alakított ki – ez a két táj a Pomerániai- és Mazuri-tóhátság. Délebbre a korai eljegesedések üledékeiből álló, termékenyebb talajú síkságok terülnek el. Az óidőből származó Lengyel-középhegységhez, amely az ország belső részén található, termékeny, lösszel borított hátságok csatlakoznak. A hegyvidékek közé tartozik a déli határon a Szudéták(legmagasabb pontja a Śnieżka 1603 m) és a Kárpátok,melynek része a Tátra,ahol Lengyelország legmagasabb pontja,a Rysy (2499 m)emelkedik. 

5 A legnagyobb folyók a Visztula(Wisła), az Odera(Odra) (a nyugati határfolyó), továbbá a Warta és a Bug. Lengyelországban összesen 9300 tó található, főként az ország északi részén.Európában egyedül csak Finnországban található több tó. A jég formálta Mazuri-tóhátság (Pojezierzie Mazurskie) a leglátogatottabb tóvidék az országban,vonzó turistacélpont.Őshonos erdők maradványai ma is láthatók.

6 Éghajlata:Lengyelország éghajlata mérsékelt kontinentális, hideg, felhős, csapadékos. Az ország északi és nyugati részein óceáni éghajlat a jellemző, mely továbbhaladva délen és keleten kontinentálisra változik. A nyarak általában melegek 18 és 30 °C közötti hőmérséklet a jellemző, ami régiónként eltérő. A telek hidegek, 3 °C körüli az átlaghőmérséklet.

7 A termesztett növények hasonlóak, mint Németországban, de a lengyel mezőgazdaság termelési színvonala alacsonyabb, és területenként is jelentős eltéréseket mutat. A termesztett növények: zab, burgonya, takarmányrépa, árpa, sörárpa → komló. Cukorrépa, búza. Sok olyan állatfaj,ami már kihalt Európa más térségeiben, Lengyelországban még mindig honos. Ilyen például az európai bölény.Különleges állatnak számít még a Tátrában élő barna medve,a szürke farkas az eurázsiai hiúz mely különböző erdőkben él,az eurázsiai hód és a Lengyelország északi részén található jávorszarvas. Az erdőkben megtalálhatóak még további vadon élő állatok,így vaddisznó,őz,gímszarvas is.

8 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Lengyelország Rzeczpospolita Polska."

Hasonló előadás


Google Hirdetések