Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Balaton.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Balaton."— Előadás másolata:

1 Balaton

2 Jó ha tudod!!! A Balaton becenevén a „magyar tenger” Közép-Európa legnagyobb tava. Típusa a Fertő tóhoz hasonlóan sztyeppei tó, ezek Eurázsia legnyugatabbra fekvő ilyen jellegű tavai. 79 km hosszú, szélessége 1,3-14 km között ingadozik, átlagosan 7,8 km, felülete 594 km². Keleti medencéjét a Tihanyi-félsziget választja el a tó többi részétől. Déli partjánál medre sekélyebb. Északi oldalán található a badacsonyi borvidék és a Tapolcai-medence, jellegzetes vulkáni tanúhegyeivel. A tó egyes részein halászat folyik. Siófok és Sármellék mellett repülőterek vannak. A Balaton és környéke Budapest mellett az ország turisztikailag leglátogatottabb területe. Környékén gyógyfürdők, termálforrások találhatók. A tavon minden évben megrendezik a Kékszalag Nemzetközi Vitorlás Versenyt.

3 A vidékre jellemző állatok és növények
A vízben és közvetlen közelében több mint 1200 állatfaj él. Az e vidéken fellelhető erdőkben az óriás énekes kabóca, a rézsikló, a holló, az erdei szürkebegy és a fenyvescinege mellett a gímszarvas ugyanúgy megfigyelhető, mint a róka és a dámszarvas. Igazi ritkaságnak számít a kerecsensólyom. A tó rendkívül gazdag növényvilágára jellemző, hogy a molyhos és cseres-tölgyes erdőségek a legelterjedtebbek, amelyeket sok helyütt telepített fenyőerdők váltanak. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park címernövénye, a lisztes kankalin mellett több más pompás szirmú virág is honos itt, ilyen a tavaszi hérics, a fekete kökörcsin és a citromillatú nagyezerjófű.

4 Állatok Rézsikló Fenyvescinege Holló Gímszarvas Erdei szürkebegy
Kerecsensólyom

5 Növények Lisztes kankalin Fekete kökörcsin Nagyezerjófű

6 Halak a Balatonban A tó leghíresebb, egyben a legízletesebb halfaja a balatoni fogassüllő. Ugyancsak balatoni eredetű, barnahúsú hal a garda. Régebben a dombtetőről a hegyen járó emberek karjelzésekkel és hangos kiáltásokkal jelezték a gardarajok mozgását. Ezért nevezték az ilyen módon kifogott halat "látott halnak". A keszeg erősen szálkás, de ízletes, jellegzetes balatoni hal. A vándorhalak közül az angolna fordul elő nagyobb mennyiségben. A telepített halfajok egy része - a fehér amur és a fehér busa - Ázsiából került a tóba.

7 Néhány kép a Balatonról

8 Vége


Letölteni ppt "Balaton."

Hasonló előadás


Google Hirdetések