Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A légzési gázok szállítása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A légzési gázok szállítása"— Előadás másolata:

1 A légzési gázok szállítása
Fr. Dobszay Márton Benedek OFM

2 Tüdő Belső tér Kapilláris Vérplazma VVT VVT = vörösvértest

3 Tüdő Belső tér Kapilláris Vérplazma O2 VVT ① A tüdő belső teréből (az alacsonyabb parciális nyomásérték miatt) O2 gáz kerül a tüdő kapillárisába, az ott található vörösvértestekbe.

4 Tüdő Belső tér Kapilláris Vérplazma O2 HgH+ HgO2 H+ VVT ② Az O2 molekula a hemoglobinra kerül H+-t szorítva le arról. Az így keletkezett molekula az ún. oxihemoglobin.

5 ③ A H+ a HCO3- ionokhoz kapcsolódva szénsavat (H2CO3) hoz létre.
Tüdő Belső tér Kapilláris Vérplazma O2 HgH+ HgH HgO2 H+ HCO3- H2CO3 VVT ③ A H+ a HCO3- ionokhoz kapcsolódva szénsavat (H2CO3) hoz létre.

6 Tüdő Belső tér Kapilláris Vérplazma HgH HgH+ Cl- Cl- O2 HgO2 H+ HCO3- HCO3- H2CO3 VVT ④ A HCO3- ion önmagában csak kis koncentrációban van jelen a vvt-ben. Ahogy a szénsav kialakul a HCO3- mennyisége a vérplazmából pótlódik, úgy, hogy a vvt-ből („cserébe”) Cl- ion kerül ki a vérplazmába (töltésegyensúly!).

7 ⑤ A szénsav vízre és CO2-ra bomlik.
Tüdő Belső tér Kapilláris Vérplazma Cl- Cl- O2 HgH HgH+ HgO2 H+ HCO3- HCO3- CO2 H2CO3 H2O VVT ⑤ A szénsav vízre és CO2-ra bomlik.

8 Tüdő Belső tér Kapilláris Vérplazma Cl- Cl- O2 HgH HgH+ HgO2 H+ HCO3- HCO3- CO2 H2CO3 H2O VVT ⑥ A CO2 a vvt-ből a kapilláris falán keresztül diffúzióval a tüdő belső terébe kerül (mivel parciális nyomása ott kisebb), majd innen a külvilágba távozik.

9 A tüdőből a szövetek felé az oxigént, tehát, a vér vörösvértest-jeiben található hemoglobin szállítja oxihemoglobin formájában.

10 Test (szövetek) Szövetek Kapilláris Vérplazma CO2 VVT ❶ A szövetekből (a kisebb parciális nyomás irányába) CO2 lép be a kapillárisokban található vörösvértestekbe.

11 ❷ A CO2 vízzel szénsavat képez.
Test (szövetek) Szövetek Kapilláris Vérplazma CO2 H2CO3 H2O VVT ❷ A CO2 vízzel szénsavat képez.

12 ❸ A szénsav protonra és a HCO3- ionra bomlik.
Test (szövetek) Szövetek Kapilláris Vérplazma H+ HCO3- CO2 H2CO3 H2O VVT ❸ A szénsav protonra és a HCO3- ionra bomlik.

13 Test (szövetek) Szövetek Kapilláris Vérplazma Cl- Cl- H+ HCO3- HCO3- CO2 H2CO3 H2O VVT ❹ A vörösvértestben a HCO3- ion koncentrációja nem emelkedhet egy bizonyos szint fölé, ezért az kipumpálódik a vérplazmába. A töltésegyensúly megtartása érdekében a HCO3-ion kilépésével párhuzamosan Cl- ionok lépnek be a vvt-be.

14 Test (szövetek) Szövetek Kapilláris Vérplazma O2 HgH Cl- Cl- HgO2 H+ HCO3- HCO3- CO2 H2CO3 H2O VVT ❺ Az oxihemoglobin molekuláról leszakadó oxigénmolekula helyett a hemoglobin felveszi a szénsavból származó protont.

15 Test (szövetek) Szövetek Kapilláris Vérplazma O2 HgH Cl- Cl- HgO2 H+ HCO3- HCO3- CO2 H2CO3 H2O VVT ❻ A felszabaduló oxigén az érfalon keresztül a szövetekbe jut. Az ❺. és❻. lépés esetében fontos, hogy a szövetekben az oxigén parciális nyomása kisebb, mint a vvt-ben, ezért a molekula kifele diffundál.

16 A szövetek felől a széndioxid, HCO3-iont kialakítva, elsősorban a vérplazmában oldva jut el a tüdőig.


Letölteni ppt "A légzési gázok szállítása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések