Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mexico.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mexico."— Előadás másolata:

1 Mexico

2 Földrajzi elhelyezkedése
Észak-Amerika déli részén elhelyezkedő ország Északról az Egyesült Államok, délkeletről Guatemala és Belize, nyugatról a Csendes-óceán, keletről pedig a Mexikói-öböl és a Karib-tenger határolja.

3 Domborzat Területének központi része a füves Mexikói-fennsík vagy Mexikói-magasföld. A magasföld déli részén található a Mexikói-medence a fővárossal. A magasföldet a Kordillerák vonulatai veszik körbe. Mexikó északkeleti részén, a Mexikói-öböl partján meleg éghajlatú mocsaras síkság húzódik, a Campeche-alföld. Ettől délre a Yucatán-félszigetre a mészkőtáblák és szintén a mocsarak jellemzőek.

4 Működő tűzhányók Popocatépetl

5 Citlaltépetl

6 Colima

7 Északon préri és élettelen homoksivatag
Növényvilága Északon préri és élettelen homoksivatag Délen trópusi esőerdő

8 Vizei Legnagyobb folyói: az északi határon a Río Bravo (Rio Grande), a déli határon a Río Usumacinta az ország belsejében a Río Grijalva, a Río Balsas, a Río Pánuco és a Río Yaqui

9 Őshonos kutyafajtái csivava  xoloitzcuintle

10 Híres embere Benito Pablo Juárez García  ( ) mexikói ügyvéd és politkus, Mexikó többszöri elnöke az 1858–1872 közötti időszakban. Mexikó egyik legkiemelkedőbb reformátorai közt tartják számon. Érdemei elismeréseként 1867-ben az „Amerikák Érdeme” címet adományozták neki. Híres mondása: Entre los individuos, como entre las naciones, el respeto al derecho ajeno es la paz. „A béke jelenti az idegen jog iránti tiszteletet, az egyének és a nemzetek között egyaránt.”

11 Mexico kulturális és nemzeti szimbóluma
A Guadalupei Szűzanya vagy Guadalupei Miasszonyunk. a Guadalupei bazilikában őrzött 16. századi Szűz Mária ikon. Mexikói köznyelvi neve: Lupita.

12 Olmék Birodalom az i. e. 13. századtól
Kultúrák Olmék Birodalom az i. e. 13. századtól

13 Maja Birodalom a 4. századtól a
10. századig

14 Azték Birodalom a 12. századtól 1521-ig

15 Nép és nyelv 60%-a mesztic (félvér: fehér és indián keveréke)
Indián 30% (nahua, maja, zapoték stb.) fehér 9% (spanyol, európai) fekete 1% A hivatalos nyelv a spanyol

16 Vallás Az uralkodó vallás a római katolikus (a lakosság mintegy 88%-a kötődik ehhez a valláshoz), 6% pedig protestáns

17 Turizmus Mexikó két legforgalmasabb nemzetközi repülőtere a mexikóvárosi Benito Juárez és a cancúni. Az országon belül az autóbusz a tömegközlekedés legolcsóbb és legelterjedtebb formája. Az idegenforgalom fő központjai: a Karib-tengernél Cancún és Cozumel, a Csendes-óceán partján Acapulco és Puerto Vallarta, valamint Mexikóváros.

18 M E X I C O

19 Látnivalók

20 Gasztronómia A mexikói konyha az évszázadok során több kultúrából vett át különféle dolgokat. Ma az indián, amerikai és európai ízlések egyvelege. A legfontosabb étkezés az ebéd. Este egy kevés gyümölcsöt és tacót fogyasztanak. Nemzeti italuk a tequila.

21 Sport Mexikó legnépszerűbb sportja a labdarúgás, melyet az emberek 63%-a kedvel, második helyen áll az ökölvívás (47%), a harmadik pedig a kosárlabda (37%).

22 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Mexico."

Hasonló előadás


Google Hirdetések