Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mexico Földrajzi elhelyezkedése Észak-Amerika déli részén elhelyezkedő ország Északról az Egyesült Államok, délkeletről Guatemala és Belize, nyugatról.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mexico Földrajzi elhelyezkedése Észak-Amerika déli részén elhelyezkedő ország Északról az Egyesült Államok, délkeletről Guatemala és Belize, nyugatról."— Előadás másolata:

1

2 Mexico

3 Földrajzi elhelyezkedése Észak-Amerika déli részén elhelyezkedő ország Északról az Egyesült Államok, délkeletről Guatemala és Belize, nyugatról a Csendes-óceán, keletről pedig a Mexikói-öböl és a Karib- tenger határolja.

4 Domborzat Területének központi része a füves Mexikói- fennsík vagy Mexikói- magasföld. A magasföld déli részén található a Mexikói- medence a fővárossal. A magasföldet a Kordillerák vonulatai veszik körbe. Mexikó északkeleti részén, a Mexikói-öböl partján meleg éghajlatú mocsaras síkság húzódik, a Campeche-alföld. Ettől délre a Yucatán- félszigetre a mészkőtáblák és szintén a mocsarak jellemzőek.

5 Működő tűzhányók Popocatépetl

6 Citlaltépetl

7 Colima

8 Növényvilága Északon préri és élettelen homoksivatag Délen trópusi esőerdő

9 Vizei Legnagyobb folyói: az északi határon a Río Bravo (Rio Grande), a déli határon a Río Usumacinta az ország belsejében a Río Grijalva, a Río Balsas, a Río Pánuco és a Río Yaqui

10 Őshonos kutyafajtái csivava xoloitzcuintle

11 Híres embere Benito Pablo Juárez García (1806 -1872) mexikói ügyvéd és politkus, Mexikó többszöri elnöke az 1858–1872 közötti időszakban. Mexikó egyik legkiemelkedőbb reformátorai közt tartják számon. Érdemei elismeréseként 1867-ben az „Amerikák Érdeme” címet adományozták neki. Híres mondása: Entre los individuos, como entre las naciones, el respeto al derecho ajeno es la paz. „A béke jelenti az idegen jog iránti tiszteletet, az egyének és a nemzetek között egyaránt.”

12 Mexico kulturális és nemzeti szimbóluma A Guadalupei Szűzanya vagy Guadalupei Miasszonyunk. a Guadalupei bazilikában őrzött 16. századi Szűz Mária ikon. Mexikói köznyelvi neve: Lupita.

13 Kultúrák Olmék Birodalom az i. e. 13. századtól Olmék Birodalom az i. e. 13. századtól

14 Maja Birodalom a 4. századtól a Maja Birodalom a 4. századtól a 10. századig

15 Azték Birodalom a 12. századtól 1521-ig

16 Nép és nyelv 60%-a mesztic (félvér: fehér és indián keveréke) Indián 30% (nahua, maja, zapoték stb.) fehér 9% (spanyol, európai) fekete 1% A hivatalos nyelv a spanyol

17 Vallás Az uralkodó vallás a római katolikus (a lakosság mintegy 88%-a kötődik ehhez a valláshoz), 6% pedig protestáns

18 Turizmus Mexikó két legforgalmasabb nemzetközi repülőtere a mexikóvárosi Benito Juárez és a cancúni. Az országon belül az autóbusz a tömegközlekedés legolcsóbb és legelterjedtebb formája. Az idegenforgalom fő központjai: a Karib- tengernél Cancún és Cozumel, a Csendes- óceán partján Acapulco és Puerto Vallarta, valamint Mexikóváros.

19

20 Látnivalók

21 Gasztronómia A mexikói konyha az évszázadok során több kultúrából vett át különféle dolgokat. Ma az indián, amerikai és európai ízlések egyvelege. A legfontosabb étkezés az ebéd. Este egy kevés gyümölcsöt és tacót fogyasztanak. Nemzeti italuk a tequila.

22 Sport Mexikó legnépszerűbb sportja a labdarúgás, melyet az emberek 63%-a kedvel, második helyen áll az ökölvívás (47%), a harmadik pedig a kosárlabda (37%).

23 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Mexico Földrajzi elhelyezkedése Észak-Amerika déli részén elhelyezkedő ország Északról az Egyesült Államok, délkeletről Guatemala és Belize, nyugatról."

Hasonló előadás


Google Hirdetések