Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Magasabb rendű idegtevékenység

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Magasabb rendű idegtevékenység"— Előadás másolata:

1 Magasabb rendű idegtevékenység

2

3 Féltekék

4 Női-férfi agy http://www.youtube.com/watch?v=SjNo8uZk31E Wada teszt
Ez Roger Sperry eredeti kísérlete: Női-férfi agy Wada teszt Split brain

5

6 Érző működések Látás - Csapok, pálcikák ingerülete bipoláris neuronok és dúcsejtek szintjén összegződik (nem lineáris ingerületvezetés) - Talamusz – szűrés, van ami nem halad tovább - Nyakszirtlebeny hátsó rész: elsődleges látókéreg: látott kép kial. (adott kép látványára mindenkiben azonos sejtoszlop mintázat jön létre) másodlagos látókéreg: a kép értelmezése, egyéni! Bal oldal sérül: látja, de nem tudja, mi az és mire jó Itt van az olvasás központja! (látott vonalak értelme) Jobb oldal sérül: térlátás, alakfelismerés, szín és harmónia Még ma is keveset tudunk. Pl.: az ember képes a kézírás olvasására

7 Hallás - Talamusz – szűrés, van ami nem halad tovább - Halántéklebeny elsődleges hallókéreg a hang felfogása (adott hangra mindenkiben azonos sejtoszlop mintázat jön létre) Másodlagos hallókéreg: értelmezés bal oldal: tudatos értelmezés itt van a beszédértő kp. jobb oldal: harmónia, összhangzat, irány

8 Harmadlagos érzőkéreg
A különféle receptorok egyszerre beérkező ingerülete egymás hatását befolyásolja, összegződés Pl.: forgás abbahagyjuk – fül szőrsejtjei még mozgásról tudósítanak, de a kép álló Agyban hibajel – differenciálatlan érzet=szédülés Elsődleges jelzőrendszer=receptorok Második jelzőrendszer=hallott beszéd, olvasott szó (elképzeljük, ha olvasunk/hallunk róla – képe megjelenik a látókéregben)

9 Idegrendszer működésének jellemzői
Specifitás – specializáltság A különböző központok adott helyen találhatók Redundancia – ismétlődés Egy meghatározott működés kivitelezésére elsődleges, másodlagos és harmadlagos kp. van. Ezek között sokféle úton lehet kapcsolatot teremteni. Plaszticitás – képlékenység Az esetleg kieső központokat vagy kapcsolatokat tanulással újakkal helyettesíthetjük. Fiatal korban nagyobb! Fontos a szellemi edzés!

10 Mozgató működés Homloklebeny hátsó barázdája az elsődleges mozgató központ Előtte a másodlagos mozgató központ: egyes mozgási automatizmusok központja Bal féltekében itt van a, beszéd mozgató b, írás központ Működését az elsődleges mozgató központ indítja el.

11 Hasonlatok az agy működésére
1. Az értelem kp. az agy, az érzelmeké a szív „Agyafúrt” – lékelt koponya leletek, csontperem széle gyógyulást mutatott, a beteg túlélte 2. Az agy viasztábla Az emlékeket ráírjuk – „belevéste az agyába” Okosabb=képlékenyebb viasz .-))) 3. Az agy telefonközpont „kapcsolt”, „leesett a tantusz” 4. Rádiózás – „ráhangolódott”, „vette az adást” 5. Az agy egy számítógép – „input”… 6. Hologramm – a kép egy kis részlete az egész kép információját tartalmazza, csak halványabban (valami kiesése az egész működését rontja)

12 Az agy vizsgálati módszerei
Boncolás Balesetek (frontsérülések) után a sérülések következményeinek vizsgálata Célzott kiirtás, kapcsolatok átvágása, esetleg hűtés (kevésbé drasztikus) Műtéttel kémiai anyag vagy vezeték beültetése, ezzel az agy ingerlése Ingerületátvivők követése izotópos nyomkövetéssel EEG (elektroenkefalográfia)


Letölteni ppt "Magasabb rendű idegtevékenység"

Hasonló előadás


Google Hirdetések