Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

IDEGEN A FILMEN Etnográfiai szöveg és mozgókép közös nehézsége(i) A kulturális idegen ábrázolásának kihívása 1. Hogyan ábrázoljuk az idegent, a másik kultúrát?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "IDEGEN A FILMEN Etnográfiai szöveg és mozgókép közös nehézsége(i) A kulturális idegen ábrázolásának kihívása 1. Hogyan ábrázoljuk az idegent, a másik kultúrát?"— Előadás másolata:

1 IDEGEN A FILMEN Etnográfiai szöveg és mozgókép közös nehézsége(i) A kulturális idegen ábrázolásának kihívása 1. Hogyan ábrázoljuk az idegent, a másik kultúrát? 2. (Hogyan) érvelhetünk etnográfiai textus és „idegenfilm” egybevetése mellett? 3. „Modellirányt” haladva

2 IDEGEN A FILMEN Etnográfiai szöveg és mozgókép közös nehézsége(i) Hogyan ábrázoljuk az idegent filmen és képen?  Percepció „mélykulturális” függése  Befogadói értelmezések elsőbbsége, kognitív folyamatok szerepe  Nincs egyértelmű határ idegen és nem idegen észlelése között (az idegen a sajáttól való távolságban konstituálódik)  Az idegen és a saját világ valósága: diszkurzív gyakorlatok (a szerző problematikája, a reprezentáció mint hatalmi kérdés)

3 IDEGEN A FILMEN Etnográfiai szöveg és mozgókép közös nehézsége(i) Reprezentálja-e az idegenről szóló textus és „filmszöveg” az idegent?  Közelítés – távolítás dinamikája  Reprezentáció, olvasat, a tapasztalat összerende- zési kísérlete lép az idegen „valóságának” helyébe  Az idegen reprezentációja nem csak az idegent, hanem magát a társadalmi közegbe ágyazott médiumot is reprezentálja  Nincs képről való beszéd nyelv és más képek nélkül  Nincs jól meghatározható különbség idegenfilm és idegenszöveg között – azonos ismeretelméleti horizont?

4 IDEGEN A FILMEN Etnográfiai szöveg és mozgókép közös nehézsége(i) (Hogyan) érvelhetünk etnográfiai textus és idegenfilm egybevetése mellett?  Médiumhasználat  A szerző dekonstrukciója  A szövegelméleti kapcsolat  Film és szöveg mint egyenértékű reprezentáció: egy radikális megközelítés  A hatalom oldaláról: emlékezetformálás és reprezentáció kapcsolata

5 IDEGEN A FILMEN Etnográfiai szöveg és mozgókép közös nehézsége(i) „Modellirányt” haladva  Film és szöveg egymásra vonatkoztatása  Az egymásra vetítés tanulságai Cél: az (idegen)reprezentáció általános modelljének kialakítása KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Juhász Péter 2011. április - OTDK


Letölteni ppt "IDEGEN A FILMEN Etnográfiai szöveg és mozgókép közös nehézsége(i) A kulturális idegen ábrázolásának kihívása 1. Hogyan ábrázoljuk az idegent, a másik kultúrát?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések