Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Levegőszennyezés 9. A. 2. csoport. -A levegő egy gázelegy, amely a Földet körülvevő gázok keveréke. Fő alkotó részei: a nitrogén 78,09%, oxigén 20,93%

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Levegőszennyezés 9. A. 2. csoport. -A levegő egy gázelegy, amely a Földet körülvevő gázok keveréke. Fő alkotó részei: a nitrogén 78,09%, oxigén 20,93%"— Előadás másolata:

1

2 Levegőszennyezés 9. A. 2. csoport.

3 -A levegő egy gázelegy, amely a Földet körülvevő gázok keveréke. Fő alkotó részei: a nitrogén 78,09%, oxigén 20,93% és egyéb nemes gázok 0,002%-a a térfogatnak. Változó mennyiségben vízpárát is tartalmaz. -Tiszta állapotban színtelen, szagtalan. Egy normál literének súlya 1,293 g. Vízben igen kevéssé oldódik, oldódás közben összetétele is megváltozik - pl: a vízben oldott levegő oxigén tartalma 20C 0 -on kb 34%. Erősen lehűtve cseppfolyósítható. - A cseppfolyós levegő könnyen mozgó, világoskék folyadék. Állandóan párolog, hőmérséklete –190C 0 körüli. A cseppfolyós levegőbe tett anyagok megszilárdulnak, sok anyag szerkezete átrendeződik ezen az alacsony hőmérsékleten pl: a piros színű higany sárga lesz, a gumi elveszíti tulajdonságát törékennyé, válik. A cseppfolyós levegő párolgásakor először az alacsonyabb nitrogén távozik el, ezért az oxigén dúsabb lesz - A levegő vízgőzt is tartalmaz. A relatív vízgőztartalom azt fejezi ki, hogy a levegőben lévő vízgőz mennyisége hány százaléka a vízgőz mennyiségnek, amely az adott hőmérsékleten telítené a levegőt.

4

5 -Az élő szervezetekre káros anyagok jelen vannak a levegőben. A szennyezett levegő csökkentésével illetve tisztításával a 20-dik század 60- as éveiben kezdtek elfoglalkozni. 1952.decemberben, a londoni szmogban egy hét alatt 4000 ember, 1953-ban 8000 ember halt meg. A légszennyező anyagok fizikai és kémiai folyamatok során keletkeznek és megváltoztatják a levegő természetes összetételét. Pl:  Szénmonoxidok: széntartalmú anyagok elégetésekor keletkezik, tüzelő berendezésekben, erőművekben, hulladékégetőkben, belső égésű motorokban  Kéndioxid (SO 2 ): kéntartalmú tüzelő anyagok égésekor, érc kohósításakor, kénsavgyártáskor jut a levegőbe  Nitrogénoxidok (NO, NO 2 ): belső égésű motorokból, kén és salétromsavgyártásból, robbanóanyagokból, rakéta üzemanyagokból  Anyagok el nem égetett alkotórészeiből, kőolaj feldolgozásból, vegyigyárakból  Szerves vegyületek: műanyag, lakk, gyógyszeripar  Porok: tüzelő berendezésekből, vegyi folyamatokból, cementgyártásból, mechanikai műveletekből (aprítás, csiszolás)  Radioaktív anyagok: reaktorok bomlási termékeiből, atom és hidrogénbomba kísérletekből stb jut a levegőbe

6 Pollenek : A leggyakoribb pollenek: Parlagfű Fűkeverékek Feketeüröm Nyári gyom Füst : -A füst fizikai megközelítésben diszperz rendszer. -A füst szilárd részeket alig tartalmaz, tulajdonképpen láthatatlan füstgáz. -A füst legtöbb formája kémiai komponensei révén az emberi szervezetre ártalmas. A füst színe: az égés során egymással kölcsönhatásba lépő elemek fizikokémiai tulajdonságaitól függ: a száraz fa vagy a faszén füstje fehér, a nedves fáé vagy a kőszéné világos- vagy sötétszürke (az ilyen füst később lerakódó szilárd részecskéi képezik a kormot, az érctartalmú kohófüst átlátszatlan fekete színű stb.

7 Szmog: -A szmog (füstköd) fogalmát a füst (smoke) és a köd (fog) angol kifejezésekből állították össze. -felhős időben alkalmanként drámai mértékben megnő a levegő szennyezőanyag tartalma. -Szmogos napokon hirtelen megnőtt a légúti megbetegedések, és halálozások száma is. - A szmog, tehát speciális légállapotokhoz kapcsolódóan kialakuló, extrémen magas szennyezettsége városi levegő. - A szmogot kialakulás alapján két fő típusba soroljuk. -A kétféle szmog típus elkülönítését indokolja, hogy eltérő szennyező forrásokból származnak, eltérő kémiai összetételűek, és eltérő földrajzi folyamatok szükségesek a kialakulásukhoz. -A szmog a környezetszennyezés miatt kialakuló füstköd. Kialakulásának feltételei:  szélcsendes időjárás  magas légnyomás  magas relatív páratartalom  -3 – +5 °C közötti hőmérséklet  légszennyezés: kén-dioxid,szén-monoxid, korom

8 A mérgező hatásáról szóló tan jelentékeny fejezetét teszi a méregtannak. Az élet minden fordulatában kell hogy a gázalakú mérgek elleni védekezés első gondja legyen az embernek, kinek, azt lehet mondani, minden lépése fenyegetve van a legkülönbözőbb, részint saját szervezete által produkált, részint a külső környezetből reá ható méreg által. Még a legegészségesebb viszonyok közt élő embernek sem szabad elfelejtenie, hogy teste az élet utolsó napjáig szakadatlan termelő forrása a gázok legmérgesebbikének, a szénsavnak, mellyel meg kell küzdenie születése első percében, az iskola padjában és a hálószobában, ahol az ember életének egy harmadát, sőt felét tölti. A mérgezés elleni védekezés fejlesztette olyan tökéletességre a modern egészségtannak a lakás-szellőzésre vonatkozó utasításait. A mai toxikológia két nagy csoportba osztja Az elsők csoportjába a légnemű testek nagyobb része tartozik. A második csoportba vérmérgeket és maró irrespirábilis gázokat. Mérges gázok:

9 -A szálló por szmog térképen a hazai városok pillanatnyi részecske szennyezettsége látható a legfrissebb adatok alapján. A városok fölé húzva az egeret, további információk olvashatóak a légszennyezettség egészséghatásáról és a légszennyezettség szintjéről. Szállópor : -A szálló port kémiai összetételtől függetlenül, csupán fizikai alapon, a részecskék átmérője szerint csoportosítják. -A porszemcsék ingerlik a szem kötőhártyáját, a légutak nyálkahártyáját. - -A szálló por különböző légzőszervi megbetegedéseket okoz, mint pl. : asztma, tüdőrák.

10 A PARLAGFŰ, mint a leggyakoribb pollen allergén A parlagfű pollen két fő allergénje az Amb a I és Amb a II. A légutakba kerülve a népesség egy részénél a nyálkahártyát ingerli, szemgyulladást okoz, esetenként súlyos allergiás tüneteket A népesség 30%-t érinti Komoly népegészségügyi probléma

11 Törvényi háttér a parlagon hagyott földekre vonatkoztatva A földtörvény szerint nem jár támogatás a parlagon hagyott földek után, a parlagfű irtása kötelező, pénzbírság róható ki,ha nem irtják Mind a termőföldet, mind a zártkertet hasznosítási kötelezettség terheli, erről a termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény rendelkezik A nem megfelelő földhasználatot észlelve az ingatlanügyi hatóság földvédelmi bírságról szóló határozatot hoz, pénzbírságot szab ki Ha nincs változás, az önkormányzat használatba veheti a telket egy évre ( ha van szociális földprogram a településen) Mi az a szociális földprogram? önkormányzat szociális alapon működő kerteket üzemeltet, elsősorban közmunkások, rászorulók, hátrányos helyzetűek bevonásával, melynek célja, hogy a nehéz helyzetben lévők új szakmát, ismereteket (kert-, és földművelés) tanulhassanak, és terményekkel gazdagodjanak

12 Garden share ( „kertmegosztó mozgalom”) program A mozgalom Angliából indult Lényege: A saját kert felajánlása megművelésre, kertészkedésre, egy Internetes felületen bárki regisztrálhatott Gazdálkodni vágyok ugyanitt kereshetnek földet Van ahol a tulajdonos megkapta a termény egy részét, de van ahol már a megművelésnek is örültek Magyarországon is sokat segíthetne egy ilyen megmozdulás a gondozatlan területek gondozottá tételében!

13 A levegőszennyezés következménye az üvegházhatás fokozódása és az ózonréteg sérülése A „látható” levegőszennyezés- szmog

14 Felhőzetre gyakorolt hatás: Szennyezett levegőben több részecske Több felhő kondenzációs mag Nagyobb számú de kisebb cseppekből álló felhők Nagyobb reflektivitás (fényesebb felhők)

15

16 Mit tehetünk a tiszta levegőért? Tíz egyszerű tipp! Izzócsere a háztartásban: 100 w-ost 20 w-osra, így kevesebb CO2 kerül a környezetbe Autó helyett tömegközlekedés használata Szelektív hulladékgyűjtés, komposztálás Rendszeres autógumi ellenőrzés ( jó gumival az autó kevesebb üzemanyagot használ) Használj kevesebb meleg vizet! Használj termosztátot, ne fűtsd túl a lakásod! Ültess fát! Ne hagyd bekapcsolva az elektronikus eszközeidet, ha nem használod! Tarts heti egy húsmentes napot! Vásárolj újrahasznosított anyagokból készített termékeket!

17

18 Vége


Letölteni ppt "Levegőszennyezés 9. A. 2. csoport. -A levegő egy gázelegy, amely a Földet körülvevő gázok keveréke. Fő alkotó részei: a nitrogén 78,09%, oxigén 20,93%"

Hasonló előadás


Google Hirdetések