Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mandulavirágzás Tudományos Napok A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS ELMÉLETI ALAPJAI Dr. Hajnal Klára PhD egyetemi adjunktus PTE TTK Földrajzi Intézet Társadalomföldrajzi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mandulavirágzás Tudományos Napok A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS ELMÉLETI ALAPJAI Dr. Hajnal Klára PhD egyetemi adjunktus PTE TTK Földrajzi Intézet Társadalomföldrajzi."— Előadás másolata:

1 Mandulavirágzás Tudományos Napok A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS ELMÉLETI ALAPJAI Dr. Hajnal Klára PhD egyetemi adjunktus PTE TTK Földrajzi Intézet Társadalomföldrajzi és Urbanisztikai Tanszék

2 „...a fejlődés fogalma nem tisztázott... szükség van holisztikus fejlődéselméletre... interdiszciplináris kutatóprogramok és különböző típusú demonstrációs modellek felállítására, a módszertan tanulmányozására és az irányelvek megfogalmazására (Agenda 21, 1992)

3 FEJLŐDÉS: EVOLÚCIÓ (kiteljesedés, kibontakozás)

4 Teljesebb, összetettebb rendű, magasabb minőségi állapot felé irányuló változás, általában bonyolultabb struktúrájú, változatosabb és differenciáltabb, komplex tulajdonságú rendszerek jönnek létre.

5

6

7 A GLOBÁLIS PROBLÉMÁK ÖSSZEFÜGGÉSEI Szerk: Hajnal K. 2006.

8 Az emberiség az Univerzum és a földi élet evolúciójának a része és aktív résztvevője. ezért fejlődésének kereteit a létfenntartó bioszféra fejlődési iránya és törvényei jelölik ki. koevolúció

9 „Az evolúció egy önmagába visszacsatolt nagyrendszer, aminek a hajtóereje tulajdonképpen önmagában rejlik. Ez a hajtóerő az egyes evolúciós rendszerek olyan belső késztetése, kényszere, hogy egyre tökéletesebben illeszkedjenek a nagyrendszer egészéhez, az evolúció egész folyamatához”. CSÁNYI V. 1997.

10 A bioszféra alrendszereként az emberiség úgy képes biztonságosan fejlődni, ha annak fejlődési irányához és szerveződési és működési modellljéhez igazodva fejlődik, tehát kompatibilis, harmonikus módon illeszkedik a bioszférához.

11

12 Lynn MARGULIS Protoctisták Baktériumok Állatok Gombák Növények Szerk: Jekl Monika Ami hulladék, vagy méreg az egyik birodalom tagjának, az semleges, ill. tápanyag vagy étel lehet egy másik birodalomhoz tartozó egyednek

13 Lynn MARGULIS Protoctisták Baktériumok Állatok Gombák Növények Szerk: Jekl Monika Amikor az öt birodalom fajai együttműködnek, együtt élnek, és interaktálnak egymással, lehetőség nyílik arra, hogy minden anyagot integráljanak és elkülönítsenek, környezeti nyomáson és hőmérsékleten

14 Lynn MARGULIS Protoctisták Baktériumok Állatok Gombák Növények Minél lokálisabb és diverzebb egy rendszer, annál hatékonyabb, rugalmasabb és ellenállóbb Szerk: Jekl Monika

15

16 A fenntartható fejlődés megvalósításának feltétele egy olyan szabályozó és ellenőrző tevékenység, amelynek célja a bolygó természeti erőforrásai és az emberi rendszerek igényei közötti dinamikus egyensúly, tartós harmónia biztosítás

17 “A gazdaság helyét a társadalomban nem a társadalomnak és a kormánynak, hanem magának a Természetnek az ereje jelölte ki”. (Polányi K.)

18 “A gazdagság a természet törvénye szerint szabályozott szegénység.” ezt gyakran mondja Epikurosz más-más módon, de sohasem hallhatjuk túl sokat, amit sohasem tanulhatunk meg eléggé. (Seneca)

19 “Minél több lesz a gondolkodás az elképzelésben, annál több tűnik el a dolgok természetességéből, egyediségéből és közvetlenségéből: a benyomuló gondolat elszegényíti a végtelenül sokalakú természet gazdagságát, tavaszai elhalnak, színjátékai elhalványulnak” (Hegel)

20

21

22


Letölteni ppt "Mandulavirágzás Tudományos Napok A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS ELMÉLETI ALAPJAI Dr. Hajnal Klára PhD egyetemi adjunktus PTE TTK Földrajzi Intézet Társadalomföldrajzi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések