Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Digitális Pénz Kállay Petra Zsirkai Noémi. A pénz új formája A digitális pénzzel elérkeztünk egy olyan korszakhoz, ahol a pénz új formát ölt. - Ennek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Digitális Pénz Kállay Petra Zsirkai Noémi. A pénz új formája A digitális pénzzel elérkeztünk egy olyan korszakhoz, ahol a pénz új formát ölt. - Ennek."— Előadás másolata:

1 A Digitális Pénz Kállay Petra Zsirkai Noémi

2 A pénz új formája A digitális pénzzel elérkeztünk egy olyan korszakhoz, ahol a pénz új formát ölt. - Ennek a pénznek már nincs konkrét alakja, - megjelenése függ a hordozójától, - lehet az egy számítógépen tárolt fájl, vagy egy chip kártyában tárolt memóriarészlet is.

3 A digitális pénz előnyei: Megőrzi a készpénz előnyős tulajdonságait, további kényelmet és biztonságot nyújt használójának, ezen kívül használata gazdaságos (a működési költség a digitális pénznél a legkisebb.)

4 Következésképpen láthatjuk: Hogy a digitális pénzre való áttérés nem csupán kényelmi szempontból lenne előnyős, hanem gazdasági haszonnal is járna.

5 Követelmények a digitális pénzzel szemben: Biztonság, Anonimitás, Elfogadottság, Aprópénz, Off-line működés, Skálázhatóság, Hardver függőség.

6 Biztonsági protokoll: Digitális aláírás : A tartalmi hitelesítés legegyszerűbben egy ellenőrzőszám képzésével oldható meg, amit sok esetben az alkalmazott tömörítő programra bíznak. Digitális bizonyítvány kiadás: Ez annyit tesz, hogy a fizetési tranzakció minden egyes résztvevőjének birtokában van egy a kilétét bizonyító kód. Digitális boríték: A bankkártya-információ egy digitális borítékban kerül a kereskedőhöz (Kereskedő nem tudja meg a vásárló adatai a bank nem tudja meg, hogy az ügyfele mit vásárolt).

7 Szállító Bankja Megrendelő Bankja számla Átutalási megbízás Átutalási értesítő Bankközi üzenetek Jóváírási értesítés Terhelési értesítés Számlakivonat Szállító számítógépe Megrendelő számítógépe

8 Az elektronikus pénz (eCash) Elektronikus pénznek azokat rendszereket nevezzük, amelyek az érmék és pénzjegyek jellemzőit a leginkább magukon hordozzák. Az elektronikus készpénz (eCash) olyan monetáris értéket megtestesítő elektronikus formában tárolt mennyiség, melyet a benne megtestesülő érték közvetlenül cserére alkalmassá tesz.

9 A zseton alapú, vagy digitális pénz valódi készpénz, rendelkezik egy egyedi bankjegy azonosítóval. NetCash US  10.00 A123456B789012C

10 Az eCash előnyei:   korlátlan névtelenséget biztosít a vásárló számára, nem kell más személyek előtt a vásárlónak személyazonosságát feltűntetnie;   sem a bank sem a transzakcióban részt vevő más fél nem szerez tudomást az ügylet tartalmáról, illetve a kereskedő is csak az ügylet tartalmát ismeri, de a vásárló személyét nem;   az eCash használata nem túl bonyolult, mind az eladó mind a vásárló elektronikus pénztárcája hasonlóan használható.   a bank szempontjából pedig ennek az a pénznek az a nagy előnye, hogy a könyvelési pénz mindig a bank oldalán marad, és ezzel együtt a kamatjövedelem is, amelyet a bank az ügyfélnek jóváír.


Letölteni ppt "A Digitális Pénz Kállay Petra Zsirkai Noémi. A pénz új formája A digitális pénzzel elérkeztünk egy olyan korszakhoz, ahol a pénz új formát ölt. - Ennek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések