Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Szlávik Ágnes Biológia MSC 2014

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Szlávik Ágnes Biológia MSC 2014"— Előadás másolata:

1 Készítette: Szlávik Ágnes Biológia MSC 2014
ÖREGEDÉS Készítette: Szlávik Ágnes Biológia MSC 2014

2 Öregedés Öregedés jelenség (biológiai rendszerek változása) öregség
(Következmény) Az öregedés jelei a szerveződés különböző szintjein jelentkeznek: molekuláris, organellum, sejt, szövet, szerv és magának a szervezetnek a szintjén.”

3 Öregedés a szervrendszerek szintjén Idegrendszer és érzékszervek öregedése
Az agyban a súlycsökkenés 1380g-ról kb ra. Ingerületátvivő anyagok és neurohormonok termelése csökken. Hálózatos rendszer anyagcserezavara Éberségi szint csökkenés (bóbiskolás) Az agykéreg területei eltérő sebességgel öregszenek. Fali lebeny lassú öregedés: régi dolgokra való emlékezés - Agykérgi központ sérülése: nem érez szomjúságot (kiszáradás)

4 Öregedés a szervrendszerek szintjén Idegrendszer és érzékszervek öregedése
Látásromlás – presbiopia (öregszeműség) Hallásromlás – Presbiakuzis (öregfülűség, Corti-szerv szőrsejtjeinek elvesztése) Szaglás romlása – szaglómezőben lévő szőrsejtek kiesése, 1% / év

5 Öregedés a szervrendszerek szintjén A neuroendokrin rendszer öregedése
Központi szerep - hipotalamusz Növekszik Csökken Oldalsó rész ingerlékenysége Középső rész ingerlékenysége Élettani anyagokkal szembeni ingerlékenység Reakciókészség Hőtűrés Hízási hajlam Hormonális „dezinformáltság” :a kevés hormon nem növeli, a sok hormon nem gátolja a hormonképzést serkentő anyagok termelését.

6 Öregedés a szervrendszerek szintjén Immunrendszer öregedése
Két alapvető immunológia esemény történik: megváltozott fehérjék keletkeznek a szervezetben meghibásodik az immunapparátus Az immunsejtek öregedése során a következő három változást figyelték meg: csökkent a számuk arányeltolódás a sejttípusok között romlott az antigénfelismerő képességük. T-limfociták Timusz- az élettartamot maghatározó „óra”?

7 Öregedés a szervrendszerek szintjén A táplálkozás szervrendszerének öregedése
Ízérzés romlás nyálelválasztás csökkenése (fogak elvesztése) Emésztés romlása Felszívódási zavar – vitamin- és tápanyaghiányos állapot Mennyiségi éhezés –fehérje-anyagcserével hozták összefüggésbe

8 Öregedés a szervrendszerek szintjén A táplálkozás szervrendszerének öregedése
Anyagcsere-öregedés-halál kapcsolathármasa A sejtek normális anyagforgalmát három feltétel megvalósítása tenné lehetővé: az anyagcsere-folyamatok maradéktalan, tökéletes megismétlődése, a reakciókban résztvevő anyagok azonos mennyisége, a reakció végtermékek tökéletes eltűnése.” Nem valósul meg Metabolitok felhalmozódása Szabad gyökök, peroxidok, fémek Keresztkötések Inaktiválják a molekulákat Kolloid hiszterézis-szinerézis elmélet

9 Öregedés a szervrendszerek szintjén Keringési szervrendszer öregedése
Változatlan tényezők Vér mennyiség Vér sav-bázis egyensúly A vér alakos elemeinek száma Vércukorszint Változó tényezők Szív ereje csökken Erek rugalmassága csökken Vérnyomás nő A vér alvadási készsége nő Zsírszerű anyagok felhalmozás a vérplazmában nő Következmény: fokozódik a különböző betegségekre való hajlam (érelmeszesedés, magas vérnyomás, cukorbetegség, vérszegénység).

10 Öregedés a szervrendszerek szintjén Légzőszervrendszer öregedése
Mellkas rugalmatlanná válása (bordaporcok meszesedése). Tüdőtágulás (rugalmas rostok pusztulása, léghólyagocskák falának átszakadása).

11 Öregedés a szervek szintjén
„Sorvadás megkeményedés” Elpusztult sejt helyett nem működő kötőszövet. Sejtszám csökkenés: idegsejt 10-20% többi sejt 25-35% az élet végéig Sejtpusztulás hatása a szervekre: - Ha a szerv egyféle működést végez, a sejtpusztulás kevésbé okoz zavart a működésben. - Ha egy szerv többféle szerepet tölt be (pl. idegrendszer), akkor kisszámú sejtpusztulás is funkciózavart okoz, mivel egy-egy részfeladat kisebb sejtcsoportra hárul. Leggyorsabb változás életév között.

12 Öregedés a szövetek szintjén
Kötő- és támasztószövetek Ínszövet, porcszövet – gyéren táplált – korai öregedés Csontszövet: Sejtközötti állomány fogyatkozása – kevesebb sót tud megkötni – csontritkulás. Megbomlik a csontépítő és bontó sejtek egyensúlya. Izomszövet: izomrostok, azon belül miofibrillumok számának csökkenése Simaizom sorvadás kihat az emésztésre, székelésre, vizeletürítésre Vázizom sorvadás kihat a járásra, mimikára, nyelésre, légzésre Idegszövet: neuron helyén gliasejt, nem tudja átvállalni a kieső neuron munkáját.

13 Öregedés a sejtek szintjén
A sejteket osztódási képességük alapján három csoportba soroljuk: Rövid életű, állandóan osztódó sejtek pl. bőr hámrétegének sejtjei. 2. A sejtciklus során leggyakrabban a G1 fázisban megrekedt sejtek. Ezeket a sejteket további csoportokra bonthatjuk: - kényszer hatására visszanyerik osztódási képességüket. Pl. máj vagy vese hámsejtjei. - csak az embrionális életben osztódnak, mint az idegsejtek és a harántcsíkolt izomrostok. 3. nyugalomban lévő sejtek (ún. törzssejtek), amelyek nincsenek sejtciklusban, de tenyésztési körülmények között sejtciklusba hozhatók.

14 Öregedés a sejtek szintjén
Változások a sejtben: Változik, meghibásodik a DNS szintézis – mutációk Sejthártya áteresztőképessége ( a sejten belül csökken a K-, nő a Na-, és Cl-ionok mennyisége) Csökken a mitokondriumok száma (ATP tartalom) Zárványok felhalmozódása Lizoszómák változása: Hártyájuk megvastagodik, ellenállásuk csökken, nő a bontóenzimek aktivitása nő. Következmény : hártyájuk felreped, a sejt megemésztődik

15 Öregedés a sejtek szintjén
Sejtmagot érintő változások: Méret csökken DNS összetömörül Osztódási képesség csökken Gyakori mutációk Enzimek szerkezete zavart szenved. Lipofuszcin felhalmozódás – „öregedési pigmentek”. Az öregedéssel egyenes arányt mutató jelenség. Kémiailag lipoid természetű anyag. Képződését a lipoidok peroxidációjára vezetik vissza. Származása vitatott.

16 Öregedés Irodalom: Törő Imre: Az élet alapjai, Gondolat Kiadó, Budapest 1989. László Valéria-Falus András Az öregedés sejttani és genetikai alapjai. Magyar Tudomány 2002/4 406.o.

17 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Készítette: Szlávik Ágnes Biológia MSC 2014"

Hasonló előadás


Google Hirdetések