Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Lengyelország.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Lengyelország."— Előadás másolata:

1 Lengyelország

2 Fontos Tudnivalók Wieliczka sóbánya Lakosság:38 100 000
Államforma:Köztársaság Hivatalos Nyelv: Lengyel Népsürűség: 122 fő/km Köztársasági elnök: Bronislaw Komorowski Miniszterelnök: Donald Tusk Fővárosa: Varsó Területe: 322 575 km² Wieliczka sóbánya

3 Elhelyezkedése A Lengyel Köztársaság (lengyelül Rzeczpospolita Polska) közép-európai állam a Balti-tenger partján, amely szárazföldön nyugaton Németországgal, délen Csehországgal és Szlovákiával, keleten Ukrajnával, Fehéroroszországgal és Litvániával, északon Oroszországgal. Tengeri határ választja el Dániától és Svédországtól.

4 Domborzat Lengyelország nagy része síkság, az átlagos tengerszint feletti magasság 173 méter, ami csak helyenként emelkedik 300 méter fölé. Lengyelország legmagasabb pontja, a Rysy 2499 m. Lengyelország területének közel egyötöde szántóföld és rét, több mint 28 százalékát pedig erdő borítja.

5 Vizrajz A legnagyobb folyók a Visztula (Wisła), az Odera (Odra) (a nyugati határfolyó), továbbá a Warta és a Bug. Lengyelországban összesen 9300 tó található, főként az ország északi részén. A jég formálta Mazuri-tóhátság (Pojezierzie Mazurskie) a leglátogatottabb tóvidék az országban, vonzó turistacélpont Mazuri-tóhátság Visztula

6 Éghajlat Lengyelország éghajlata mérsékelt kontinentális, hideg, felhős, csapadékos. Az ország északi és nyugati részein óceáni éghajlat a jellemző, mely továbbhaladva délen és keleten kontinentálisra változik. A nyarak általában melegek 18 és 30 °C közötti hőmérséklet a jellemző, ami régiónként eltérő. A telek hidegek, 3 °C körüli az átlaghőmérséklet.

7 Növény- és állatvilág A termesztett növények: zab, burgonya, takarmányrépa, árpa, sörárpa → komló,cukorrépa, búza. Sok olyan állatfaj, ami már kihalt Európa más térségeiben, Lengyelországban még mindig honos. Ilyen például az európai bölény. Kelet-Lengyelországban számtalan erdő van, melyek érintetlenül maradtak az évszázadok folyamán. A hegyekben szintén sok erdő található, főleg Mazúriában, Pomerániában, Lubusz földön és Alsó-Sziléziában. Lengyelország az egyik legfontosabb élőhelye az európai vándormadaraknak. Ennek oka a rengeteg tó, a természeti illetve nemzeti parkok és a vizes élő és költőhelyek, mint például a Warta.

8 Varsó Lakossága kb. 1,7 millió fő.
Varsó az ország középső részén, Mazóvia régióban, a Visztula (lengyelül: Wisła) folyó két partján levő síkságon helyezkedik el. Ez az egyetlen európai főváros, amely határos nemzeti parkkal

9 Gasztronómia A lengyel konyhát is a kultúrák ízvilágának keveredése jellemzi. Meghatározó az orosz, az ukrán és a német hatás. Ételeik általában erősen fűszerezettek (sáfrány, majoranna, bors…stb.), és sok hagymát és foghagymát tartalmaznak. A lengyelek sokféle levest készítenek. Leveseik igen ízletesek és gazdagok. Húsételeikhez leginkább sertést, marhát és csirkét használnak fel. Köretként leginkább burgonyát fogyasztanak, amit különböző képen készítenek el. Jellemző még a sokféle savanyúság és saláta. A húsokhoz általában mindig felszolgálnak valamilyen szószt, vagy mártást. Egyik nemzeti ételük a bigos, ami leginkább a mi székelykáposztánkhoz hasonlítható.

10 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET :$


Letölteni ppt "Lengyelország."

Hasonló előadás


Google Hirdetések