Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SPANYOLORSZÁG Csicsay Viktória. Spanyolország, hivatalosan Spanyol Királyság független állam -NÉPESSÉG:43 853 045 fő Spanyolország öt leglakottabb városa:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SPANYOLORSZÁG Csicsay Viktória. Spanyolország, hivatalosan Spanyol Királyság független állam -NÉPESSÉG:43 853 045 fő Spanyolország öt leglakottabb városa:"— Előadás másolata:

1 SPANYOLORSZÁG Csicsay Viktória

2 Spanyolország, hivatalosan Spanyol Királyság független állam -NÉPESSÉG:43 853 045 fő Spanyolország öt leglakottabb városa: 1.Madrid 2.Barcelona 3.Valencia 4.Sevilla 5.Bilbao -TERÜLET:A spanyol szárazföld délről és keletről a Földközi-tenger, északról a Vizcayai-öböl és nyugatról az Atlanti-óceán alkot vele határt. A szárazföldön Portugáliával,Földközi-tengerVizcayai-öbölAtlanti-óceánPortugáliával Franciaországgal, Andorrával,FranciaországgalAndorrával Gibraltárral és Marokkóval határos. GibraltárralMarokkóval -FŐVÁROS: Madrid ZÁSZLAJA: CÍMERE: Az arany vár, amely vörös háttér előtt áll. Kasztíliát jelképezi, míg a lila oroszlán ezüst háttérben Leónt képviseli. A függőleges, vörös és arany sávok Aragónia egykori címerét jelképezik, ez a színösszetétel a mai napig Katalónia zászlaja. Végül az arany láncszemek Navarra királyságára emlékeztetnek. A négy királyság jelképeinek találkozásánál, a címer közepén kék háttérben három arany liliom látható, amely a Bourbon- házat jelképezi. A címer alsó szegletében gránátalma idézi fel a Granada - központú mór királyságot.Kasztíliát LeóntAragóniaKatalóniaNavarraBourbon- házatGranadamór

3

4 FELSZÍN: Spanyolroszág felszíne nagyon változatos, a dombos vidékektől kezdve, félsivatagokon, sivatagokon és sziklás helyeken át a vulkanikus területekig, arany homokkal fedett tengerpartokig.

5 VÁROSAI: -Madrid -> népesség:3 265 038 fő Zászlaja: Címere: Madrid Spanyolország fővárosa és az azonos nevű tartomány székhelye. Területe: 607 km². Lakóinak száma 2011- ben 3,26 millió, elővárosokkal együtt kb. 6,5 millió fő. London és Berlin után a harmadik legnépesebb város az Európai Unió területén. Területének több mint 50%-át utcák, terek és parkok alkotják.Spanyolországfővárosaazonos nevű tartománykm²2011LondonBerlin városEurópai Unió A Palacio Real 1764-ben készült el, amikor - Bikaviadal - ez nem sport, hanem egy véres spanyol hagyomány, V. Fülöp király uralkodott. ami márciustól októberig tart minden vasárnap délután. - Spanyol nevezetesség a flamenco show, - Real Madrid - leghíresebb focicsapata. amit Madridban a Cafe Chinitas-ban nézhetünk meg.

6 -Barcelona -> népesség:1 615 9 08 fő Zászlaja: Címere: Barcelona-város,Észak Spanyolországban van, Katalónia fővárosa. A Földközi-tenger partján található, mintegy 120 km-re délre a Pireneusoktól és a francia határtól. Délen a Llobregat folyó, északon pedig a Besós folyó határolja. A Katalán Kormány székhelye. Érseki központ és egyetemi város, kiemelkedő európai kongresszusi centrum. Az 1992. évi nyári olimpiai játékok helyszíne. A Földközi-tenger harmadik legnagyobb kikötővárosa.Észak SpanyolországbanKatalóniafővárosaFöldközi-tengerPireneusoktólfranciaLlobregat folyóBesósKatalán Kormányeurópai1992. évi nyári olimpiai játékokFöldközi-tenger A Sagrada Família, a Szent Család-templom vagy A Jövő Temploma Barcelona területén (Katalónia) találhatóBarcelonaKatalónia templom. Antoni Gaudí mesterműve. Torre Agbar néhány év alatt Barcelona igazi jelképévé vált.Antoni Gaudí Olimpiai stadion 1992-ben itt zajlottak az olimpiai játékok. FC Barcelona-focicsapata

7 -Valencia-> népesség:809 267 fő Zászlaja: Címere: Valencia Spanyolország harmadik legnagyobb városa, egyben Valencia autonóm közösség és Valencia tartomány székhelye.SpanyolországvárosaValencia autonóm közösségValencia tartomány Az 1482-92 között épített valenciai Selyembörze, A művészetek, és a tudományok városa vagy Tőzsdepalota Valencia legismertebb látványossága. A valenciai székesegyház a 13-15. században, egy régebbi Valencia két megmaradt városkapujának mecset helyére épült, főként gótikus stílusban, de a barokk, egyike a Torres de Serranos. és a román építészet elemei is felfedezhetők benne. Valenciának sok remek strandja van.

8 Mezőgazdaság: A mezőgazdaság fontos szerepet játszik az ország gazdasági életében, különösen a földművelés jelentős. A campo secano-n (száraz föld) külterjes, öntözés nélküli gazdálkodást folytatnak, legfőbb terményei az árpa, a búza és hüvelyesek.mezőgazdaságárpabúza -Állattenyésztés e alacsony színvonalú: juh, selyemhernyó, sertés. Számottevő a halászat, mely fontos szerepet játszik a népgazdaságban, bár az 1980-as évek óta a spanyol halászatot is korlátozza az Európai Unió előírása. Legfontosabb központok az Atlanti-óceán partja Galíciánál és a Kanári-szigetek. Főleg tonhal, szardínia,tengeri csuka, makréla, szardella, tintahal és kagyló a spanyol halászok zsákmánya.juhselyemhernyósertéstonhalszardíniatengeri csukamakrélaszardellatintahalkagyló Ipar: Bányászata: Spanyolországban főleg az északi vidékeken, Galíciában, Asztúriában, Baszkföldön illetve a délebbre eső területek közül a Sierra Morena hegyében és a Bétikai-Kordilerrákon foglalkoznak bányászattal. Bányászati központok: szén – Oviedo, vasérc – Bilbao, Santander, réz – Andalúzia. További nyersanyagok: urán, kőolaj, földgáz, só. Higany termelésben első a világon.Sierra MorenaOviedoBilbaoSantanderuránkőolajföldgázsóHigany Gazdaság: Nyersanyagaira fejlődő ipar települt. Vaskohászat: centruma Bilbao, Avilés.Bilbao Gépgyártás: főleg járműipar, gépkocsigyártás – centruma: Barcelona, vasúti járművek gyártása és hajógyártás. Vegyipar: kénsavgyártás, műtrágya előállítása, gyógyszergyártás, gumigyártás. Könnyűipari vezető iparágazatai: textilipar (centruma Katalónia) és az élelmiszeripar. Fontos a halfeldolgozás.

9 Éghajlat: Spanyolország klímáját négy főbb részre oszthatjuk: mediterrán: esős tavasz és ősz. Mérsékelt nyár kellemes hőmérséklettel. -Legmagasabb hőmérsékleti rekordok: Murcia 47,2 °CMurcia -Legalacsonyabb hőmérsékleti rekordok: Gerona -13,0 °CGerona kontinentális: hideg tél (gyakori havazásokkal északon), forró nyár. -Legmagasabb hőmérsékleti rekordok: Sevilla 47,0 °CSevilla -Legalacso nyabb hőmérsékleti rekordok: Albacete -24,0 °C óceáni: Az észak-atlanti partvonal mentén. Csapadékos tél, mérsékelt, hűvös nyár. -Legmagasabb hőmérsékleti rekordok: Bilbao 42,0 °CBilbao -Legalacsonyabb hőmérsékleti rekordok: Bilbao -8,6 °C szubtrópusi: A Kanári-szigeteken. A hőmérséklet 18 és 24 °C között mozog az egész év során -Legmagasabb hőmérsékleti rekordok: Santa Cruz de Tenerife 42,6 °C.Santa Cruz de Tenerife -Legalacsonyabb hőmérsékleti rekordok: Santa Cruz de Tenerife 8,1 °C.

10 Energetika: Energiaforrása a hazai feketekőszén kitermelésén alapul, de az atomerőművek és vízerőművek is fontos szerepet játszanak. 53,25% a villamosáramnak hőerőművekből származik, 16,40% vízerőművekből, 23,77% atomerőművekből. Spanyolország déli részén már üzembe állítottak napkollektorokat.feketekőszénnapkollektorokat

11 Turizmus: Spanyolországban egyrészt kultúrájának sokszínűsége, másrészt a tengerpartjai jelentik a turisták számára a fő vonzerőt. Spanyolországbankultúrájánaktengerpartjai 1978-ban még csak 3 millió külföldi látogatott az országba, ez manapság 55-59 millió turista/év. 2006-ban összesen 58 190 464 vendég (kiránduló és turista) kereste fel - a WTO szerint így látogatottság és idegenforgalmi bevételek alapján a világon a második helyen áll, Franciaországot követve. 1978

12 -Labdarúgás: A spanyol labdarúgó válogatott 1964-ben, 2008-ban és 2012-ben megnyerte a labdarúgó Európa- bajnokságot, 2010-ben pedig a labdarúgó Világbajnokságot. A válogatott mellett rendkívül sikeresek a spanyol klubcsapatok. A bajnokság három legsikeresebb csapata, amely eddig minden szezont az első osztályban töltötte, a Real Madrid, a Barcelona és az Athletic Bilbao. További nevesebb spanyol csapatok: Valencia, Atlético Madrid, Sevilla.spanyol labdarúgó válogatottbajnokságReal MadridBarcelonaAthletic BilbaoValenciaAtlético MadridSevilla -Érdekesség: -Alba hercegnő-> Maria del Rosario Cayetana Alfonsa Victoria Eugenia Francisca Fitz-James Stuart y de Silva, akinél több neve állítólag senkinek sincs a világon ( a fenti csak a rövid változat), hétszeres hercegnő, 22-szeres bárónő és 24-szeres márkinő, s mint ilyen, különleges jogokkal is bír: mint az 539 éves Alba-ház feje nem kell térdet hajtania a pápa előtt, és ha kedve támad, akár lóháton is beügethet a sevillai katedrálisba.

13 KÖSZÖNÖM A FILGYELMET !


Letölteni ppt "SPANYOLORSZÁG Csicsay Viktória. Spanyolország, hivatalosan Spanyol Királyság független állam -NÉPESSÉG:43 853 045 fő Spanyolország öt leglakottabb városa:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések