Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SPANYOLORSZÁG Csicsay Viktória.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SPANYOLORSZÁG Csicsay Viktória."— Előadás másolata:

1 SPANYOLORSZÁG Csicsay Viktória

2 Spanyolország, hivatalosan Spanyol Királyság független állam
-NÉPESSÉG: fő Spanyolország öt leglakottabb városa: 1.Madrid 2.Barcelona 3.Valencia 4.Sevilla 5.Bilbao -TERÜLET:A spanyol szárazföld délről és keletről a Földközi-tenger , északról a Vizcayai-öböl és nyugatról az Atlanti-óceán alkot vele határt. A szárazföldön Portugáliával, Franciaországgal, Andorrával, Gibraltárral és Marokkóval határos. -FŐVÁROS: Madrid ZÁSZLAJA: CÍMERE: Az arany vár, amely vörös háttér előtt áll . Kasztíliát  jelképezi, míg a lila oroszlán ezüst háttérben Leónt képviseli. A függőleges, vörös és arany sávok Aragónia egykori címerét jelképezik, ez a színösszetétel a mai napig Katalónia  zászlaja. Végül az arany láncszemek  Navarra  királyságára emlékeztetnek. A négy királyság jelképeinek találkozásánál, a címer közepén kék háttérben három arany liliom látható, amely a  Bourbon-házat  jelképezi. A címer alsó szegletében gránátalma idézi fel a Granada - központú  mór  királyságot.

3

4 FELSZÍN: Spanyolroszág felszíne nagyon változatos, a dombos vidékektől kezdve, félsivatagokon, sivatagokon és sziklás helyeken át a vulkanikus területekig, arany homokkal fedett tengerpartokig. 

5 VÁROSAI: -Madrid -> népesség:3 265 038 fő Zászlaja: Címere:
Madrid  Spanyolország  fővárosa és az azonos nevű tartomány székhelye. Területe: 607 km². Lakóinak száma 2011-ben 3,26 millió, elővárosokkal együtt kb. 6,5 millió fő. London és Berlin után a harmadik legnépesebb város az Európai Unió területén. Területének több mint 50%-át utcák, terek és parkok alkotják. A Palacio Real 1764-ben készült el, amikor Bikaviadal - ez nem sport, hanem egy véres spanyol hagyomány, V. Fülöp király uralkodott ami márciustól októberig tart minden vasárnap délután. - Spanyol nevezetesség a flamenco show, Real Madrid - leghíresebb focicsapata. amit Madridban a Cafe Chinitas-ban nézhetünk meg.

6 -Barcelona -> népesség:1 615 9 08 fő Zászlaja: Címere:
Barcelona-város,Észak Spanyolországban van ,  Katalónia  fővárosa . A Földközi-tenger  partján található, mintegy 120 km-re délre a Pireneusoktól és a francia határtól. Délen a Llobregat folyó, északon pedig a Besós folyó határolja. A Katalán Kormány székhelye. Érseki központ és egyetemi város, kiemelkedő európai kongresszusi centrum. Az 1992. évi nyári olimpiai játékok helyszíne. A Földközi-tenger harmadik legnagyobb kikötővárosa. A Sagrada Família, a Szent Család-templom vagy  A Jövő Temploma Barcelona területén (Katalónia) található templom. Antoni Gaudí mesterműve Torre Agbar néhány év alatt Barcelona igazi jelképévé vált. Olimpiai stadion ben itt zajlottak az olimpiai játékok FC Barcelona-focicsapata

7 -Valencia-> népesség:809 267 fő Zászlaja: Címere:
Valencia  Spanyolország harmadik legnagyobb városa, egyben Valencia autonóm közösség és Valencia tartomány székhelye. Az között épített valenciai Selyembörze, A művészetek, és a tudományok városa vagy Tőzsdepalota Valencia legismertebb látványossága.  A valenciai székesegyház a században, egy régebbi Valencia két megmaradt városkapujának mecset helyére épült, főként gótikus stílusban, de a barokk, egyike a Torres de Serranos. és a román építészet elemei is felfedezhetők benne. Valenciának sok remek strandja van.

8 Mezőgazdaság: Ipar: Gazdaság:
A mezőgazdaság fontos szerepet játszik az ország gazdasági életében, különösen a földművelés jelentős. A campo secano-n (száraz föld) külterjes, öntözés nélküli gazdálkodást folytatnak, legfőbb terményei az árpa, a búza és hüvelyesek. -Állattenyésztése alacsony színvonalú: juh, selyemhernyó, sertés. Számottevő a halászat, mely fontos szerepet játszik a népgazdaságban, bár az 1980-as évek óta a spanyol halászatot is korlátozza az Európai Unió előírása. Legfontosabb központok az Atlanti-óceán partja Galíciánál és a Kanári-szigetek. Főleg tonhal, szardínia,tengeri csuka, makréla, szardella, tintahal és kagyló a spanyol halászok zsákmánya. Ipar: Bányászata: Spanyolországban főleg az északi vidékeken, Galíciában, Asztúriában, Baszkföldön illetve a délebbre eső területek közül a Sierra Morena hegyében és a Bétikai-Kordilerrákon foglalkoznak bányászattal. Bányászati központok: szén – Oviedo, vasérc – Bilbao, Santander, réz – Andalúzia. További nyersanyagok: urán, kőolaj, földgáz, só. Higany termelésben első a világon. Gazdaság: Nyersanyagaira fejlődő ipar települt. Vaskohászat: centruma Bilbao, Avilés. Gépgyártás: főleg járműipar, gépkocsigyártás – centruma: Barcelona, vasúti járművek gyártása és hajógyártás. Vegyipar: kénsavgyártás, műtrágya előállítása, gyógyszergyártás, gumigyártás. Könnyűipari vezető iparágazatai: textilipar (centruma Katalónia) és az élelmiszeripar. Fontos a halfeldolgozás.

9 Éghajlat: Spanyolország klímáját négy főbb részre oszthatjuk:
mediterrán: esős tavasz és ősz. Mérsékelt nyár kellemes hőmérséklettel. -Legmagasabb hőmérsékleti rekordok: Murcia 47,2 °C -Legalacsonyabb hőmérsékleti rekordok: Gerona -13,0 °C kontinentális: hideg tél (gyakori havazásokkal északon), forró nyár. -Legmagasabb hőmérsékleti rekordok: Sevilla 47,0 °C -Legalacsonyabb hőmérsékleti rekordok: Albacete -24,0 °C óceáni: Az észak-atlanti partvonal mentén. Csapadékos tél, mérsékelt, hűvös nyár. -Legmagasabb hőmérsékleti rekordok: Bilbao 42,0 °C -Legalacsonyabb hőmérsékleti rekordok: Bilbao -8,6 °C szubtrópusi: A Kanári-szigeteken. A hőmérséklet 18 és 24 °C között mozog az egész év során -Legmagasabb hőmérsékleti rekordok: Santa Cruz de Tenerife 42,6 °C. -Legalacsonyabb hőmérsékleti rekordok: Santa Cruz de Tenerife 8,1 °C.

10 Energetika: Energiaforrása a hazai feketekőszén kitermelésén alapul, de az atomerőművek és vízerőművek is fontos szerepet játszanak. 53,25% a villamosáramnak hőerőművekből származik, 16,40% vízerőművekből, 23,77% atomerőművekből. Spanyolország déli részén már üzembe állítottak napkollektorokat.

11 Turizmus: Spanyolországban egyrészt kultúrájának sokszínűsége, másrészt a tengerpartjai jelentik a turisták számára a fő vonzerőt. 1978-ban még csak 3 millió külföldi látogatott az országba, ez manapság millió turista/év ban összesen vendég (kiránduló és turista) kereste fel - a WTO szerint így látogatottság és idegenforgalmi bevételek alapján a világon a második helyen áll, Franciaországot követve.

12 -Labdarúgás: -Érdekesség: -Alba hercegnő->
A spanyol labdarúgó válogatott  1964-ben, 2008-ban és 2012-ben megnyerte a labdarúgó Európa-bajnokságot, 2010-ben pedig a labdarúgó Világbajnokságot. A válogatott mellett rendkívül sikeresek a spanyol klubcsapatok. A bajnokság  három legsikeresebb csapata, amely eddig minden szezont az első osztályban töltötte, a Real Madrid, a Barcelona és az Athletic Bilbao. További nevesebb spanyol csapatok: Valencia, Atlético Madrid, Sevilla. -Érdekesség: -Alba hercegnő-> Maria del Rosario Cayetana Alfonsa Victoria Eugenia Francisca Fitz-James Stuart y de Silva, akinél több neve állítólag senkinek sincs a világon ( a fenti csak a rövid változat), hétszeres hercegnő, 22-szeres bárónő és 24-szeres márkinő, s mint ilyen, különleges jogokkal is bír: mint az 539 éves Alba-ház feje nem kell térdet hajtania a pápa előtt, és ha kedve támad, akár lóháton is beügethet a sevillai katedrálisba.

13 KÖSZÖNÖM A FILGYELMET !


Letölteni ppt "SPANYOLORSZÁG Csicsay Viktória."

Hasonló előadás


Google Hirdetések