Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Borbély Szilárd NINCSTELENEK

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Borbély Szilárd NINCSTELENEK"— Előadás másolata:

1 Borbély Szilárd NINCSTELENEK
Már elment a Mesijás? Kalligram Könyvkiadó, 2013

2 Borbély Szilárd író, költő, irodalomtörténész, egyetemi oktató
1964. november 7-én Fehérgyarmaton született Túrricsén, majd Füzesgyarmaton élt 1989-ben a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen (KLTE) szerzett magyar szakos diplomát 1989-től a KLTE Klasszikus Irodalmi Tanszékén volt tanársegéd, adjunktus, majd docens A tanítás mellett publikált verseket, esszéket és kritikákat, szerkesztette az Alföld folyóirat versrovatát Számos díjjal ismerték el munkáját, köztük 2002-ben József Attila-díjjal jutalmazták. 2014. február 19-én halt meg

3 Túrricsei lakóház

4 Életmű 1988-2013 1988 - Adatok (versek)
A bábu arca - Vázlatkönyv (versek, esszék) Hosszú nap el - Drámai jambusok (versek) A Vanitatum vanitas szövegvilágáról (tanulmányok) Mint. minden. alkalom. (versek) Ami helyet (versek) A Gólem (operett, társszerző) Az ólomkatona története (gyermekopera) Berlin – Hamlet (versek) Halotti pompa - Szekvenciák (versek) Míg alszik szívünk Jézuskája (misztérium) Árkádiában (tanulmányok, esszék) Fény a magasból (verses elbeszélés) Egy gyilkosság mellékszálai (prózakötet) Az árnyképrajzoló - Körülírások (prózakötet) A testhez – Ódák & Legendák (versek) Szemünk előtt vonulnak el (drámakötet) Hungarikum-e a líra? (esszék, kritikák) Nincstelenek - Már elment a Mesijás? (regény)

5 Borbély Szilárd Hosszú nap el (részlet) - előadja a szerző https://www

6 Nincstelenek Gondolkodjatok el a könyv címén és írjátok le a képzettársításaitokat! Vajon miről fog szólni?

7 Már elment a Mesijás? Mit jelent a messiás kifejezés? Ki a Messiás?
Milyen szövegkörnyezetben szokás használni? Miért „már elment” és nem „már megérkezett” a Mesijás? Mi lehet a szerepe a sajátos helyesírásnak?

8 A borító Mit sugall a borító? Olvassátok el a fülszövegeket!
Milyen eszközök idézik elő az önéletrajzi olvasatot? A borító

9 Nincstelenek=(prím)számok+félig valós gyerekkor
Milyen irodalmi szövegek szólnak a gyerekkorról? Mit tudunk a prímszámokról? Vajon miképpen lehet a gyerekkort a prímszámok segítségével ábrázolni?

10 Néhány fórumbejegyzés a könyvről
Te jó ég, hol nőtt fel ez az ember? 2014. január.01. Emília Fogalmam sincs, hogy lehet ilyen könyvet írni és megjelentetni. Ez a mai világ normál stálúsa. Miért nem megy el dolgozni, mert ezzel a munkával, csak másokat kihasznál. felháborító volt ez a könyv. Nem lehetette végig olvasni. Remélem többet nem ír. 2014. január 26. Zsuzsa gyönyörű írás! 2014. április 23. Róbert Az utóbbi olvasásélményeim közül a legmegrázóbb. 2014. május 15. Zsóka Szívszorító, emberalatti világ, de IGAZ!!!!! a KÖNYV ELSŐ SZAVÁTÓL AZ UTOLSÓIG A SÍRÁS FOJTOGAT. iSTEN NYUGOSZTALJA AZ ÍRÓT! 2014. június 27. Zsóka

11 Az értő olvasást elősegítő feladatok
Jellemezd külső és belső tulajdonságok alapján az elbeszélőt, az anyát, az apát, a nővért és egy szabadon választott ötödik szereplőt! Készíts vázlatos jegyzeteket (esetleg karikatúrákat is)! Készíts tájszótárt! Gyűjtsd ki a számodra ismeretlen szavakat, és a szövegkörnyezetből találd ki, vagy az interneten keresd meg a jelentésüket! Írj egy rövid esszét a falu életéről! Mutasd be röviden a közösség összetételét, szokásrendjét, ünnepeit stb.! Jelöld a kedvenc szövegrészlete(i)det! Röviden indokold is a választásodat! Citátumok. Gyűjtsd ki rövid, egy-két mondatos szövegrészleteket, melyek akár bölcs, tréfás vagy meglepő idézetként is megállnák a helyüket!


Letölteni ppt "Borbély Szilárd NINCSTELENEK"

Hasonló előadás


Google Hirdetések