Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A három dimenziós övezetesség

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A három dimenziós övezetesség"— Előadás másolata:

1 A három dimenziós övezetesség
Tengerek élővilága A három dimenziós övezetesség

2 Az övezetesség okai A Föld 70%-át teríti be a tenger
A vízszintes irányú övezetesség egyrészt a földrajzi szélesség miatt alakul ki: trópusi, mérsékelt és hideg tengerek. A vízszintes irányú övezetesség másik oka a tenger szárazföldtől való távolsága: partközeli, nyílt tengerek különíthetők el. A függőleges övezetességet a tenger mélysége okozza: a sekély, közepes és mély tengerek élővilága eltér egymástól.

3 Környezeti tényezők a tengerekben
Fény: A víz elnyeli a fényt, így m alatt teljes a sötétség. A fény hullámhossza (színe) is változik. 300 m mélységben már csak a kék fény van jelen. Hőmérséklet: Nagyon kiegyenlített. ( C° között.) A víz fajhője nagy, nehezen felmelegíthető és lehűthető. Ez a szűktűrésű fajoknak kedvez. Nagy az eltérés a hideg és meleg tengerek élővilága között. Tápanyagtartalom: Nem jellemző, vagy nagyon csekély szintű az anyag körforgása. Az elpusztult élőlények anyagai a tenger aljára lesüllyedve nem jutnak vissza a termelői szintre. Pótlást a szárazföldről jövő folyók hordaléka jelent.

4 Partközeli vizek A parttól 200 m-es mélységig. A szárazföldről bemosódó hordalék miatt tápanyag gazdag a víz. Gazdag élővilág, magas a biológiai produkció. A sekély tenger miatt működik az anyagforgalom a táplálékláncban.

5 Partközeli vizek élővilága
Termelők: hínárok, tengeri fű Elsődleges fogyasztók: csigák, rákok, halak Másodlagos fogyasztók, csúcsragadozók: virágállatok, tengeri csillagok, ezüstsirály, fókák Lebontók: szivacsok, férgek, csigák, kagylók, zsákállatok (Definiálni a szivacsokat, tüskésbőrűeket, puhatsetűeket)

6

7 Nyílt tengerek Parttól távoli vizek felső 200 m-es rétege.
Szegényes élővilág, mivel nincs aljzat, ezért a szerves anyag kihullik az anyagkörforgalomból. Meleg és mérsékelt tengerekben moszaterdők. (Moszat: olyan egy vagy többsejtű növények, amelyek nincsenek szerveik.) Hideg tengerekben planktonok. (Egy vagy néhány sejtből álló növényi vagy állati szervezetek, amelyek a tápláléklánc alapját képezik.)

8 Mély tengerek 200 m–nél mélyebb tengerek.
A fényt a felszíni vízrétegek már elnyelik, így állandó sötétség uralkodik. Óriási víznyomás. Nincs termelői szint, a tápláléklánc a felszíni vizekből kihulló szerves anyagra épít. Óriási szájjal, nagy mennyiségű táplálék egyszerre való befogadására képes tápcsatornával, valamilyen csali szervvel rendelkező állatok.

9 Élőlények közötti kapcsolatok a tengerekben, természetvédelem
Gyűjts szimbiózisra, komenzalizmusra, parazitizmusra példákat a tengerben élő élőlények között. Állíts össze táplálékláncot a tenger élővilágából. Túlhalászat: gyűjtőmunka kékuszonyú tonhal Bálnavadászat: gyűjtőmunka bálnavadászattal kapcsolatos egyezmények és azok kijátszása Kőolaj kitermelés: Fúrótorony baleset a Mexikói-öbölben Tengerek elszennyezése kommunális szennyvízzel Tengerek savasodása


Letölteni ppt "A három dimenziós övezetesség"

Hasonló előadás


Google Hirdetések