Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hívő és hitetlen házassága és a házasság szentsége

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hívő és hitetlen házassága és a házasság szentsége"— Előadás másolata:

1 Hívő és hitetlen házassága és a házasság szentsége

2 Hívő és hitetlen házassága és a házasság szentsége
Házasságra jelentkezők aránya - Már együtt élők: 90% - Meg van-e keresztelve? - Él-e rendszeres hitéletet? - Ha nem, akkor mi motiválja a keresztény házasságra? - Csak a párja kedvéért teszi? - Mitől is érvényes a keresztény házasság?

3 Hívő és hitetlen házassága és a házasság szentsége
Egy elrettentő példa… Sok a máshol (gyakran külföldön élők száma) Munkabeosztás miatt nehéz olyan időpontot találni, ami mindenkinek jó, de erre törekszünk… „Én vagyok keresztény, a párom református…”

4 Hívő és hitetlen házassága és a házasság szentsége
- Gyakori az alapvető ismeretek hiánya - Sokan nem hitetlenek, csak vallástalanok, nem kaptak keresztény nevelést - Közel az esküvő, nincs elég idő minden ismeret átadására - Mi kapja a prioritást? - A házasságra felkészítés? - Szentségekre felkészítés? - Együtt a kettő?

5 Hívő és hitetlen házassága és a házasság szentsége
Ha van elegendő idő… - Alpha kurzus (alphakurzus.hu) - Katekumenátus - Jegyes kurzus Ha nincs elegendő idő… - Koncentráljunk a házasságra - Próbálni bevonni a közösségbe őket - Idővel pótolni a szentségeket

6 Hívő és hitetlen házassága és a házasság szentsége
Felkészítés a házasságra Nálunk 6 alkalom. Ezek felépítése: Szentmise Állófogadás (a hozzávalókat a párok hozzák) Az otthoni kérdések közül egy-kettő átbeszélése Előadás (pap és egy „rutinos” házaspár – elmélet és gyakorlat) Házi feladat (otthon megbeszélendő kérdések) kiosztása

7 Hívő és hitetlen házassága és a házasság szentsége
Felkészítés a házasságra Az előadások témái: 1. A szentségi házasság 2. Tanuljunk szeretni 3. Kommunikáció, konfliktuskezelés 4. Megőrizni az örömöt 5. Holtomiglan-holtodiglan 6. Szerepek és gyerekek 7. Külön találkozó az esküvő előtt: szertartás átbeszélése és gyónás

8 Hívő és hitetlen házassága és a házasság szentsége
Kérdőív a kurzus elején: igen nem nem tudom 1. Mindig kellemesen érzem magam a párom mellett. 2. Ő is hasonlóképpen érzi magát mellettem. 3. El tudom fogadni párom baráti körét. 4. Baráti köre még mindig túlzottan leköti őt. 5. Családját fenntartások nélkül elfogadom. 6. Családja fenntartások nélkül elfogad engem. 7. A vallásos életformát mindketten fontosnak tartjuk.

9 Hívő és hitetlen házassága és a házasság szentsége
Kérdőív a kurzus elején: igen nem nem tudom 8. Megértem és elfogadom párom gondolkodásmódját. 9. Úgy érzem, lelki, szerelmi téren teljesen felkészültünk a házasságra. Mélyen szeretem őt. 10. Párom múltbeli szerelmi kapcsolatai zavarnak és rossz érzésekkel töltenek el. 11. Párom egynémely szokása bosszant engem 12. Remélem, hogy párom a házasságkötés után meg fogja változtatni egynémely szokását. 13. Párom a nemi kapcsolatot igen fontosnak tartja a házasságban.

10 Hívő és hitetlen házassága és a házasság szentsége
Kérdőív a kurzus elején: igen nem nem tudom 14. Megegyeztünk a családtervezés módja és a gyermekek száma tekintetében. 15. Párom nagyon fontosnak tartja a gyermeket. 16. Számomra nagyon fontos a gyermek. 17. Neveltetésünk különbözősége várhatóan komoly konfliktusokat fog okozni közöttünk. 18. Nagyon zavarna, ha anyagilag tőle függnék. 19. Megegyeztünk az anyagiak kezelésében.

11 Hívő és hitetlen házassága és a házasság szentsége
Kérdőív a kurzus elején: igen nem nem tudom 20. Úgy érzem, hogy párom teljesen feltárta a múltját előttem. 21. Nagyon megrendítene, ha megtudnám, hogy valami fontos dolgot eltitkolt előttem a múltjából. 22. Szerelmünk már kiállt komoly próbákat. 23. Megegyeztünk a munkamegosztás tekintetében. 24. Megegyeztünk, hogy mennyi egyedüllétet, függetlenséget biztosítunk egymásnak. 25. Hivatása, szakmája engem őszintén érdekel.

12 Hívő és hitetlen házassága és a házasság szentsége
Kérdőív a kurzus elején: igen nem nem tudom 26. Érdeklődést mutat hivatásom, szakmám iránt. 27. Párom családja nem fog beleszólni életünkbe. 28. Családom nem fog beleszólni életünkbe. 29. Tisztában vagyok a szentségi házasság céljával. 30. Ismerem és örülök párom hobbijának.

13 Hívő és hitetlen házassága és a házasság szentsége
Kérdőív a kurzus elején: igen nem nem tudom 31. Tudom, mi életem célja. 32. Tudom mi a párom életcélja. 33. Úgy érzem, párom a legjobb barátom is. Mindent elsősorban vele beszélek meg. 34. Házasságkötésünkben szerepet játszik, hogy jön a baba...

14 Hívő és hitetlen házassága és a házasság szentsége
Szentségi kérdések CIC: kán §. Azok a katolikusok, akik még nem részesültek a bérmálás szentségében, mielőtt házasságra engednék őket, bérmálkozzanak meg, ha ez nagyobb kellemetlenség nélkül megtörténhet. Jó és rossz lelkipásztori megoldások…

15 Hívő és hitetlen házassága és a házasság szentsége
Szentségi kérdések 2. §. Hogy a házasság szentségét gyümölcsözően vegyék fel, nagyon ajánlatos, hogy a jegyesek gyónjanak meg és járuljanak a szentáldozáshoz. Dilemma: - Szentségtörés-e az az egymásnak kiszolgáltatott szentség, ha halálos bűnben vannak? - Érvényes-e az a gyónás, amit az esküvő előtt a megkereszteltek elvégeznek, de gyanítható, hogy ha addig nem voltak vallásgyakorlók, utána sem lesznek? - Minden áron kereszteljük meg a nem megkeresztelt felet? (Korábban gyakori volt az ilyen, felkészítés nélküli keresztelés, bérmálás, elsőáldozás. Gyümölcsöző???)

16 Hívő és hitetlen házassága és a házasság szentsége
Szentségi kérdések – megoldások - Ha a pár nem megkeresztelt fele nyitott a kereszténységre és nem sürgős az esküvő megtartása, akkor érdemes végigjárni az előírt utat, és ha már együtt élnek, akkor úgy időzíteni az esküvőt, hogy a keresztelést közvetlenül kövesse. Pl. Húsvét vasárnap, vagy hétfőn. - Ha mindkét fél meg van keresztelve, de nem voltak eddig gyakorlók, meggyóntathatók, amennyiben ígérik, hogy ezután aktív keresztény életet élnek. Az elsőáldozást és a bérmálást nem feltétlenül erőltetném, ha nincs kellő idő a felkészítéshez.

17 Hívő és hitetlen házassága és a házasság szentsége
Szentségi kérdések – megoldások - Ha van idő, akkor Alphára is hívjuk azokat a párokat, akik nem kifejezetten vallásgyakorlók. Ott közösséget és barátokat találnak, ami vonzóbbá teheti számukra a kereszténységet. (Van, ahol kötelező…) - A csoportos, vacsorával egybekötött jegyes felkészítés is ezt szolgálja. Így alakul ki a barátság alapú keresztény közösség. Ezek a csoportok később házas csoportként is együtt maradhatnak. - Házas közösségek megtartó erejűek.

18 Ti hogyan csináljátok???


Letölteni ppt "Hívő és hitetlen házassága és a házasság szentsége"

Hasonló előadás


Google Hirdetések