Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pásztorélet – pásztordalok a legjelentősebb pásztorünnepek tükrében

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pásztorélet – pásztordalok a legjelentősebb pásztorünnepek tükrében"— Előadás másolata:

1 Pásztorélet – pásztordalok a legjelentősebb pásztorünnepek tükrében
Készítette: Kapási Tamás Témavezető: Baji – Gál Ferencné Kovácsné Kenyeres Márta Szabóné Kapási Éva

2 Bevezető Milyen jelentős eseményhez kötődnek a kiemelkedő pásztorünnepek? Hogyan változtak, vagy változtak-e az évtizedek során a pásztorünnepek? Milyen népdalok csendültek fel ezeken az ünnepeken? Kötődtek-e ezekhez az alkalmakhoz jellegzetes népdalok? Hogyan élték meg ezeket az ünnepeket a pásztorok?

3 Szent György, a pásztorok védőszentje
A tavasz kezdete A jószágok legelőre hajtásának ideje

4 „olyan a virágos puszta, mint a debreceni cifraszűr, de nem amelyiket a nap megszítt, hanem amelyiket tegnap állítottak ki a mustrára” (Komjáthy István (2006): A Hortobágy krónikája 7.p.)

5 Kihajtás a Hortobágyon
Pásztorok felfogadása Bérezés: - a jószágszám - a jószág fajtája - a legeltetés időtartama - külső vagy belső legeltetés

6 Kihajtás a Hortobágyon
A jószág fogadása Számontartás - a XIX. századig a rovásbot - később a notes könyv - ma azonosító jelek

7 Hortobágyi Hídivásár Vásár a Gulyaszílen
1833 előtt ló és szarvasmarha vásár II. világháború előtt állatvásár A vásár szünetelése 1968-tól minden év augusztus 20-án Jelenleg is rendkívül népszerű

8 Pásztormunka kihajtás és behajtás között
A jószág kb. 8 hónapig van a legelőn Ébredés „Harmatszárattyára” reggeliztetés Jószágterelés Őszölés

9 Szent Demeter kultusza
A behajtás ideje: Mihály nap vagy Demeter nap? Neve a pásztorok és földművesek körében maradt fenn

10 Behajtás a Hortobágyon
Behajtás kezdetének ideje „Széthányáshoz” kapcsolódó ünnepek - Dömötör napi mulatság Szűrfelakasztás

11 Interjúbeszélgetés „Minden nótát elénekeltünk, ami csak volt, pásztornótákat és minden mást is.” „Mindig minden nótát elénekeltünk, ami csak eszükbe jutott.”

12 Interjúbeszélgetés „Mindenkinek meg volt a saját nótája, amik ilyenkor mindig felcsendültek!” „A pásztorok számára a kihajtás és a behajtás ünnep volt régen is és ma is”

13 Interjúbeszélgetés „Nem sok ünnep volt a pásztornak, főleg a bojtárnak. Tavasszal örömébe ment a csárdába, hogy el tudott szegődni, ősszel meg azért, mert örült, hogy kiszolgálta az időt.” „Ezek az ünnepek a pásztorok számára a felelevenített hagyományőrzéssel kaptak jelentőséget.”

14 Összegzés Konkrétan az ünnepekhez kapcsolódó dal kevés
Az ünnepeken is a pásztorélet nehézségei és szépségei jelennek meg a pásztordalokban A pásztorok számára ünnep volt régen és ma is Az ünnepek a hagyományőrzéssel kaptak jelentőséget

15 Irodalomjegyzék Balogh István (1943): A hortobágyi pásztorkodás történelmi multja. A Néprajzi Múzeum értesítője (Szerkesztette: Domanovszky György), XXXV. Évfolyam 2. szám pp Budapest, Az Országos Magyar Történeti Múzeum Kiadása Barna Gábor (1979): Néphit és népszokások a Hortobágy vidékén. Budapest, Akadémiai kiadó Ecsedi István (1914): A Hortobágy puszta és élete. Debreczen, Debreczen szab. kir. város Könyvnyomda-Vállalata Ecsedi István (1927): Hortobágyi pásztor- és betyár-nóták dallamokkal. Debrecen, Méliusz Komjáthy István (2006): A Hortobágy krónikája. Máriabesnyő-Gödöllő, Attraktor Kiadó Lükő Gábor (1942): Hortobágyon kivirult az ibolya. Kolozsvár, Exodus Kiadó Módy György (1996): Ohat nemzetsége és a kései Ohati család birtokai. Hajdú-Bihar Megyei Levéltár Évkönyve XXIII, pp Debrecen, Kiadó: Hajdú-Bihar Megyei Levéltár Móser Zoltán (2009): Névviseletek V. Szeptember – Október Szent Mihály hava, Mindszent hava. Csíkszereda, Pro-Print Könyvkiadó Papp József (2008): Hortobágy. Debrecen, MTA Debreceni Egyetem Néprajzi Kutatócsoport Salamon Ferenc (szerk.) ;  Kovács Gergelyné (szerk.) (1976): Hortobágy: a nomád Pusztától a Nemzeti Parkig. Budapest, Natura Kiadó Szabadfalvi József (1964): A gazdasági év vége és az őszi pásztorünnepek. Műveltség és Hagyomány (Szerkesztette: Gunda Béla) pp , Budapest, Tankönyvkiadó Tóth Péter (2001): Egy bizánci szent Magyarországon, egy magyar szent Bizáncban. Szent Demeter magyarországi kultuszáról. Magyar Könyvszemle 117. évfolyam 2001/1. sz. Argumentum Kiadó, Budapest pp Zoltai Lajos (2000): A Hortobágy. Hajdú-Bihar Megyei Levéltár Évkönyve XXVII, Közli: Radics Kálmán, Debrecen

16 Képjegyzék http://lakevelence.com/images/stories/kihajtasnapja.png
Saját készítés

17 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!


Letölteni ppt "Pásztorélet – pásztordalok a legjelentősebb pásztorünnepek tükrében"

Hasonló előadás


Google Hirdetések