Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Sífutás kezdőknek - alapismeretek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Sífutás kezdőknek - alapismeretek"— Előadás másolata:

1 Sífutás kezdőknek - alapismeretek

2 Sífutás kezdőknek - alapismeretek
A sífutás hihetetlen népszerűségnek örvend és ennek megfelelően megbecsülhetetlen művelőinek száma.  Természetesen a havas közeg befolyásolja, hogy mely vidékeken népszerűbb.  Hazánkban ugyan elég ritkán adottak a feltételek ehhez a sporthoz, de nem túl messze, Szlovákiában és Ausztriában is találunk remek helyeket hozzá.  Itthon Galyatetőn, Normafánál és még pár helyen nyílik lehetőség havas napokon a sífutáshoz. Képzeld el amikor mész egy csodálatos fenyőerdőben, ragyog a nap, sehol egy lélek, harapni a tiszta levegőt, hallod, ahogy serceg a léc a lábad alatt és sebesen suhansz.

3 Sífutás kezdőknek - alapismeretek
Sífutás kellékei A sífutás speciális felszerelést igényel: futóléc - speciális e célra kifejlesztett síkötés - a kötéshez illeszkedő cipő - sífutó bot - megfelelő öltözet Felszerelés:  A klasszikus és a skate stílushoz hasonló, de részleteiben mégis eltérő felszerelés szükséges.

4 Sífutás kezdőknek - alapismeretek
Klasszikus: A klasszikusnál a sífutóléc hosszabb, és a léc eleje nagyobb ívben visszakunkorodó. A sífutó magasságához kb cm-t kell hozzáadni, ami kiindulási alapnak jó. Ezenkívül számít a testsúlyunk, az hogy milyen szinten űzzük a sportot, valamint a léc keménysége-puhasága. Sima túrázásnál nem annyira lényeges a tökéletes cél, mivel nem a sebesség számít. A klasszikus sífutó lécek között van olyan, amit nem kell waxolni és van, amit kell. Az előbbinek a sífutó kötés alatti területen pikkelyszerű felülete van.. Ez a rész akadályozza meg azt, hogy mikor ellépünk ne csússzon hátrafelé. (Régen fókaszőrt ragasztottak a pikkelyes terület helyére.) Kezdőknek pikkelyes léc vétele javasolt, hacsak nem komolyan sportolási célból kezd bele. A waxos lécek használata meglehetősen bonyolult egy kezdőnek, sőt még sporthasználatban is olykor elrontják a kenéseket, ami bosszantó tud lenni (nem fog, ragad, nem csúszik, letapad). A léc eleje azért kunkorodik nagyobb ívben, mert ellépéskor a sífutó- nyomban a síléc hátsó fele felemelkedik, és az első rész az ív következtében a nyomvonalban marad.

5 Sífutás kezdőknek - alapismeretek
Klasszikus: A klasszikus bot hossza nagyjából akkor jó, ha enyhén pipiskedve a hónunk alá tudjuk csúsztatni a markolat tetejét. Létezik olyan mérettáblázat, ami a magasságból megadja a bot ideális hosszát. A boton van egy lasszó, amibe a kezünket alulról bújtatjuk be. A lasszó hossza akkor jó, ha a karunkat hátrafelé teljesen kinyújtva meg tudjuk tartani a botot úgy, hogy azt elengedve nyitott tenyérrel vízszintesen marad. A síléc kötéséhez passzolnia kell a cipőnek. Többféle kötés és cipő kiképzés létezik, ezért amíg nem ismerjük fel a különbséget, ne vegyük meg külön, mert hibázhatunk. A kötés lényege, hogy a cipő orrát hozzáköti a síléchez, a cipő sarka így szabadon tud mozogni. Ha stabilan ráállunk a lécre, akkor a sarok rész is stabilizálódik, mivel egy núttal fix helyzet alakul ki. A cipő vásárlásnál arra érdemes figyelni, hogy se nagy se kicsi ne legyen. Vásárlásnál egy vastagabb zoknit érdemes magunkkal vinni. A klasszikus cipők a boka magasságig érnek fel, így a bokát nem fogják.

6 Sífutás kezdőknek - alapismeretek
Skate: A skate sífutó léc hossza kb. a testmagasság. Tanuláshoz nem kell egyből hosszú lécet venni, mert csak botladoznánk vele. A korcsolyázó mozgás miatt itt nincs pikkely vagy ragacs a léc alján. A léceket waxolni kell mindig az adott hóhoz. A kötés itt kicsit át van alakítva, és ennek az a szerepe hogy a sífutócipőhöz stabilabban kapcsolódjon. Nem enged annyi lazaságot, a sarok kisebb mértékben távolodik el a léctől. A cipők úgy vannak tervezve, hogy a bokát mereven tartsák.  A sífutó botok hosszabbak. Akkor jó ha nagyjából az állunk alá befér és a vállunknál magasabb. A táblázat itt is működik.

7 Sífutás kezdőknek - alapismeretek
Ruházat:  A sífutásnál döntő a ruházat, és természetesen itt is visszaköszön, hogy milyen módon használjuk az eszközöket. Túrázáshoz melegebben lehet öltözni, de ott is az a szabály hogy jobb, ha egy picit az indulás pillanatában hűvösnek érezzük az öltözéket. Később, ha sport céllal sífutunk, érdemes speciálisan e célra kifejlesztett ruházatot venni. Nem szabad nagyon beöltözni, mivel így nem lehet mozogni valamint hamar leizzadunk és ettől meg fázni lehet. Szeműveg-kesztyű-sapka szükséges. Hosszabb utakra vagy időre vigyünk feltétlenül folyadékot és valami táplálékot (csokiszelet, müzli). A helyes öltözködés a tapasztalattal kialakul. Nem ritka hogy naptejre is szükség van, amit induláskor érdemes az arcunkra kenni.

8 Sífutás kezdőknek - alapismeretek
Kétféle stílus létezik -Klasszikus (csúsztatott futó mozgás) -Skate (korcsolyázó mozgás)

9 Sífutás kezdőknek - alapismeretek
Klasszikus stílus:  Gyakorlatilag ez az alap sífutó stílus. Intenzív előre irányuló mozgás. Futásszerű mozdulatok igényel ,de természetesen teljesen sajátságos mozdulatsorból áll össze. Általában és nagyrészt sífutó nyomban végzik, de természetesen nyom nélkül is lehet csinálni. A sífutás alapjainak elsajátítására mindenképpen ezt javasolnám. Ebben a stílusban a turázás-sportolás-versenytempó is végezhető..Ha kezdő vagy akkor akár sétálva is lehet próbálgatni valamint alap szinten nem olyan megerőltető mint a korcsolyázó technika.

10 Sífutás kezdőknek - alapismeretek
Klasszikus stílus:  Ausztriában magam is találkoztam olyan 80 év körüli házaspárral akik a nyomban sétálgattak sífutó felszereléssel láthatóan nagy élvezettel. A lábbal a nyomban a lábakat felváltva előre lökjük és mikor ez megtörtént akkor ráhelyezzük a testsúly így kihasználva a lökés energiát csúszunk előre ez idő alatt a másik lábunkat előkészítjük az újabb előrelökő mozdulatra. A karok ellentetetésen a botok segítségével lökő mozgást végeznek. Elöl bal láb-jobbkéz utána ellentétesen jobb láb bal kéz. Természetesen leírni nehéz és ezt szemléltetni kell vagy videón megnézni.. alap szinten gyorsan elsajátítható. A sílécek közepénél egy tapadó rész van ami akkor hatékony amikor a testsúlyunkat egy lécre helyezzük. Ha mindkét lábbal a léceken állunk akkor a középső rész nem éri a havat és így a csúszás működik. 

11 Sífutás kezdőknek - alapismeretek
Klasszikus stílus:  Erre a tulajdonságára épül a páros botos stílus. Ilyenkor a karok lökő erejével tudunk haladni ( sok gyakorlás után és a sportolóknál itt már az egész test beleadja az energiát ebbe a lökésbe és nagy sebesség elérése lehetséges) Meredek emelkedőkön a nyomból kilépve halszálkázva lehet felmenni . Fárasztó mozgás és a hosszú lécek összeakadhatnak ezért nem szabad kapkodni . Később kialakul ennek is a ritmusos mozgása és akkor már jóval könnyebb.

12 Sífutás kezdőknek - alapismeretek
Korcsolyázó stílus: (Skate)      Mint a nevében is benne van egyfajta korcsolyázó mozgásra épül, de elsajátítása türelmet és sok gyakorlást igényel. Meglehetősen szokatlan hogy hosszú sífutó lécekkel csetlik botlik az ember és még ott vannak azok a fránya sífutó botok amik nagyon hosszúnak is tűnnek a lesikló botokhoz viszonyítva. Ennek a technikának elsajátítását teljesen sík területen érdemes elkezdeni és a botokat mellőzni kell.  Párhuzamot állítanék a sífutás és a tenisz tanulás között. Mindkettő látszatra könnyű dolog és persze bele lehet ugrani a közepébe aminek később isszuk meg a levét. Az alapok elsajátítása nagyon fontos. Ha az ember nekikezd és felvesz egyfajta mozgást az később nagyon nehéz megváltoztatni és a hibák belénk rögzülnek. (Magam is így jártam és még most is cipelem magammal a hibákat ami a hatékonyság rovására megy) Ha van a környezetünkben aki tudja a csínját binnyát akkor kapjuk el hogy segítsen vagy iratkozzunk be egy tanfolyamra itthon vagy külföldön. Azért megrettenni nem kell mert mint minden ez is tanulható és ha valakinek nincsenek versenyzői ambíciói akkor azért nem katasztrófa ha nem megyünk tökéletesen.

13 Sífutás kezdőknek - alapismeretek
Korcsolyázó stílus:  A korcsolyázó mozgásnak is többféle mozdulatsora létezik: - a hosszú gyors haladásnál a teljes korcsolya mozgásra mindkét bottal páros lökés történik. Leírni elég nehéz így azt érdemes videón vagy egy gyakorlott sífutónál megfigyelni. - kicsit lassabb de emelkedők leküzdésére is alkalmas a minden láblökésre egy páros bot lökés végezni. Ez persze már egyfajta tudást igényel. (harmonikus mozgás elkerülhetetlen) A profik egész komoly emelkedőket is így küzdenek le. - emelkedők leküzdésére az úgynevezett (békázást) használjuk. Itt a lábak terpeszben végzik a korcsolyázó mozgást és a karok nem párban mozognak. Ezt a technikát az emelkedők megmászására mindenképp meg kell tanulni. Minél jobb elsajátítása egyre kevesebb energiát vesz igénybe..nehéz és fárasztó de nélkülözhetetlen. Az emelkedőkön a korcsolyázó technikánál még az is nehezíti a dolgot hogy azok a fránya lécek bizony nem csak előre akarnak csúszni hanem hátra is. A mozgás elsajátításával ez a probléma megszűnik.

14 Sífutás kezdőknek - alapismeretek
Hasznos tanácsok: Először is tisztázni kell magunkban milyen szinten akarunk sí futni, mert ennek függvényében kell szerelést venni. Utána ha ezzel már tisztában vagyunk (később úgy is változik  ) akkor érdemes megismerni magát az eszközöket és a mozgást elfigyelni –elméletet elsajátítani..Azt természetesen érdemes tanfolyamon vagy már sí futni tudó egyéntől elsajátítani. Nem szabad a drága időt a sífutó pályán elfecsérelni mikor is ott már magát a gyakorlatot kell végezni. A sífutás olyan izmokat mozgat meg amiről fogalmunk sincs hogy létezik. Azért fárasztó és egyben nagyszerű is mert a teljes testet mozgatja. Nem marad ki semmi  . Az elején mindenki görcsösen és folyamatos izomfeszítés mellet végzi így akár más sportágakban él sportolok is kikészülnek és nem értik miért is mikor erősek… később ez is változik és csak akkor feszítünk izmot amikor kell..Rengeteg energiánk marad így.  Az edzések –túrák előtt alaposan be kell melegíteni mivel hidegben az izmok nehezen melegednek be és sérüléseket is így elkerülhetjük.

15 Sífutás kezdőknek - alapismeretek
Hasznos tanácsok: Tudni kell megálljt parancsolni magunknak mert csúnya izomlázat szerezhetünk az egyszerre sok mozgástól és akkor mit csinálunk másnap mert sí futni nem bírunk.. Ezért csak módjával módjával   A sífutás az egyik legnehezebb fizikai sport és ez azért van mert a szívnek a teljes szervezetünk minden pontjára kell pumpálni a vért és ellátnia oxigénnel ami hatalmas kihívás a szervezetnek. Általában a többi sportnál egy irányban kell csak pumpálni a vért( pl. bringa) csak lábba…Na azért a bringa is iszonyú erőt igényel.. Ami még nagyon fontos hogy nem szabad elkeseredni ha egyből nem megy úgy mint egy versenyzőnek..Rengeteg kitartás és gyakorlás meghozza az eredményét és amikor már megérezzük a csúszás és a haladás élményét és persze egyre többre vagyunk képesek na akkor már végünk és soha többé nem lehet lebeszélni minket erről a sportról.               Mindenkinek kitartást és sok sikert!!! 

16 Sífutás kezdőknek - alapismeretek
Nyári edzések: Sírollerezés és egyéb A sírollerezés gyakorlatilag a téli mozgást utánzó tevékenység. Sajátságos felszerelést igényel. A sífutó léceket egy görkori és roller keverékével helyettesítik (többféle létezik) a botok a sífutásból ismert eszközök ,de vidia hegyekkel. Védőfelszerés kezdőknek ajánlott . Versenyeken szemüveg és sisak használata kötelező. A verseny rollerekkel igen nagy sebességet lehet elérni. Fékszerkezettel nem rendelkezik így azt csak tekchnika elsajátitásával fékezhető, de van ahol már az is kevés ezért a hely kiválasztása nagyon fontos.  Túl a téli felkészülésen önálló sportággá nőtte ki magát. Világ kupát és Világbajnokságot is rendeznek belőle.

17 Sífutás kezdőknek - alapismeretek
jellemző versenyszámok:  -hegyi  -sprint -hosszútávú verseny      Nyáron hó hiányában pótcselekvéseket kell végeznünk. Ez az az időszak amikor az erőnlétünket meg kell szereznünk és csak jó fizikai állapottal érdemes kezdeni a havas edzéseket. Még így is az első pár nap nagyon nehéz mert ami pót az nem az teljesen. Ajánlott a futás , úszás mert a tüdő kapacitást fenn kell tartani. Gimnasztika, nyújtó gyakorlatok, speciális súlyzó gyakorlatok, medicin labdázás , sírolleres edzések, gumikötelezés a karok edzésére, fekvőtámasz stb. stb. Én speciel bringázással edzek legtöbbet.   

18 Sífutás kezdőknek - alapismeretek
Waxolás: Nem mindegy hogy mikor mit kenünk a lécre A kezdő sífutó számára a waxolás valószínűleg kínai. Nagyon nagy a tanácstalanság és érthető is mivel rengeteg márkájú és a márkákon belül is rengeteg fajtájú wax létezi. A waxok használata a teljesen kezdőknek nem ajánlott. Ha már eljutottuk arra a szintre hogy önállóan képesek vagyunk több kilométert is megtenni akkor már érdemes ezzel foglalkoznunk. A waxolással nagyban javíthatjuk a csúszás élményét. Pikkelyes léceknél is érdemes a pikkelyek előtti és utáni részeket kezelni. A pikkelyes léceket amúgy nem feltétlenül szükséges waxolni.

19 Sífutás kezdőknek - alapismeretek
Waxolás: Azok akik klasszikus léccel ,de sima futófelületűt akarnak használni nagyon érdemes jól elsajátítani mert nagyon nagyokat lehet vele szívni. Egy rosszul eltalált wax megkeseríti a használó életét, míg a jól kiválasztott repíteni tud. Ha már a klasszikussal kezdtem akkor meg kell különböztetni csúszó waxot és fogó waxot. A csúszó wax a síléc első részére kb. a kötés elejéig valamint a kötés mögötti részére kell felhordani. A kötés alatti területre kerül a fogó wax. Kb. ez olyan 60cm szokott lenni,de függ a léc íveltségétől és keménységétől valamint attól hogy milyen a súlyunk amivel terheljük a lécet (nem mindegy mikor rá állunk a teljes súlyunkkal mekkora felületen ér le a léc hídja) Ha rövidre kenjük a fogó waxot akkor nem fogunk tudni úgy ellépni hogy ne rúgjon ki a léc hátrafelé( rossz esetben el se tudunk lépni vagy esés lesz belőle)

20 Sífutás kezdőknek - alapismeretek
Waxolás: Ha hosszúra kentünk akkor viszont remekül ellépünk csak hát nem csúszik a léc és itt is fenn áll a lehetősége az esésnek. Érdemes megkérdezni attól aki tudja hogy is kell ezt. Az még hagyján hogy ezzel foglalkozunk ,de ehhez még az is fontos hogy mi az amit felteszünk a sokféle márkák típusából. Ez egy nehéz dolog és még a gyakorlott sífutók és versenyzők is sokszor dühöngenek egy rosszul választott wax miatt.A profi versenyzőknek wax mesterek készítik el a léceket tudományos alapon.(hőmérőzik a havat,mikroszkóppal nézik a hó kristályokat,friss hó,régi hó,vizes,porhó stb.. ez egy külön szakma külföldön) Azért alap szinten már az is eredmény ha el tudunk lépni és csúszni is tudunk.

21 Sífutás kezdőknek - alapismeretek
Waxolás: A skate léceknél ez a dolog annyiból egyszerűbb alap szinten hogy nem kell külön felhordani fogó waxot. Mindig arra kell törekedni hogy az adott hóra a leggyorsabb wax legyen rádolgozva a lécre . ( Az eurosporton néha hallani azt a blődséget skate versenyen ,hogy " van aki csúszóra és van aki fogóra waxolt") A belinkelt videó segít egy kicsit eligazodni a waxolás technikájában. A waxoláshoz elég sok kellék kell. Az alapvető dolgokat leírom a teljesség igénye nélkül : állvány a lécek kezeléséhez, wax vasaló ,különböző kefék (előtte ,utána ,közötte) citlingek (wax lehúzó),rongy, hőlégfúvó, nút kihúzó,parafa dörzsölő, esetleg fúróba fogható kefék és persze a mindenféle wax. Ha elsőre nem sikerül az nem a Te hibád.. Gyakorlattal egyre többet sikerül.

22 Sífutás kezdőknek - alapismeretek
Hol lehet sífutni Hazánk területi elhelyezkedése nagyban meghatározza a sífutó lehetőségeket. A havas napok száma elég kevés valamint a tartóssága is kérdéses. Itthon leginkább a sítúrázást lehet csinálni. Ha esett hó és 10 cm-nél kicsit több akkor már lehet is léceket csatolni és mehetünk az erdőkbe. Erdei ősvényeken bebarangolhatunk egész nagy területeket. Sífutó pályák itthon alig vannak és ha van is karbantartottságuk arányos a ráfordított pénzzel (azaz alig vagy egyáltalán) Pár lehetséges helyszín: Galyatető biatlon centrum. (ha van elég hó és verseny akkor megcsinálják) Dobogókő, Bánkút, Eplény Budapesten: Normafa (itt a Vasas SC megfelelő mennyiségű hó esetén csinál egy futható kört) Előfordult már az is hogy önszerveződés által motoros szánnal kialakítottak egészen jó kört.

23 Sífutás kezdőknek - alapismeretek
Külföldön Szlovákiában több a lehetőség ,de a pályák karbantartása esetleges. Legjobb megoldás Ausztria mivel nincs túl messze(akár oda-vissza egy nap) Nagy hagyománya van és ennek megfelelően a pályák is tökéletesek.. Sífutó helyeket a sifutas.lap.hu oldalon találtok. Jó sífutást !! Az anyagot összeállította: Németh László Forrás:


Letölteni ppt "Sífutás kezdőknek - alapismeretek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések