Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A kitermelő ipar - bányászat - a természeti erőforrásokat kiaknázva hozzájárul az ipar és más gazdasági ágazatok nyersanyagellátá sához. Az alapanyaggyártó.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A kitermelő ipar - bányászat - a természeti erőforrásokat kiaknázva hozzájárul az ipar és más gazdasági ágazatok nyersanyagellátá sához. Az alapanyaggyártó."— Előadás másolata:

1

2

3 A kitermelő ipar - bányászat - a természeti erőforrásokat kiaknázva hozzájárul az ipar és más gazdasági ágazatok nyersanyagellátá sához. Az alapanyaggyártó ipar a további feldolgozásra alkalmas anyagokat és félkész termékeket állít elő. A feldolgozóipar a termeléshez szükséges gépek, berendezések, fogyasztási cikkek és más késztermékek gyártója.

4

5 piac Nyers- anyag, energia Tőke munkaerő

6 Múlt A magyar gazdaság történelmi kialakulását az jellemezte, hogy Budapesten összpontosult az ipar, a kereskedelem és a hitelélet. Múlt A történelmi Magyarországon a főváros gyorsan növekedett, ahová a feldolgozóipar (gép-, textil-, ruházati- és élelmiszer összpontosult Múlt. Az akkori országterület nyersanyagokban és olcsó munkaerőben gazdagabb periferikus területeire került a kitermelőipar.

7 Az ipar területi elhelyezkedése kiegyenlítettebbé vált Budapest túlsúlya csökkent Továbbra is háttérbe szorult Alföld Fejlesztésnek indult KisalföldKözéphegységek

8 Termelés visszaesése M ű szaki elmaradottság piacvesztés

9

10 Szén lelőhely Ásványkincs ek lelőhelyei Mezőgazdas ági nyersanyag ok Ipari víz, Munkaerő infrastruktú ra

11 Ipari körzeteink Budapest Nógrádi- medence Borsodi- medence Duna menti- sáv Közép- Dunántúl Kisalföld Pécs- Mecsek DK- Alföld

12

13

14

15 Dunaújváros kohászat Kecskemét élelmiszeripar Szolnok Vegyipar, papírgyártás Debrecen Golyóscsapágy gyógyszeripar Nyíregyháza Gumi és papíripar Eger Dohányipar bútoripar Zalaegerszeg Ruházati - élelmiszeripar

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26


Letölteni ppt "A kitermelő ipar - bányászat - a természeti erőforrásokat kiaknázva hozzájárul az ipar és más gazdasági ágazatok nyersanyagellátá sához. Az alapanyaggyártó."

Hasonló előadás


Google Hirdetések