Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Állatok érzékszervei.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Állatok érzékszervei."— Előadás másolata:

1 Állatok érzékszervei

2 Ingerlékenység Az élőlények külső és belső környezetük változásainak érzékelése és arra történő alkalmazkodása nélkül nem lennének életképesek. Az érkező ingereket képesek érzékelni, felfogni, s arra reagálni, ezt a tulajdonságukat / életjelenséget ingerlékenységnek hívjuk.

3 Receptorok Az ingerek felfogására és továbbítására specializálódott idegsejt-végkészülékek Fotoreceptor (látás) Chemoreceptor (ízlelés, szaglás) Mechanoreceptor (tapintás, hallás) Thermoreceptor (hideg-meleg)

4 Segédsejtekkel együtt
Receptorok (bőrben) Egyesével ( érzőhám) Csoportosan Segédsejtekkel együtt ( érzékszerv)

5 típusai mechanikai fény vegyi

6 Mechanikai érzékelés oldalvonal Kitinserte tapintószőr Receptorsejt+
helyzetérzékelés hallás Kitinserte tapintószőr Receptorsejt+ kocsonyás anyag+ mészkristályok Labirintusszerv Egyenesszárnyúak (lábon) Gerincesek (fül)

7 Oldalvonalszerv E szerv rendes körülmények között az u. n. oldalcsatornába foglal helyet, leggyakrabban a fejtől a farkig terjed a fejen rendesen három fő ágra oszlik, melyek közül az egyik a szem fölött, a másika szem alatt, a harmadik pedig az aldó állkapcson fut végig.

8 Helyzetérzékelés Labirintusszerv Három félkörös ívjárat +zsákocska,
tömlőcske

9 Hallás Ízeltlábúaknál: lábakon Gerincesek: fül

10 Hőérzékelő receptorok
A bőrben szétszórtan helyezkednek el. Testtájanként változó a hideg/ és meleg érzékelő receptorok száma, sűrűsége.

11 Vegyi receptorok receptor Kemo szaglás ízlelés

12 Szaglás-ízlelés Ízeltlábúak Gerincesek lábfejízen szájüreg csápokon
szaglóhám

13 Segédsejtekkel együtt látószerv Hólyagszem-lábasfejűek
Fotoreceptorok A fényingerek felfogására képes receptorok Egyesével elhelyezkedve a fény érzékelésére képesek ( +látófolt- világosságlátás) Segédsejtekkel együtt látószerv iránylátó alaklátó képlátó Csészeszem-férgek Gödörszem-csiga Mozaik v.összetett szem-ízeltlábúak Hólyagszem-lábasfejűek gerincesek

14 Iránylátó szem/összetett szem
Az ízeltlábú állatokra jellemző látószerv Egysége az elemi szem= ommatidium ( hatszög alakú) Az összetett szem a rovarokban éri el fejlődésének legmagasabb fokát. Nem védi szemhéj, és általában nem is mozgatható. Legkülső felülete a szaruhártya, a cornea, ez alatt kezdődik fénygyűjtő kitinlencsével, amely fényvezető kristálykúpban folytatódik. Ez alatt vannak a fotoreceptorok, a hosszúkás fényérzékeny receptorsejtek

15

16 Hólyagszem Puhatestűek Gerincesek

17 Puhatestűek látószerve
A szem az 1 pár feji tapogató tövénél ül Hólyagszem Szaruhártya Szemlencse Ideghártya ( receptorsejtekkel)

18 Lábasfejűek hólyagszeme
Alapvető különbség; Polipok ideghártyája 1 rétegű, gerinceseké többrétegű ( többféle sejttípus alkotja) A polipoknál a fény felé forduló receptorsejtekre jut. A gerinceseknél a retina utolsó ( legbelső) rétege a fotoreceptor, elötte a többisejttípuson áthalad a fény. Lábasfejűeknek csak pálcika típusú fényreceptoraik vannak, míg az emberi szemben csapok és pálcikák váltakoznak. A pálcikák a sötétben való látásért felelősek, míg a csapok a fényben való éles látást, valamint a színlátást „intézik”.

19 Kommunikáció Otthoni feladat vegyi halló látó


Letölteni ppt "Állatok érzékszervei."

Hasonló előadás


Google Hirdetések