Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 A lakossági emlőszűrés szervezésének bemutatása Nagyné Kovács Mária városi vezető védőnő Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Mátészalka.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 A lakossági emlőszűrés szervezésének bemutatása Nagyné Kovács Mária városi vezető védőnő Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Mátészalka."— Előadás másolata:

1 1 A lakossági emlőszűrés szervezésének bemutatása Nagyné Kovács Mária városi vezető védőnő Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Mátészalka Városi Intézete Mátészalka Város címere

2 2 Mátészalka Szabolcs-Szatmár-Bereg megye második legnagyobb városa, a megye szatmári térségének fővárosaként is ismerik. Lakosainak száma 19870 fő. Az ÁNTSZ Városi Intézetének illetékességi területén 38 településen a lakosságszám 85000 fő, ebből a szűrés tekintetében érintett 45-65 éves női korosztály 9830 fő. ÁNTSZ Mátészalka Városi Intézete illetékességi területe

3 3 A magyar lakosság egészségi állapotának néhány jellemzői: Az Országgyűlés 38/2002. (VII.04.) határozata rendelkezik, hogy „az egészségügyi ellátás szerkezete és annak összetétele feleljen meg a lakosság egészségi állapota alapján meghatározható szükségletnek…” Az elmúlt évben elfogadott és elindított Népegészségügyi Program helyzetelemzése felszínre hozta a legaktuálisabb problémákat. Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálozás után a második helyet foglalja el a daganatok okozta halálozás. Korai felfedezéssel és az idejében elkezdett korszerű kezeléssel a halálozás jelentős mértékben csökkenthető. A nők rosszindulatú daganatok okozta halálozásában kiemelkedő helyen szerepel az emlő daganatok miatti halálozás. Megyénkben az országos átlag alatt maradt a női emlőrák okozta halálozás, viszont az EU átlaghoz viszonyítva ez az érték is magasnak mondható (1.ábra).

4 4 1. ábra Forrás: Dr. Bajnay Benő: A halálozás területi különbségeinek alakulása Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 1994-1999 (Népegészségügyi Iskola, diplomamunka)

5 5 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az érintett 45-65 éves női lakosság emlőszűrése 2 város Mammográfiás Centrumában történik, a megyeszékhelyen Nyíregyházán, és Mátészalkán. A helyi szűrőállomás az illetékességi területén túlmenően Fehérgyarmat teljes, valamint Vásárosnamény és Nyírbátor területének egy részén végzi a szűrést. Mátészalka Területi Kórház

6 6 2. ábra

7 7 A Mátészalkai Területi Kórházban 1999 tavaszától működik a Mammográfiás Szűrési Központ. 2002. januárjában itt is megkezdődött a veszélyeztetett korú, 45-65 éves női lakosság szervezett emlőszűrése (az Egészséges Nemzetért Népegészségügyi Program keretében). A feladat nem érte váratlanul az alapellátásban dolgozókat, ugyanis a Népegészségügyi Programban foglaltak ismertetése munkaértekezletek keretében már korábban is megtörtént. Hasonló célzatú kezdeményezésként területünkön 1999-ben és 2000-ben a Project Hope támogatásával emlőrák megelőző koordinációs munkacsoport alakult. A munkacsoport megszervezte a megyében az Egészségügyi Alapellátásban dolgozók továbbképzését a mell önvizsgálatával kapcsolatosan.

8 8 Az ÁNTSZ Megyei Intézeténél 2001 évben megalakult a Szűrési Koordinációs Osztály, melynek feladata az egész megyére kiterjedően a szűrővizsgálatok szervezése, koordinálása, felügyelete. A Városi Intézetnél is megalakítottunk egy, a fenti munkát segítő koordinációs csoportot. A feladatok megosztása az alábbiak szerint alakult: ●városi tisztifőorvos □ a megyei szűrési osztály vezetőjével a kapcsolattartás, feladatok koordinálása ● vezető védőnő (helyi vezető koordinátor) □ a feladatok közvetlen szervezése □ a terület védőnőivel, szűrőcentrummal kapcsolattartás ● vezető ápolónő □ a háziorvosi praxisokkal (orvos, ápoló) kapcsolattartás ● egészségfejlesztéssel megbízott közegészségügyi felügyelő □ önkormányzatokkal, civilszervezetekkel kapcsolattartás (3. ábra)

9 9 Alapellátás, önkormányzatok, civil szervezetek Szűrési Koordinációs Osztály Szűrési Centrum városi tisztifőorvos városi vezető védőnő egészségfejlesztéssel megbízott közegészségügyi felügyelő városi vezető ápoló ÁNTSZ Mátészalka Városi Intézete 3. ábra A helyi szűrési rendszer szervezeti felépítése

10 10 Munkamódszereink célunk megvalósításához: ● kihasználjuk a terület ismeretét és személyes kapcsolatainkat Célunk volt, hogy a Népegészségügyi Programban kitűzötteket elérjük, ez 2006-ra 40 %-os eredményességet célzott meg. ● akciós munkaértekezletek megszervezése, megtartása (szűrési osztály képviselői, alapellátás dolgozói [háziorvosok, ápolók, védőnők], önkormányzatok vezetői, civil szervezetek)

11 11 ● a női lakosság személyes megkeresése a háziorvosi team dolgozói által, szükség esetén ismételt megkeresés ● háziorvos által fogalmazott személyes hangvételű levél ● önkormányzatok részéről ingyenes autóbusz biztosítása ● előre elkészített, a szűréssel kapcsolatos tudnivalókat tartalmazó „csomagok” (kijavításra váró páciens lista, szóróanyagok, plakátok, programismertető)

12 12 4. ábra

13 13 5. ábra

14 14 Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szűrési eredményei az országos adatokkal összehasonlítva (2002. I. félév) 6. ábra

15 15 Miben rejlik eredményességünk? ● A Megyei és Városi ÁNTSZ közötti harmonikus, folyamatos munkakapcsolat ● A Városi ÁNTSZ Koordinációs Csoportjának szervezettsége, személyes és területi ismerete, és ennek jó irányú kihasználása ● A Városi ÁNTSZ és a helyi Szűrési Centrum hatékony együttműködése ● A területen dolgozók elhivatottsága a program iránt, területi ismeretük, gondozottjaik és pácienseik bizalma

16 16


Letölteni ppt "1 A lakossági emlőszűrés szervezésének bemutatása Nagyné Kovács Mária városi vezető védőnő Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Mátészalka."

Hasonló előadás


Google Hirdetések