Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Délkelet-Ázsia ‘Kis-tigrisek”.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Délkelet-Ázsia ‘Kis-tigrisek”."— Előadás másolata:

1 Délkelet-Ázsia ‘Kis-tigrisek”

2 Elhelyezkedés * A délkelet-ázsiai régióba azon országok tartoznak, amik Kínától délre, Indiától keletre és Ausztráliától északra fekszenek. * A régió tektonikus lemezek találkozásán helyezkedik el, ezért erős szeizmikus és vulkanikus aktivitás jellemző rá.

3 Általános adatok * Terület: 4,523,000 km² * Népesség: 568,300,000 fő
* Népsűrűség: 126 fő/km²

4 * Délkelet-Ázsia két földrajzi egységből áll: a szárazföldből és az attól keletre, délkeletre fekvő szigetekből. * Az indokínai(szárazföld-félsziget)részen fekszik Kambodzsa, Laosz, Thaiföld és Vietnam. * Ezek lakossága főleg thai- és ausztro-ázsiai nyelvet beszélő népekből áll, vallásuk javarészt a buddhizmus.

5 A tengeri rész országai: Brunei, Kelet-Timor, Indonézia, Malajzia, Fülöp-szigetek és Szingapúr.
* Ezen a területen főként ausztronéz emberek élnek, akiknek vallása elsősorban az iszlám, amit a kereszténység követ.

6 Thaiföld * Terület: km² * Népesség: fő * Népsűrűség: 127 fő/km2 * GDP: 388,7 milliárd dollár * Fővárosa: Bangkok * Határai: Keleten Laosz és Kambodzsa, délen Malajzia és a Thai-öböl (Sziámi-öböl), nyugaton az Andamán-tenger és Mianmar határolja.

7 Mezőgazdaság * Az összterület 45%-a termőföld. * Növénytermesztés: * Rizs: legfontosabb növény. * Manióka: talajváltó műveléssel, Thai-öbölben és a Maláj-fsz.-en. Kisbirtokokon és amerikai ültetvényeken termesztik. * Cukornád

8 Nyersgumi: ebben világelső. Maláj-fsz
* Nyersgumi: ebben világelső. Maláj-fsz.-en, hatalmas ültetvényeken folyik a termesztés. * Ananász, banán, kókuszdió: Thai-öböl partvidékén. * Juta, gyapot : kivitelre termesztik. * Ópiummák: északi hegyvidékeken, a kábítószer eladása és szállítása a fő bevételi forrás. * Állattenyésztés: Bivaly, szarvasmarha, sertés, baromfi tenyésztése. Sőt még elefántokat is. * Halászat: garnélarák.

9 Ipar * Bányászat * Legjelentősebb a drágakő bányászata (rubin, zafír), az exportbevétel 4%-a. * Ónérc: Maláj-fsz. keleti és nyugati partvidékén. + ólomérc, rézérc, antimonérc  Japánba, Szingapúrba és Ny-Európába exportálják. * Energiahordozók * Lignit: Krabi, Lampang környékén. Erőművek fűtése, alacsony a fűtőértéke, de jelentős a mennyisége. * Földgáz: selfövezetben, vezetékeken jut el Bangkokba. * Kőolaj: Chao Praya torkolatvidékén. + vízierőművek, importált szénhidrogének.

10 * Az exportbevétel 68%-a (legfontosabb ágazat).
* Feldolgozóipar * Az exportbevétel 68%-a (legfontosabb ágazat). * Legjelentősebb: elektronikai cikkek, textil- és ruházati ipar, élelmiszeripar (dohány-, ital-, konzervgyártás). * Cementgyártás, kőolaj-finomítás, közlekedési eszközök gyártása. * Központ: Bangkok (a nagyüzemi termelés 55%-a innen)a külföldi működőtőke-beruházások majdnem kizárólag ide irányulnak, itt vannak a szolgáltató intézmények is. 

11

12 Dél-Korea Terület: 98 480 km² Népesség: 49 232 844 fő
Népsűrűség: fő/km² GDP: 982 milliárd dollár Fővárosa: Szöul Határai: Egyetlen szárazföldi határa demilitarizált övezet, amely Észak-Koreával közös. Keleten a Japán-tenger, délen a Koreai-szoros és nyugaton a Sárga-tenger mossa partjait.

13 A szubtrópusi éghajlaton a mezőgazdaság fontosabb terményei a rizs, a gyapot, a szója, a burgonya és a dohány. Jelentős a halászat. Ipara fejlett, mely a munkaigényes, kevés nyersanyagot igénylő ágazatokra (számítástechnikai ipar, elektronika) épül. Fontos még a hajógyártás, a kőolaj-finomítás és a vegyipar.

14

15 Tajvan Terület: 35 980 km² Népesség: 22 894 384 fő
Népsűrűség: 636 fő/km² GDP: 629,8 milliárd dollár Fővárosa: Tajpej Elhelyezkedése: Tajvan egy csendes-óceáni szigeten fekszik, Kína partjaitól kb. 200 km-re délkeletre.

16 A mezőgazdaság szerepe kicsi.
A mai Tajvan minőségi termelésre állt át a tömegtermelésről, valamint nagy nyomatékot fektet a biotermékek kutatására, fejlesztésére, előállítására. Ipara: Ásványkincsekben szegény sziget, mindössze rézből, kénből és azbesztből vannak kisebb készletei.

17

18 Fülöp-szigetek ~ Terület: km² ~ Népesség: fő ~ Népsűrűség: 292 fő/km² ~ GDP: 352,18 milliárd dollár ~ Fővárosa: Manila ~ Elhelyezkedése: Délkelet-Ázsia keleti pereme mellett terül el.

19 Mezőgazdaság ~ Növénytermesztés: ~ Rizs: a szántóföldek felét foglalja el. ~ Kukorica: Meredek hegyoldalon vagy másodvetésként a rizs után termesztik. ~ Exportnövények termesztése: ~ Kókuszpálma, ananász termesztés ~ Manilakender: keleti partvidéken. Hajókötelet készítenek belőle. ~ Cukornád: Luzon, Negros és Panay alföldjein. ~ Dohány: Luzon központi völgyében (Manila-szivar). ~Trópusi gyümölcsök: banán, mangó ~ Állattenyésztés: vízi bivaly, sertés és baromfi

20 ~ Számottevő a rézérc és a nemesfémek bányászata.
Ipar ~ Számottevő a rézérc és a nemesfémek bányászata. ~ Súlyos gond a hazai energiahordozók hiánya, egyedül Cebu szigetének barnaszene és Palawan kontinentális talapzatának kőolaja hasznosítható, de ez sem elégíti ki az igényeket. ~ Az elektromosáram-termelés alapját az Indonéziából behozott kőolaj képezi.

21

22 Malajzia * Terület: km² * Népesség: fő * Népsűrűség: 78 fő/km² * GDP: 271,2 milliárd dollár * Fővárosa: Kuala Lumpur * Határai: * Északról a Dél-Kínai-tenger,délről, keletről és nyugatról Indonézia határolja.

23 Mezőgazdaság * A GDP 14%-a.
* Legfontosabb terménye a rizs: az ország termőterületének ¼-én, főleg Malájföld alföldi területein. * Kaucsuk: több mint a fele kisbirtokon terem, az összes termőterület 50-60%-át foglalja el. * Kakaó, bors, kókuszdió, ananász, tea export.

24 Ipar Bányászat: * Ónérc: Ipoh, Taiping. Kohósítása Szingapúrban vagy Butterworthban. Kőolaj: a legfontosabb az exportban. 31 kőolajmező van Kőolaj-finomítók: Port Dickson, Kuala Terengganu (Malájföld), Lutong (Borneó). * Földgáz: gyors emelkedés a kitermelésben

25 A gazdasági élet meghatározó ága.
* Feldolgozóipar: A gazdasági élet meghatározó ága. A multinacionális cégek befektetései révén az elektrotechnika és az elektronika emelkedik ki (TV, rádió. Számítástechnika és irodai berendezések, integrált áramkörök), ezeknek a legfontosabb exportálója Malajzia + precíziósgép-gyártás (Kuala Lumpur, Ipoh, Johor, Bahau, Pinang).

26

27 Szingapúr Terület: 692 km² Népesség: 4 425 720 fő
Népsűrűség: fő/km² GDP: millió dollár Fővárosa: Szingapúr Határai: Északról Malajzia, délről, keletről és nyugatról Indonézia határolja.

28 Az ázsiai térség pénzforgalmának egyik legfontosabb központja.
Mezőgazdaság: Főként kaucsukot, olajpálmát, dohány és gyümölcsöket termel az ültetvényeken. Ipar: Kőolaj-finomítás: Szingapúrban található a Föld legnagyobb olajfinomító-kapacitása. Továbbá ónkohászat, kaucsuk-feldolgozás, járműgyártás, textil- és élelmiszeripar is jelen van. A világ egyik legjelentősebb működőtőke-importáló országa. Az ázsiai térség pénzforgalmának egyik legfontosabb központja. A gazdaság két legfontosabb ágazata: a tőke- és technológiaigényes feldolgozóipar, a szolgáltató szektor. Az elektronika jövőbeli célja a csúcstechnológia fejlesztése. A világ egyik vezető kereskedelmi központja, a világ 2. legnagyobb áruforgalmát lebonyolító kikötője. Külkereskedelmét Malajziával, az USA-val és Japánnal bonyolítja le. 

29

30 Indonézia Terület: 1 919 440 km² Népesség: 245 452 000 fő
Népsűrűség: 126 fő/km² GDP: 863,6 milliárd dollár Fővárosa: Jakarta Határai: Északról Malajzia és a Fülöp-szigetek, délről Ausztrália, nyugatról az Indiai-óceán, keletről a Csendes-óceán határolja.

31 Mezőgazdaság Az összterület 8%-a szántó. Növénytermesztés: Rizs: a 3. legnagyobb rizstermelő ország. Az öntözéses rizstermesztés terjedt el, leginkább Jáva szigetén. Kaucsuk: a világ 2. legnagyobb gumiexportálója. Szumátra, Jáva és Borneó szigetén. Pálmaolaj: 2. legnagyobb exportáló. Szumátrán és Borneón. Kopra: élen jár a világtermelésben, Celebeszen és a Kis-Szunda-szk.-en termesztik. Kávé: a világon a 3. legnagyobb termelő. Ny-Szumátra, K-Jáva, Kis-Szunda-szk. kevésbé csapadékos területein. Kakaó, tea, dohány, cukornád, fűszerek még. Duális mezőgazdaság: az exportnövények termesztése nem ültetvényeken, hanem kisparaszti gazdaságokban történik.

32 Állattenyésztés: csekély a jelentősége, leginkább szarvasmarhát tenyésztenek. Halászat: rák és tonhal export. Trópusi erdők: fafeldolgozáserdőpusztítás. (Borneó-egyezmény)

33 Ipar Bányászat A földgáz és a kőolaj a legfontosabb. Szumátra, Jáva és ÉNy-i és Kalimantan keleti selfövezetén. Az állam célja a cseppfolyósított földgáz előállításának és exportjának további növelése. Ónérc: Bangka, Belitung. Bauxit, nikkel, arany, réz, ezüst. A villamosenergia 50%-a a kőolajból és a földgázból származik.

34 Regionális különbségek
Jáva: a mezőgazdasági és ipari termelés 2/3-a innen származik. A rizstermesztés legfontosabb területe. Bali: idegenforgalom. Kis-Szunda-szk: mezőgazdaság (rizs, kávé, kakaó), halászat, fakitermelés. Szumátra: bányavidék, ültetvények (kaucsuk, olajpálma), kőolaj, ónérc. Medan, Palembang. Borneó: nyersfa, selfterületeken kőolaj. Banjarmasin. Celebesz: rizs, kakaó, kókuszpálma


Letölteni ppt "Délkelet-Ázsia ‘Kis-tigrisek”."

Hasonló előadás


Google Hirdetések