Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mátra hegyvidéki és sziklai bükköseiben előfordul Hegyi fehérlepke (Pieris bryoniae) Nyárfalepke (Limenitis populi)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mátra hegyvidéki és sziklai bükköseiben előfordul Hegyi fehérlepke (Pieris bryoniae) Nyárfalepke (Limenitis populi)"— Előadás másolata:

1

2 Mátra hegyvidéki és sziklai bükköseiben előfordul Hegyi fehérlepke (Pieris bryoniae) Nyárfalepke (Limenitis populi)

3 A Mátra patakvölgyeiben Keleti gyöngyházlepke (Argynnis laodice) Nagy fehérsávoslepke (Neptis rivularis) A száraz sziklai cserjések színes nappali lepkéje

4 A Mátra hideg vizű patakjaiban növekszik hegyi szitakötő (Cordulegaster bidentata) Bükkösökben fordul elő a ritka havasi cincér (Rosalia alpina)

5 A Mátra ritka és védett kétéltű és hüllő fajai Alpesi gőte (Triturus alpestris) Sárgahasú unka (Bombina variegata) Erdei- és Gyepi béka (Rana dalmatina, R. temporaria) Foltos szalamandra (Salamandra salamandra)

6 Erdei- és Vízisiklóval (Elaphe longissima, Natrix natrix) Lábatlan gyík (Anguis fragilis) Fürge- és Zöld gyík ( Lacerta agilis, L. viridis) Találkozhatunk melyeknek néha nagyobb méretű példányai kelthetnek riadalmat. Félni nem kell tőle, de nem szabad bántani, mert ha befogják, bátran támad és harap.

7 A nagy területű, zárt erdőknek és az állatvilágnak igen gazdag a madárvilága. A fészek lakó fajok között több fokozottan védett faj szerepel. A legnagyobb európai sasok egyike a parlagi sas, mely féltve őrzött fészkelő madarunk. A kisebb termetű kis békászó sas is ritkán fészkel. Parlagi sas (Aquila heliaca) Kis békászó sas (Aquila pomarina)

8 Egyik legértékesebb és legszebb madarunk a kerecsensólyom. Sajnos évről - évre kisebb számban költ a területen. A közönségesnek mondható egerészölyv mellett gyérül fészkel a darázsölyv és a ritkább kígyászölyv. Kerecsensólyom (Falco cherrug) Egerészölyv (Buteo buteo) Darázsölyv (Pernis apivorus) Kígyászölyv (Circäetus gallicus)

9 A baglyok közül az uhu felbecsülhetetlen madár. Ritka fészkelő a császármadár, amely hazánkban fokozottan védett faj. Legjobban gyarapodó a holló. Császármadár (Tetrastes bonasia) Holló (Corvus corax) Uhu (Bubo bubo)

10 A közel varjú nagyságú fekete harkály sem számít ma már ritkaságnak. A gyors sodrású, tiszta vizű hegyi patakok bájos 1 - 2 párból álló vízirigó állomány. Értékes színfoltja az erdőknek a fekete gólya. Fekete harkály (Dryocopus martius) Vízirigó (Cinclus cinclus) Fekete gólya (Ciconia nigra)

11 A Mátrában több védett emlősfaj is élőhelyet talál. Az idős, lombos erdők korhadt fatörzseiben talál menedéket számos denevérfaj és ezért védelemre szorul a legtöbb fa. Hosszúszárnyú denevér (Miniopterus schreibersi) Közönséges denevér (Myotis myotis)

12 A Tájvédelmi Körzet területén előfordul Nyuszt (Martes martes) Borz (Meles meles)

13 A vadmacska az érintetlen idős erdők lakója. Igen óvatos, rejtett életet él. Másik macskaféle ragadozója a hegyvidéknek az igen ritkán előforduló fokozottan védett hiúz. Vadmacska ( Felis Sylvestris) Hiúz (Lynx lyinx)

14 A hazai erdős vidékek vadjai a Mátrában is előbukkannak, itt nagy számban élnek, melynek a természetvédelem „nem nagyon örül”. Gímszarvas (Cervus elaphus) Őz (Capreolus capreolus)

15 A nagyobb vadak közül nem volt megszokott a muflon mert 1923-ban telepítették és az őshazája Korzika. Vaddisznó (Sus scrofa) Muflon (Ovis musimon)

16 A Mátrában a parádi vadaskert Károlyi gróf tulajdonában volt. Ezen a területen 3500 ha-on az 1920-as évekig folytattak vadgazdálkodást. Ezek után a '70-es évek végéig hazánkban vadaskerteket nem létesítettek. A nagykárolyi Károlyi család grófi címerének egyik változata

17 Készítette : 9.a /1 (pék) » Ákos Vivien » Pohárdi Bernadett » Laczkó Mária


Letölteni ppt "Mátra hegyvidéki és sziklai bükköseiben előfordul Hegyi fehérlepke (Pieris bryoniae) Nyárfalepke (Limenitis populi)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések