Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Mátra állatvilága.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Mátra állatvilága."— Előadás másolata:

1 A Mátra állatvilága

2 A lepkék (Lepidoptera) az ízeltlábúak törzsében a rovarok osztályának utolsóként kifejlődött rendjébe tartoznak. Mátra hegyvidéki és sziklai bükköseiben előfordul Hegyi fehérlepke (Pieris bryoniae) Nyárfalepke (Limenitis populi)

3 A Mátra patakvölgyeiben
A száraz sziklai cserjések színes nappali lepkéje Keleti gyöngyházlepke (Argynnis laodice) Nagy fehérsávoslepke (Neptis rivularis)

4 hegyi szitakötő (Cordulegaster bidentata)
A Mátra hideg vizű patakjaiban növekszik Bükkösökben fordul elő a ritka hegyi szitakötő (Cordulegaster bidentata) havasi cincér (Rosalia alpina)

5 A Mátra ritka és védett kétéltű és hüllő fajai
Alpesi gőte (Triturus alpestris) Foltos szalamandra (Salamandra salamandra) Sárgahasú unka (Bombina variegata) Erdei- és Gyepi béka (Rana dalmatina, R. temporaria)

6 Találkozhatunk Fürge- és Zöld gyík (Lacerta agilis, L. viridis)
Lábatlan gyík (Anguis fragilis) Erdei- és Vízisiklóval (Elaphe longissima, Natrix natrix) melyeknek néha nagyobb méretű példányai kelthetnek riadalmat. Félni nem kell tőle, de nem szabad bántani, mert ha befogják, bátran támad és harap.

7 Kis békászó sas (Aquila pomarina)
Madarak A nagy területű, zárt erdőknek és az állatvilágnak igen gazdag a madárvilága. A fészek lakó fajok között több fokozottan védett faj szerepel. A legnagyobb európai sasok egyike a parlagi sas, mely féltve őrzött fészkelő madarunk. A kisebb termetű kis békászó sas is ritkán fészkel. Parlagi sas (Aquila heliaca) Kis békászó sas (Aquila pomarina)

8 Darázsölyv (Pernis apivorus) Kerecsensólyom (Falco cherrug)
Egyik legértékesebb és legszebb madarunk a kerecsensólyom. Sajnos évről - évre kisebb számban költ a területen. A közönségesnek mondható egerészölyv mellett gyérül fészkel a darázsölyv és a ritkább kígyászölyv. Darázsölyv (Pernis apivorus) Kerecsensólyom (Falco cherrug) Egerészölyv (Buteo buteo) Kígyászölyv (Circäetus gallicus)

9 Császármadár (Tetrastes bonasia)
A baglyok közül az uhu felbecsülhetetlen madár. Ritka fészkelő a császármadár, amely hazánkban fokozottan védett faj. Legjobban gyarapodó a holló. Császármadár (Tetrastes bonasia) Uhu (Bubo bubo) Holló (Corvus corax)

10 Fekete harkály (Dryocopus martius)
A közel varjú nagyságú fekete harkály sem számít ma már ritkaságnak. A gyors sodrású, tiszta vizű hegyi patakok bájos párból álló vízirigó állomány. Értékes színfoltja az erdőknek a fekete gólya . Fekete harkály (Dryocopus martius) Fekete gólya (Ciconia nigra) Vízirigó (Cinclus cinclus)

11 Emlősfajok A Mátrában több védett emlősfaj is élőhelyet talál.
Az idős, lombos erdők korhadt fatörzseiben talál menedéket számos denevérfaj és ezért védelemre szorul a legtöbb fa. Hosszúszárnyú denevér (Miniopterus schreibersi) Közönséges denevér (Myotis myotis)

12 A Tájvédelmi Körzet területén előfordul
Borz (Meles meles) Nyuszt (Martes martes)

13 Macskaféle ragadózóink
A vadmacska az érintetlen idős erdők lakója. Igen óvatos, rejtett életet él. Másik macskaféle ragadozója a hegyvidéknek az igen ritkán előforduló fokozottan védett hiúz . Vadmacska ( Felis Sylvestris) Hiúz (Lynx lyinx)

14 (Capreolus capreolus)
Párosujjú patások A hazai erdős vidékek vadjai a Mátrában is előbukkannak, itt nagy számban élnek, melynek a természetvédelem „nem nagyon örül”. Gímszarvas (Cervus elaphus) Őz (Capreolus capreolus)

15 A nagyobb vadak közül nem volt megszokott a muflon mert 1923-ban telepítették és az őshazája Korzika. Vaddisznó (Sus scrofa) Muflon (Ovis musimon)

16 A nagykárolyi Károlyi család grófi címerének egyik változata
A Mátrában a parádi vadaskert Károlyi gróf tulajdonában volt. Ezen a területen 3500 ha-on az as évekig folytattak vadgazdálkodást. Ezek után a '70-es évek végéig hazánkban vadaskerteket nem létesítettek. A nagykárolyi Károlyi család grófi címerének egyik változata

17 Készítette : 9.a /1 (pék) » Ákos Vivien » Pohárdi Bernadett » Laczkó Mária


Letölteni ppt "A Mátra állatvilága."

Hasonló előadás


Google Hirdetések