Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gépszerkezettan.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gépszerkezettan."— Előadás másolata:

1 Gépszerkezettan

2 Ék-, retesz- és bordás kötések
A különféle ék- és reteszkötésekkel tengelyek és agyak között létesítenek kapcsolatot. Az ékek lejtős kialakítású gépelemek, melyeknek beszorítása után nagy súrlódási erő biztosítja az összekötött alkatrészek szilárd kapcsolatát. A létrejövő súrlódási erő miatt külön nem kell gondoskodni a tárcsa tengelyirányú rögzítéséről, viszont a feszítés miatt csak akkor alkalmazhatók, ha az elemek között kismértékű excentricitás megengedhető.

3 Az ékkötés elemei

4 A szabványos ékek fő típusai és elnevezései a következők:

5 A szabványos az ékek alakján és méretválasztékán kívül azok megkívánt pontosságát is tartalmazza.
Egy fészkes ék szabványos méretpótló betűjelei és szokásos tűrései:

6 A tengelyben és az agyban lévő ékhorony méretei is szabványosak
A tengelyben és az agyban lévő ékhorony méretei is szabványosak. A b horonyszélesség illesztése alapcsaprendszerből választott laza illesztés, tűrésjele D10. a tengely és az agy csatlakozó átmérőinek szokásos illesztése alaplyukrendszerű laza (H7/h6) vagy átmeneti (H7/js6) illesztés. Az ékhorony méretei:

7 Az ékkötés tipikus vetületei

8 Reteszkötés alkalmazása esetén a tengely és az agy hornyába helyezett párhuzamos oldalú hasáb teszi lehetővé a forgatónyomaték átvitelét. A retesz nem feszül be az összekapcsolt elemek közé, ezért excentricitást sem okoz. Meg kell viszont oldani a tárcsa tengelyirányú rögzítését. A reteszek és reteszhornyok alakját és méretválasztékát is szabványok határozzák meg.

9 A szabványos reteszek fő típusai és elnevezései

10 Egy fészkes retesz alakja és méretei
A reteszhornyok méretei

11 A tengelyben a reteszhornyok méretei megegyeznek az ékhoronyéval, az agyban attól kissé eltérnek. A reteszek illesztését a tengelybe, ill. az agyba az összekötendő elemek működésének megfelelően kell kiválasztani. A reteszhorony szokásos illesztési tűrései a következők:

12 A tárcsa tengelyirányú helyzetbiztosítása
Csavaranyával való rögzítés menetes végcsapon Kúpos végű hernyócsavaros helyzetbiztosítás

13 Nagyobb forgatónyomaték átvitele, ill
Nagyobb forgatónyomaték átvitele, ill. a tengelyre szerelt elem elcsúsztathatósága jól megvalósítható bordás furattal és bordás tengellyel létrehozott kötéssel, az ún. bordás kötéssel. A bordás kötés különféle szabványos megoldásai

14 A bordáskötés elemei

15 A bordástengely ábrázolása

16 A bordás furat (hornyos agy) ábrázolása
Bordás kötés összeállítási rajzán az egyes elemeket az előzőek figyelembevételével a láthatóság alapján kell ábrázolni.

17 Bordás kötés jelképes ábrázolása

18 A bordás kötésnek az az előnye, hogy a nyomatékátvitel közel egyenletes az egész tengely kerületén és, hogy aránylag rövid aggyal is nagy nyomaték vihető át. A bordás tengelykötéseket ugyanúgy, mint a reteszkötéseket felületi terhelésre lehet ellenőrizni. Miután a tengely szükséges d átmérőjét megállapítottuk, ellenőrizni kell a bordák felületét palástnyomásra.

19 A reteszpályáknál, valamint a bordázatoknál kialakított sarkok miatt feszültséggyűjtő helyek jönnek létre. Ezekből a sarokpontokból repedések indulhatnak, amelyek sugárirányban haladnak befelé és végül a tengely fáradt töréséhez vezethetnek. Ezen feszültséggyűjtő helyek kényszerű kialakítása nélkül készülnek a három-, esetleg négyszögletű poligonkötések. Ilyen kialakítással a tengelyeken és az agyakban is elkerülhetők az éles sarkok, tehát azonos keresztmetszeti méretek mellett kifáradás szempontjából kedvezőbb kötést kapunk. Az esztergálással kialakított felületeket hőkezelés után köszörülik. A poligontengely és poligonagy illesztése általában H7/g6.

20 A poligonkötés jellemző geometriai méretei az alábbi ábrán és táblázatban láthatók.


Letölteni ppt "Gépszerkezettan."

Hasonló előadás


Google Hirdetések