Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Irodalmi vetélkedő Móra Ferenc Kincskereső kisködmön című regényéből

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Irodalmi vetélkedő Móra Ferenc Kincskereső kisködmön című regényéből"— Előadás másolata:

1 Irodalmi vetélkedő Móra Ferenc Kincskereső kisködmön című regényéből
„Jó gyakorlat” Irodalmi vetélkedő Móra Ferenc Kincskereső kisködmön című regényéből

2 Csapatnév választás - Milyen színű volt a cinegekirály tollazata, amely Gergő lázálmában elkergette a nagy fekete madarat? koronája – palástja – mellénye – csizmája – szakálla – - kék - rózsaszín - fehér - piros - fekete

3 Totó I.) – Milyen fajta kutya volt Mitvisz? 1. pincsi 2. puli x. foxi
II.) – Mire vágyott Gergő ábécéskönyv helyett? 1. sarkantyús csizmára körtemuzsikára x. kertészpecsenyére III.) – Ki volt Pajtás, a fekete macska gazdája? 1. Gergő Messzi Gyurka x. Malvinka IV.) – Miről gondolta Gergő, hogy valami fekete tehénnek a teje lehet? 1. kóla kakaó x. kávé V. ) – Melyik könyvet kezdte el olvasni Gergő a könyvesboltban? 1. Ludas Matyit Csontos Szigfridet x. Aladdint VI.) – Mit rejtett Cintula Küsmödi tojásába? 1. ezüsthúszast garast x. fillért VII.) – Ki volt a bűbájos ember? 1. Csorbóka úr Küsmödi Kelemen x. Titulász doktor VIII.) – Ki varrta a kincskereső kisködmönt Gergőnek? 1. az édesapja Malvinka x. az édesanyja IX.) – Ki tanította meg Gergőt olvasni? 1. Kese kalapos a tanító úr x. az édesanyja X.) – Mi volt Gergő csúfneve az iskolában? 1. pajtás puli x. dagi XI.) – Mi volt Küsmödi Kelemen mestersége? 1. bakter bojtár x. bányász XII.) – Mit jelent a „hogi vagi”? 1. a húgod vagány hol vagy x. hogy vagy XIII.) – Mit gondolt Gergő, honnan került a tündér a ködmönbe? 1. az édesapja szívéből a meséből x. a mennyországból XIII+1.) – Milyen emléket adott a tanító úr karácsonyra a negyedik osztály legjobb tanulójának? 1. fényképezőgépet égbelátót x. mikroszkópot

4 Ki kicsoda? Janó bácsi - Messzi Gyurka - Marika - Bordács gazda -
Küsmödi Kelemen - Báró bácsi - Csorbóka úr - Kese kalapos - Malvinka - Habók Fügedi - Titulász bácsi - - játékáruló tót - csősz - Gergő beteg kishúga - Gergő keresztapja - bűbájos ember - cigány ember - könyvkereskedő, mézeskalács árus - tanító, kalaposmester - kisruha-varrónő - toronyőr - orvos

5 Jellemzés - Cintula „Ő volt a legnagyobb és legvásottabb fiú az osztályban. Ha két ujját a szájába tette, olyan sivítóan tudott fütyülni, mint a vasút. Borzasztó erős volt; egy karján is meg bírta állni a tótágast. Nem olyan fából faragták, hogy a kicsiségek zavarba hozták volna.” „S én még arra is mernék fogadni a legszebb tollszáramra, hogy a nagy ……. csak azért nem tudta megcsinálni a kar-tótágast, mert nem akarta. Valaki megsúgta neki, hogy a kis bice-bócának nem lehet nagyobb fájdalom a világon, mint ha valaki a nyomorékságát juttatja neki eszébe a maga nagy testi erejével.”

6 Ki mondta, kinek? „Csak egyesével, fiamuram! A levest se keverjük össze az uborkasalátával meg a mákos csíkkal, hanem külön-külön esszük, így nem rontjuk el a gyomrunkat.” (Márton szűcs – Gergőnek) „Drótoztasd össze a fejed, öcsém, hogy szét ne vesse az a nagy ész!” (Messzi Gyurka – Gergőnek) „Megbánod még ezt, te bolond szűcs, megfizetsz még ezért, te sült tökön élő subanyomorító!” (Küsmödi – Márton szűcsnek) „De ilyen télben nem adom ám ki szegénykémet a házból! Gyenge virágszálam, dehogy eresztem ki ebbe a vad időbe! Tél fagyában, hófúvásban botorkálni, hogy engedhetném?” (Gergő édesanyja – Márton szűcsnek)

7 „Jaj, hát a fésűre miért haragszol
„Jaj, hát a fésűre miért haragszol? Gereblyézd össze hamar azt a szénaboglyát a fejeden!” ”Az urak nem szoktak sündisznót hordani a fejükön.” (Malvinka – Gergőnek) „Hogy a varnyú mondja csecsebogyónak a szemedet, hát ast hised, minden koldusgyerek csúfot űzshet belőlem?” (Báró cigány – Gergőnek) „Ó, te bohóka, hiszen a tündérek a szívében laknak az embernek, s onnan röpködnek ki, ha kedvük tartja.” (Márton szűcs – Gergőnek) „Napvilágon nem jó körtét enni, mert kihull tőle az embernek a foga. Csípje meg a csóka, jobb annál a sóska!” (Bordács keresztapa – Gergőnek) „Ejnye, te nagy ködmön, honnan hozod ezt a kisfiút?” (tanító úr – Gergőnek) „Vargakorgondorgok, mirgit csirginálgálsz?” (Gergő – vakondoknak)

8 Leírás - Malomház „Gömbölyű, vastag falával, a keskeny ablakaival, a félrecsapott süvegével csakugyan egész vár formája van. Hogy egy kicsit meg van roggyanva, az nem baj. A megtépázott tető meg a falak bomladozása még jól is áll neki. Annak a lyuknak a párkányán, amelyikben valamikor a szelestengely hordozta a vitorlákat, valami madár hullasztotta magból ecetfa nőtt, az volt a süvegen a bokréta.”

9 Hasonlatok „Éhes voltam,… „Elmosódik előttem,…
„Úgy néztem most a hatalmas emberre,… „Vörös lett a méregtől,… „Elnehezedett a kezemben,… „A sívó homok csillogott-villogott,… „Fénylett a szára,… „Csak tátogtam,… „Olyan vagy,… „Úgy mondtam a leckét,… „Úgy trilliózott,… „Halkan kacagott,… „Sürgött-forgott, cikázott,… „Az öreg malomház tárt-nyitott ajtaja úgy várt,… „Olyan ártatlan vagyok ebben a malacskában,… …mint a farkas.” …mint hajnali kép a hosszú fasorban.” …mint a vasvilla.” …mint a főtt rák.” …mint az óriások vasbuzogánya.” …mint a porrá tört igazgyöngy.” …mint a tükör.” …mint potyka a horgon.” …mint ősz elején a tarhonyás zacskó.” …mint a vízfolyás.” …mint a sárgarigó.” …mint a vadgalamb.” …mint a villám.” …mint egy nagy fekete száj.” …mint a ma sületett bárány.”

10 Mondd magyarul! „A tanító urat semmi úgy ki nem hozta a sodrából, mint ha nem magyarul mondták azt, amit magyarul is lehet mondani.” artézi kút - trombita - teleszkóp - optikus - - vízcsordító távfurat - rézharsogány - égbelátó - látószer-kereskedő

11 Keresztrejtvény Megfejtés: A ködmön tündére valójában Gergő ………….
1. M a L v i n k 2. m é c s E 3. C t u 4. K ü ö d 5. I z 6. r 7. S 8. 9. P 10. b á o R 11. g l ó 12. j T 13. e y Pajtás gazdája. Régen világításra használták. A legnagyobb fiú Gergő osztályában. A kis bice-bóca nagyapja. Így hívták Messzi Gyurka kutyáját. Gergő kishúga volt. Gergő felcsapott kereskedő- …. – nak. Ezt varrta fiának Márton szűcs. ….. apó megmutatta Gergőnek a bányát. A gyáva ellentéte. A negyedik osztály legjobb tanulója ezt kapta karácsonyra a tanító úrtól. Malvinka macskája. Hányadikos Gergő a regény végén?

12 Villámkérdések – Miért kapta Gergő a körtemuzsikát? (Telemerítette a játékáruló tót ember fakupáját friss vízzel a vásárkút vödrében.) – Mi kergette el Gergő mellől a halál fekete hollóját? (cinegekirály) – Mire akarta rávenni az öreg Küsmödi Márton szűcsöt? (az ősei kincsének megkeresésére) – Kinek a diákjai kérdezték egymástól: „hogi vagi” és miért? (Kese kalapos szerint az „y” nem magyar betű.) – Milyen kincsnek tartotta Gergő a talált üvegcserepet? (gyémánt) – Miért határozta el Gergő, hogy deák lesz? (Apja csodaködmönt ígért neki.) – Honnan költözött a tündér a ködmönbe Gergő szerint? (az édesapja szívéből) – Miért határozta el Gergő, hogy megszökik Bordács keresztapjáéktól? (el akarták adni a ködmönét)

13 – Miért gondolta Gergő Malvinkáról, hogy tündér
– Miért gondolta Gergő Malvinkáról, hogy tündér? (aranyköröm, vasköröm, fekete macska) – Kinek a nevét csikorogták a havon a Cötkény varga csizmái? (Gá-bor-ka) – Ki csúfolta pulinak Gergőt? (Cintula) – Miért szorította Gergőt először a ködmön? (Nem akarta észrevenni édesanyját.) – Mivel mentette meg Mitviszt Malvinka? (az ezüstgyűrű árával) – Hogyan tréfálta meg Küsmödit Cintula? (ezüsthúszas, vízimadarak tojásai) – Miért nem akarta a kis bice-bóca, hogy hazakísérjék társai? (Nagyapja minden gyerekre haragudott, aki futósabb nála.)

14


Letölteni ppt "Irodalmi vetélkedő Móra Ferenc Kincskereső kisködmön című regényéből"

Hasonló előadás


Google Hirdetések