Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ökoiskolai beszámoló 2010/2011

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ökoiskolai beszámoló 2010/2011"— Előadás másolata:

1 Ökoiskolai beszámoló 2010/2011
Mottó: „Amit csak hall a gyermek, könnyen elfelejti. Amit lát is, inkább megjegyzi. De amiben ő maga is tevékenyen részt vesz, az biztosan bevésődik az emlékezetébe.” (Kodály Zoltán)

2 Ősz Szeptember hónapban mind a három egységben papírgyűjtést szerveztünk. A befolyt pénzből értékes dolgokat tudtunk a gyerekeknek előteremteni. (Az Erzsébet telep emeleti tantermeinek árnyékolását ebből a pénzből oldottuk meg.) A Gózon Gyula Színházba is ellátogattunk, ahol a szelektív hulladékgyűjtésről láttunk egy bájos mesét.

3 Október Októberben megemlékeztünk az állatok világnapjáról.
A felső tagozaton az 5.a osztály szervezésében műsoros iskolagyűlésen vehettek részt a tanulók. Plakátkészítő versenyt is hirdettek a tanulóknak, ahol saját kisállataikkal szerepelhettek. A versenynek nagy sikere volt. A Csokonai egység rajzpályázatot hirdetett a gyerekeknek. Az Erzsébet telepen szabadon választott technikákkal kellett az állatok világát bemutatniuk a kis tanulóknak. Az elkészült munkákból egy hónapon át tartó kiállítást szerveztünk, melyet nagy örömmel szemléltek a szülők. (Sok segítséget adtak a szülők a gyerekeknek. Nem titkolt célunk volt, hogy a családok közösen alkossanak.)

4 November hónapban egészségnevelési hetet tartottuk mindhárom egységünkben. A felső tagozaton védőnői előadások hangzottak el a doppingszerekkel, és a természetes szépítkezéssel kapcsolatban. A november 17-i sportnap keretében a testnevelő kollégák mindenkit megmozgattak. A Csokonai egységben házi sakkbajnokságot is rendeztek.

5 November Főzőnapok is voltak az egységeinkben. (Ezzel a programmal a Comenius pályázathoz is kapcsolódtunk.) Ezen a napon az osztályoknak egészséges ételeket kellett készíteniük, amit a végén el is fogyaszthattak. Az alsó tagozaton először volt ilyen kezdeményezés, de nagy sikere volt. A szülők lelkesen segítettek: beszerezték az alapanyagokat, a gyerekekkel együtt elkészítették az ételeket és a kulturált terítésben is segítettek.

6 December December hónapban elkezdték az egységeink a madár és mókusetetést. Az etetők kihelyezésre kerültek, a gyerekek folyamatosan biztosítják az eleséget a kis állatoknak, közben megfigyeléseket végeznek.

7 Tavasz Áprilisban kezdtük a három hetet meghaladó környezetvédelmi programsorozatunkat. A víz, az energia és a Földünk volt a három fő témakör, ami keretében a tanulók jobban megismerhették a környezetvédelmet. Mindhárom egység nagyon érdekes programokat szervezett a tanulóknak.

8 A szelektív hulladékgyűjtésről
Ökoiskolaként aktív szerepet vállaltunk a szelektív hulladékgyűjtésben, ezen belül is a papír, valamint PET palack gyűjtésben. Ezek nagyon fontos - a jövőnket súlyosan érintő – feladatok, hiszen Magyarországon csak pl: PET palackból évi 1,4 – 1,6 milliárd darab halmozódik fel. Ebből majdnem lehetne egy PET palack Gellért-hegyet építeni! Ezeknek a műanyag üvegeknek alig ötödét gyűjtik vissza és hasznosítják újra.

9 A következő tanévben folytatni fogjuk.
Iskolánk Erzsébet telepi részlege szeptemberben kezdte el a palackok szelektív gyűjtését. A kezdeti sikertelenségek ellenére – nehéz volt korrekt befogadó céget találni – szép eredményeket könyvelhetünk el. Egy év alatt 38 m3 palackot gyűjtöttünk össze és szállíttattunk el. Ez hatalmas mennyiség! A legfontosabb dolog az, hogy a gyerekek által a szülők is megtanulták és megszokták a szelektív hulladékgyűjtést. A következő tanévben folytatni fogjuk. Kissné Barta Tímea


Letölteni ppt "Ökoiskolai beszámoló 2010/2011"

Hasonló előadás


Google Hirdetések