Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az ENSZ fontosabb programjai Készítette: Vida Zsófia Viktória II. éves geográfus 2006.03.31.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az ENSZ fontosabb programjai Készítette: Vida Zsófia Viktória II. éves geográfus 2006.03.31."— Előadás másolata:

1 Az ENSZ fontosabb programjai Készítette: Vida Zsófia Viktória II. éves geográfus 2006.03.31.

2 2 ENSZ 191 tagország 191 tagország 1945-ben alapították 1945-ben alapították Célja: Célja: a nemzetközi béke és biztonság fenntartása,a nemzetközi béke és biztonság fenntartása, a baráti kapcsolatok fejlesztése a nemzetek között,a baráti kapcsolatok fejlesztése a nemzetek között, a társadalmi fejlődés-,a társadalmi fejlődés-, a jobb életkörülmények-,a jobb életkörülmények-, az emberi jogok előmozdítása.az emberi jogok előmozdítása. A tagállamok közötti együttműködés alapelveit az ENSZ Alapokmánya tartalmazza. A tagállamok közötti együttműködés alapelveit az ENSZ Alapokmánya tartalmazza.

3 3 ENSZ PROGRAMOK UNEP (United Nations Environment Programme)- az ENSZ Környezetvédelmi Programja UNEP (United Nations Environment Programme)- az ENSZ Környezetvédelmi Programja UNDP(United Nations Development Programme)- az ENSZ Fejlesztési Programja UNDP(United Nations Development Programme)- az ENSZ Fejlesztési Programja HABITAT(United Nations Centre for Human Settlements )- az ENSZ Emberi Települések Központja HABITAT(United Nations Centre for Human Settlements )- az ENSZ Emberi Települések Központja

4 4 UNEP UNEP (United Nations Environment Programme) az ENSZ Környezetvédelmi Programja UNEP (United Nations Environment Programme) az ENSZ Környezetvédelmi Programja 1972-ben alapították (stockholmi konferencia) 1972-ben alapították (stockholmi konferencia) Székhelye Székhelye Nairobi (Kenya)Nairobi (Kenya) Elnöke Elnöke Klaus TöpferKlaus Töpfer

5 5 Az UNEP küldetése Az ENSZ szakosított szervezetein ( pl. UNESCO, FAO, WHO stb.) belül: Az ENSZ szakosított szervezetein ( pl. UNESCO, FAO, WHO stb.) belül: Koordinálja a környezetvédelmi programokat,Koordinálja a környezetvédelmi programokat, Figyelemmel kíséri a világ környezetvédelmi helyzetét,Figyelemmel kíséri a világ környezetvédelmi helyzetét, Információkkal látja el a tagállamokat.Információkkal látja el a tagállamokat.

6 6 Az UNEP feladatai Az ENSZ közgyűlése részére: Az ENSZ közgyűlése részére: rendszeresen beszámol a környezetvédelmi programok koordinálásáról,rendszeresen beszámol a környezetvédelmi programok koordinálásáról, a környezeti és a természeti erőforrások állapotának ellenőrzéséről,a környezeti és a természeti erőforrások állapotának ellenőrzéséről, a globális környezet állapotáról.a globális környezet állapotáról. Mint a Globális Környezeti Eszközt (GEF- Global Environment Facility) megvalósító intézmény: Mint a Globális Környezeti Eszközt (GEF- Global Environment Facility) megvalósító intézmény: ösztönzi a nemzetközi együttműködést és cselekvést,ösztönzi a nemzetközi együttműködést és cselekvést, elősegíti a nemzetközi környezeti jog kifejlesztését.elősegíti a nemzetközi környezeti jog kifejlesztését.

7 7 Az UNEP feladatai A környezet és a természeti erőforrások védelme, A környezet és a természeti erőforrások védelme, ennek érdekébenennek érdekében ösztönzi az elfogadott nemzetközi normák és előírások megvalósítását, ösztönzi az elfogadott nemzetközi normák és előírások megvalósítását, előmozdítja a közös cselekvést a környezeti kihívásokra. előmozdítja a közös cselekvést a környezeti kihívásokra. A tudományos és műszaki kutatások támogatása, A tudományos és műszaki kutatások támogatása, Ennek érdekében:Ennek érdekében: szabványokat, követelményeket és mutatókat dolgoz ki a környezet állapotának ellenőrzése, megóvása érdekében. szabványokat, követelményeket és mutatókat dolgoz ki a környezet állapotának ellenőrzése, megóvása érdekében. A kormányok és intézmények számára környezetpolitikai tanácsadást és szolgáltatást nyújt. A kormányok és intézmények számára környezetpolitikai tanácsadást és szolgáltatást nyújt.

8 8 Az UNEP feladatai 1992. évi világkonferencia óta hozzájárul a fenntartható fejlődés megvalósításához. 1992. évi világkonferencia óta hozzájárul a fenntartható fejlődés megvalósításához. Globális környezet állapotának megismerése érdekében: Globális környezet állapotának megismerése érdekében: elemzi a globális környezet állapotát,elemzi a globális környezet állapotát, értékeli a környezetei trendeket,értékeli a környezetei trendeket, tanácsot ad és korai figyelmeztető információt szolgáltat a fenyegető környezeti veszedelemről,tanácsot ad és korai figyelmeztető információt szolgáltat a fenyegető környezeti veszedelemről, a globális környezet hivatalos szószólója.a globális környezet hivatalos szószólója.

9 9 Az UNEP feladatai Szerződések, egyezmények létrehozása: Szerződések, egyezmények létrehozása: pl. a potencionálisan káros vegyi anyagok nemzetközi kereskedelme,pl. a potencionálisan káros vegyi anyagok nemzetközi kereskedelme, a határon túli légszennyezés,a határon túli légszennyezés, a nemzetközi viziutak szennyezése területén.a nemzetközi viziutak szennyezése területén.

10 10 Az UNEP Kormányzó testülete Kormányzó Tanács Kormányzó Tanács 58 ország képviselőiből áll, 58 ország képviselőiből áll, évente tanácskozik. évente tanácskozik. Vezetője Vezetője Klaus Töpfer - két négyéves cikluson át.Klaus Töpfer - két négyéves cikluson át. Utódja: Achim Steiner, Kofi Annan ENSZ főtitkár nevezte ki New Yorkban 2006. március 15-én (hivatalba lépése: 2006. június 15-től)Utódja: Achim Steiner, Kofi Annan ENSZ főtitkár nevezte ki New Yorkban 2006. március 15-én (hivatalba lépése: 2006. június 15-től)

11 11 Az UNEP finanszírozása Környezeti Alap Környezeti Alap a kormányoktól származó önkéntes hozzájárulásoka kormányoktól származó önkéntes hozzájárulások bizalmi letéti pénzalapokbólbizalmi letéti pénzalapokból ENSZ rendes költségvetéséből kis összeggel.ENSZ rendes költségvetéséből kis összeggel. Az 1996-97-es kétéves költségvetés 90 millió USD illetve 105 millió USD volt. Az 1996-97-es kétéves költségvetés 90 millió USD illetve 105 millió USD volt.

12 12 Az UNEP kiadványa Globális Környezeti Kilátások (Global Environment Outlook), Globális Környezeti Kilátások (Global Environment Outlook), Kétévente jelenik meg,Kétévente jelenik meg, Átfogó képet ad:Átfogó képet ad: a regionális környezeti gondokról, a regionális környezeti gondokról, az azokra adandó válaszokról, az azokra adandó válaszokról, modellezési eljárások alkalmazásával a lehetséges jövőről. modellezési eljárások alkalmazásával a lehetséges jövőről.

13 13 Az UNEP székhelye és regionális központjai Az UNEP székhelye és regionális központjai

14 14 Az UNEP székhelye és regionális központjai A központi székhely: Nairobi (Kenya) A központi székhely: Nairobi (Kenya) Regionális központok: Regionális központok: Afrika: Nairobi (Kenya)Afrika: Nairobi (Kenya) Ázsia és a Csendes-óceáni térség: Bangkok (Thaiföld)Ázsia és a Csendes-óceáni térség: Bangkok (Thaiföld) Európa: Genf (Svájc)Európa: Genf (Svájc) Latin-Amerika és a Karib térség: Mexikóváros (Mexikó)Latin-Amerika és a Karib térség: Mexikóváros (Mexikó) Észak-Amerika: Washington DC (USA)Észak-Amerika: Washington DC (USA) Nyugat-Ázsia: Manama (Bahrein)Nyugat-Ázsia: Manama (Bahrein) Egyéb összekötő központok: Egyéb összekötő központok: Addis AdabaAddis Adaba BeijingBeijing BrazíliavárosBrazíliaváros BrüsszelBrüsszel MoszkvaMoszkva New York.New York.

15 15 Az UNEP mérföldkövei Az UNEP mérföldkövei 1972. Stockholm, UNEP létrejötte; 1972. Stockholm, UNEP létrejötte; 1973. washingtoni egyezmény (a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről - ún. CITES egyezmény) 1973. washingtoni egyezmény (a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről - ún. CITES egyezmény) 1979. Bonn - Egyezmény a vándorló vadon élő állatfajok védelméről, 1979. Bonn - Egyezmény a vándorló vadon élő állatfajok védelméről, 1985. Bécs - Egyezmény az ózonréteg védelméről, 1985. Bécs - Egyezmény az ózonréteg védelméről, 1987. - Montreal - az ózonkárosító anyagok konkrétabb szabályozása. 1987. - Montreal - az ózonkárosító anyagok konkrétabb szabályozása. 1998-ig a klórozott-fluórozott szénhidrogének (CFC) termelését az 1986-os kibocsátási szint 50 %-ára csökkentik.1998-ig a klórozott-fluórozott szénhidrogének (CFC) termelését az 1986-os kibocsátási szint 50 %-ára csökkentik. 2000-ig a CFC vegyületek termelését és felhasználását meg kell szüntetni.2000-ig a CFC vegyületek termelését és felhasználását meg kell szüntetni. 1985. Helsinki - SO 2 egyezmény 1985. Helsinki - SO 2 egyezmény 1993-ig 30 %-kal csökkentik a kén-dioxid kibocsátást az 1980- as szinthez viszonyítva,1993-ig 30 %-kal csökkentik a kén-dioxid kibocsátást az 1980- as szinthez viszonyítva,

16 16 Az UNEP mérföldkövei 1988. - Klímaváltozás Kormányközi Bizottsága (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) 1988. - Klímaváltozás Kormányközi Bizottsága (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) 1988. - NO x egyezmény- Szófia, 1988. - NO x egyezmény- Szófia, 1989. - Bázel - Egyezmény a veszélyes hulladékok országhatáron túlra történő szállításáról, 1989. - Bázel - Egyezmény a veszélyes hulladékok országhatáron túlra történő szállításáról, 1992. - Rió de Janeiró, - ENSZ Környezet- és Fejlődés Világkonferencia, itt 5 dokumentum megvitatására került sor: 1992. - Rió de Janeiró, - ENSZ Környezet- és Fejlődés Világkonferencia, itt 5 dokumentum megvitatására került sor: Agenda 21 ( feladatok a XXI. századra )Agenda 21 ( feladatok a XXI. századra ) Riói nyilatkozat a Környezetről és FejlődésrőlRiói nyilatkozat a Környezetről és Fejlődésről Egyezmény a Biológiai SokféleségrőlEgyezmény a Biológiai Sokféleségről Keretegyezmény az ÉghajlatváltozásrólKeretegyezmény az Éghajlatváltozásról Nyilatkozat az ErdőkrőlNyilatkozat az Erdőkről 2002. Johannesburg világkonferencia 2002. Johannesburg világkonferencia

17 17 Az UNEP elérhetőségei UNEP P.O. Box 30552 Nairobi, Kenya tel: +254 (0)20 762 1234 fax: +254 (0)20 762 3927 e-mail: uneppub@unep.org web: www.unep.org Az UNEP elérhetőségei

18 18 UNDP UNDP (United Nations Development Programme) - az ENSZ Fejlesztési Programja UNDP (United Nations Development Programme) - az ENSZ Fejlesztési Programja Az ENSZ legfőbb fejlesztési tanácsadó és támogatást nyújtó eszköze. Az ENSZ legfőbb fejlesztési tanácsadó és támogatást nyújtó eszköze. Az ENSZ-rendszer által nyújtott legtöbb technikai segélyt az UNDP koordinálja. Az ENSZ-rendszer által nyújtott legtöbb technikai segélyt az UNDP koordinálja. 1965-ben alapították 1965-ben alapították Székhelye: New York Székhelye: New York Főigazgatója: Kemal Dervis Főigazgatója: Kemal Dervis

19 19 Az UNDP küldetése erőforrásait a fenntartható emberi fejlődésre, elsősorban az alábbi központi célokra összpontosítja: erőforrásait a fenntartható emberi fejlődésre, elsősorban az alábbi központi célokra összpontosítja: a szegénység megszüntetése,a szegénység megszüntetése, a környezet regenerálása,a környezet regenerálása, munkahelyteremtés,munkahelyteremtés, a nők előrehaladása,a nők előrehaladása, a nemzetközi együttműködés erősítése a fenntartható emberi fejlődés érdekében.a nemzetközi együttműködés erősítése a fenntartható emberi fejlődés érdekében.

20 20 Az UNDP feladatai A következő fő területeken segíti az egyes régiókat, országokat : A következő fő területeken segíti az egyes régiókat, országokat : Demokratikus kormányzás,Demokratikus kormányzás, Szegénység elleni küzdelem, annak visszaszorítása,Szegénység elleni küzdelem, annak visszaszorítása, A béke megerősítése és katasztrófa-elhárítás,krízis- megelőzés/kezelés,A béke megerősítése és katasztrófa-elhárítás,krízis- megelőzés/kezelés, Energia és környezet,Energia és környezet, Információs és kommunikációs technológiák,Információs és kommunikációs technológiák, HIV/AIDS elleni küzdelem,HIV/AIDS elleni küzdelem, Nők előrehaladásának segítése.Nők előrehaladásának segítése.

21 21 Az UNDP irányítása Az UNDP-t 36 tagú Végrehajtó Tanács (Executive Board) irányítja: Az UNDP-t 36 tagú Végrehajtó Tanács (Executive Board) irányítja: Itt mind a fejlődő, mind a fejlett országok képviselve vannak.Itt mind a fejlődő, mind a fejlett országok képviselve vannak. A tényleges vezető a Főigazgató (Administrator), akit az ENSZ Főtitkára nevez ki 4 évre, jelenleg Kemal Dervis A tényleges vezető a Főigazgató (Administrator), akit az ENSZ Főtitkára nevez ki 4 évre, jelenleg Kemal Dervis Fő kiadványa: Fő kiadványa: Jelentés az emberi fejlődésről (Human Development Report), melyet évente publikálnak és országrangsort is tartalmaz (1. Norvégia, 35. Magyarország, 177. Niger)Jelentés az emberi fejlődésről (Human Development Report), melyet évente publikálnak és országrangsort is tartalmaz (1. Norvégia, 35. Magyarország, 177. Niger)

22 22 Az UNDP erőforrásai Éves költségvetése 1 milliárd USD Éves költségvetése 1 milliárd USD Pénzügyi erőforrásai: Pénzügyi erőforrásai: elsősorban önkéntes hozzájárulások,elsősorban önkéntes hozzájárulások, különféle UNDP által igazgatott alapok,különféle UNDP által igazgatott alapok, speciális fejlesztési célokra elkülönített alapok.speciális fejlesztési célokra elkülönített alapok. Fő erőforrásainak (core resources) 90 %-ka abba a 66 országba kerül, ahol Fő erőforrásainak (core resources) 90 %-ka abba a 66 országba kerül, ahol a világ rendkívül szegény lakosságának él.a világ rendkívül szegény lakosságának él. Személyzetének 85 %-ka a fejlődő országokban dolgozik, ahol az embereknek segítségre van szüksége. Személyzetének 85 %-ka a fejlődő országokban dolgozik, ahol az embereknek segítségre van szüksége.

23 23 Az UNDP hálózata 132 irodája van a világon, melyeken keresztül együtt dolgozik kormányokkal, szervezetekkel, emberekkel 174 fejlődő országban, ahol segítik az említett területeken a fejlesztési problémák megoldását. 132 irodája van a világon, melyeken keresztül együtt dolgozik kormányokkal, szervezetekkel, emberekkel 174 fejlődő országban, ahol segítik az említett területeken a fejlesztési problémák megoldását. Regionális irodája (RBEC): Regionális irodája (RBEC): 24 ország irodáit irányítja,24 ország irodáit irányítja, kezeli Európa és a Független Államok Közösségének programjait,kezeli Európa és a Független Államok Közösségének programjait, számos kedvezményezett országban nem tart fenn irodát.számos kedvezményezett országban nem tart fenn irodát. Egyik Regionális Támogatási Központja (RSC),Pozsony : Egyik Regionális Támogatási Központja (RSC),Pozsony : a magyarországi regionális programok e körbe tartoznak.a magyarországi regionális programok e körbe tartoznak.

24 24 UNDP alapok UNDP alapok UNRFNRE UNFSDT UNCDF UNSO UNIFEM UNV

25 25 UNDP alapok Az UNDP számos társult alapot irányít, például: Az UNDP számos társult alapot irányít, például: ENSZ Önkéntesek Programja (United Nations Volunteer Programme – UNV)ENSZ Önkéntesek Programja (United Nations Volunteer Programme – UNV) ENSZ Fejlesztési Alapja Nők számára (United Nations Development Fund for Women – UNIFEM)ENSZ Fejlesztési Alapja Nők számára (United Nations Development Fund for Women – UNIFEM) Az Elsivatagosodás és Aszály ellen küzdő Hivatal (Office to Combat Desertification and Drought – UNSO)Az Elsivatagosodás és Aszály ellen küzdő Hivatal (Office to Combat Desertification and Drought – UNSO) ENSZ Tőkefejlesztési Alap (United Nations Capital Development Fund – UNCDF)ENSZ Tőkefejlesztési Alap (United Nations Capital Development Fund – UNCDF) Fejlesztési Tudományos és Technológiai ENSZ-alap (United Nations Fund for Science and Technology for Development - UNFSDT)Fejlesztési Tudományos és Technológiai ENSZ-alap (United Nations Fund for Science and Technology for Development - UNFSDT) ENSZ Természeti Erőforrás Forgóalapja (United Nations Revolving Fund for Natural Resources – UNRFNRE)ENSZ Természeti Erőforrás Forgóalapja (United Nations Revolving Fund for Natural Resources – UNRFNRE)

26 26 Az UNDP elérhetősége Adminisztrátor: Kemal Dervis úr (Törökország) Központ: 1 UN Plaza, New York, NY 10017, USA Tel.: (1-212) 906-5000; Fax: (1-212) 906-5001 E-mail: hq@undp.org Internet: www.undp.org

27 27HABITAT HABITAT - (United Nations Centre for Human Settlements )- Egyesült Nemzetek Emberi Települések Központja HABITAT - (United Nations Centre for Human Settlements )- Egyesült Nemzetek Emberi Települések Központja 1976-ban alapították (Vancouver) 1976-ban alapították (Vancouver) Éves kiadása kb.: 50 millió USD Éves kiadása kb.: 50 millió USD Az Emberi Települések Bizottsága irányítja, amely 58 tagú és minden második évben ülésezik. Az Emberi Települések Bizottsága irányítja, amely 58 tagú és minden második évben ülésezik. Székhelye: Nairobi (Kenya) Székhelye: Nairobi (Kenya) Igazgatója: Anna Tibaijuka Igazgatója: Anna Tibaijuka

28 28 A HABITAT küldetése a fenntartható gazdasági növekedés, a fenntartható gazdasági növekedés, élhető emberi települések létrehozása, élhető emberi települések létrehozása, Ezen belül mindenki számára azon alapvető emberi jogok biztosítása, hogy olyan lakáskörülmények között tudjon élni, amely számára elfogadható.Ezen belül mindenki számára azon alapvető emberi jogok biztosítása, hogy olyan lakáskörülmények között tudjon élni, amely számára elfogadható. a fenntartható emberi településfejlesztés támogatása a kormányok és a polgári társadalom közötti partnerség erősítésén keresztül történik. a fenntartható emberi településfejlesztés támogatása a kormányok és a polgári társadalom közötti partnerség erősítésén keresztül történik.

29 29 A HABITAT feladatai olyan emberi települések fejlesztésével kapcsolatos tevékenységeket koordinál, mint: olyan emberi települések fejlesztésével kapcsolatos tevékenységeket koordinál, mint: Menedékhely és szociális szolgáltatások,Menedékhely és szociális szolgáltatások, Városmenedzsment,Városmenedzsment, Környezet és infrastruktúra,Környezet és infrastruktúra, Értékelés, felügyelet és információ.Értékelés, felügyelet és információ.

30 30 A HABITAT programok A Habitat támogatja: A Habitat támogatja: a kormányokat,a kormányokat, a helyi hatóságokat,a helyi hatóságokat, a nem kormányzati szervezeteketa nem kormányzati szervezeteket a magánszektort.a magánszektort. A programok nagy részét más bilaterális támogató intézményekkel partnerségben valósítják meg. A programok nagy részét más bilaterális támogató intézményekkel partnerségben valósítják meg. Pl.:1998-ban a Központnak több mint 80 országban 200 programja és projektje volt végrehajtás alatt, amelyek a városmenedzsmentre, lakásügyre, alapvető szolgáltatásokra és infrastruktúra-fejlesztésre koncentráltak.Pl.:1998-ban a Központnak több mint 80 országban 200 programja és projektje volt végrehajtás alatt, amelyek a városmenedzsmentre, lakásügyre, alapvető szolgáltatásokra és infrastruktúra-fejlesztésre koncentráltak.

31 31 A HABITAT regionális irodái

32 32 A HABITAT mérföldkövei 1976-től 1996-ig tulajdonképpen tetszhalott állapotban volt. 1976-től 1996-ig tulajdonképpen tetszhalott állapotban volt. 1996. Isztambul világkonferencia 1996. Isztambul világkonferencia elfogadtak egy cselekvési programot - a Habitat Agendátelfogadtak egy cselekvési programot - a Habitat Agendát Régiókonferenciák: Régiókonferenciák: 1998. Bonn,1998. Bonn, 1999. Zágráb,1999. Zágráb, jogi, intézményi és jogszabályi háttér kialakítása a cselekvési programban megfogalmazott célok megvalósulása érdekében jogi, intézményi és jogszabályi háttér kialakítása a cselekvési programban megfogalmazott célok megvalósulása érdekében

33 33 UN-HABITAT Headquarters - Nairobi, Kenya P.O. Box 30030, Nairobi, Kenya Tel: (254-2) 621234 Fax: (254-2) 624266/624267 E-mail: habitat@unhabitat.org World Wide Web: http://www.unhabitat.org/ A HABITAT elérhetőségei

34 34 Forrásjegyzék http://www.unhabitat.org/ http://www.unhabitat.org/ http://www.unhabitat.org/ http://www.undp.org/ http://www.undp.org/ http://www.undp.org/ http://www.unep.org/ http://www.unep.org/ http://www.unep.org/ http://ensz.lap.hu/ http://ensz.lap.hu/ http://ensz.lap.hu/ http://emil.alarmix.org/eco1999/jegyzokonyv1999feb24VII.htm http://emil.alarmix.org/eco1999/jegyzokonyv1999feb24VII.htm http://emil.alarmix.org/eco1999/jegyzokonyv1999feb24VII.htm http://www.greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=10272 http://www.greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=10272 http://www.greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=10272 http://www.fsz.bme.hu/mtsz/szakmai/tvok08.htm http://www.fsz.bme.hu/mtsz/szakmai/tvok08.htm http://www.fsz.bme.hu/mtsz/szakmai/tvok08.htm http://www.ff3.hu/ensz.html http://www.ff3.hu/ensz.html http://www.ff3.hu/ensz.html http://www.kornyezetunk.hu/belso/e20.html http://www.kornyezetunk.hu/belso/e20.html http://www.kornyezetunk.hu/belso/e20.html http://www.menszt.hu/magyar/image.htm http://www.menszt.hu/magyar/image.htm http://www.menszt.hu/magyar/image.htm http://hu.wikipedia.org/wiki/UNEP http://hu.wikipedia.org/wiki/UNEP http://hu.wikipedia.org/wiki/UNEP http://www.kornyezetunk.hu/belso/o64.html http://www.kornyezetunk.hu/belso/o64.html http://www.kornyezetunk.hu/belso/o64.html http://www.greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=12684 http://www.greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=12684 http://www.greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=12684 http://www.menszt.hu/magyar/szerv-csa-intl-fejl.htm http://www.menszt.hu/magyar/szerv-csa-intl-fejl.htm http://www.menszt.hu/magyar/szerv-csa-intl-fejl.htm

35 35 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Az ENSZ fontosabb programjai Készítette: Vida Zsófia Viktória II. éves geográfus 2006.03.31."

Hasonló előadás


Google Hirdetések