Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003. Semmelweis Egyetem I. Belklinika.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003. Semmelweis Egyetem I. Belklinika."— Előadás másolata:

1 ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK Semmelweis Egyetem I. Belklinika

2 Esetismertetés - 53 éves postmenopausas nő - utolsó menstruációja 5 évvel ezelőtt cm, 64 kg, - anamnézisében csonttörés nem szerepel, jelentősebb megbetegedése nem volt - osteoporosis szűrésen jelentkezett, onnan utalták be hyperparathyreosis diagnózissal - fizikális vizsgálattal érdemleges eltérés nem volt

3 ODM (Lunar DPX-L): L2-4: 1,1 g/cm20,49 Z-0,26 T Femur: 0,924 g/cm20,32 Z-0,47 T Radius: 0,325 g/cm2-0,48 Z-0,58 T Rtg: érdemleges eltérés nem volt

4 Labor: Se Ca2,17 P0,52 Mg0,62 PTH170 (10-65) ALP180  -crosslaps 870 ( ) osteocalcin 64 (10-40) 25-OH-D3 27,1 (20,0-60,0) Vizelet Ca 0,21 mmol/l P13,2 mmol/l kreatinin 4200 umol/l

5 Kezelés: 3000 NE D3 vit egy hónapon át ½ l tej 3*1 Mg pezsgő tbl

6 Labor: Se Ca2,31 P0,98 Mg0,9 PTH 90 ALP 190  -crosslaps osteocalcin 25-OH-D3 31 Vizelet Ca 2,1 P 30,3 kreatinin8363


Letölteni ppt "ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003. Semmelweis Egyetem I. Belklinika."

Hasonló előadás


Google Hirdetések