Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Energiagazdálkodás Készítette: Fehér Péter 2/14E.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Energiagazdálkodás Készítette: Fehér Péter 2/14E."— Előadás másolata:

1 Energiagazdálkodás Készítette: Fehér Péter 2/14E

2 Teljesítménygazdálkodás A nyereségjavítás érdekében a bevételt minél kisebb ráfordítási költség mellett növeljük, úgy hogy több villamos energiát eladunk ezért szabályozni kell a teljesítmény leadást.

3 Teljesítménygazdálkodás eszközei  Szomszédos áramszolgáltatókkal kialakított szigetüzem  Transzformátorok feszültség szabályozása  HFK vezérelt fogyasztók alkalmazása  Kiserőművek bevonása  Nagyfogyasztókkal való egyezmények

4  Szomszédos áramszolgáltatókkal kialakított szigetüzem: Különböző fogyasztói területeken változó a fogyasztás, ezért a csúcsfogyasztás nem esik egy időbe a két áramszolgáltatónál, ezért csúcsidőszakban meghatározott területeken más áramszolgáltató segít be a vill. energia biztosításában.  Transzformátorok feszültség szabályozása: Feszültség csökkentésével elérhető a teljesítmény csökkenés, ezt csak végszükségben használható, mert veszélyezteti a minőségi áramszolgáltatást.  HFK vezérelt fogyasztók alkalmazása: Kis terhelésű időszakban az áramszolgáltató hangfrekvenciás jellel kapcsolja be a fogyasztókat pl: bojlerek, kályhák

5  Kiserőművek bevonása: 50MW alatti erőművek az áramszolgáltatónak közvetlenül értékesíteti a vill. Energiát  Nagyfogyasztókkal való egyezmények: Az áramszolgáltató és a nagyfogyasztó kölcsönösen megegyezik a fogyasztási korlátokról. pl: Egy irodaház légkondicionálásának 5-10 perces leállásával elkerülhető egy félórás csúcs. Ezért a fogyasztó kedvezményesebben vásárolhatja az energiát.

6 Teljesítményhiány keletkezésének oka és következménye: A napi energiafogyasztás nem állandó, de tárolni sem lehet ezért az erőműveknek mindig annyit energiát kell előállítaniuk mint amennyit a fogyasztók elhasználnak. A folyamatos szabályozás nem lenne célszerű mert gazdaságtalanná válna az erőmű

7 Teljesítményhiány következménye: A villamos energiarendszerben a teljesítményhiány vagy többlet a rendszer szétesését okozhatja, de mivel a kooperációs hálózatban nagy tartalék van ezért a kisebb túllépést nem is érzékeli.

8 Villamos energia-értékesítés Alapdíjas, egy zónaidős árszabás Alapdíjas két zónaidős árszabás Tiszta áramdíjas, árszabás Vezérelt külön mért vételezés árszabása Kedvezményes áramdíjas árszabás

9 Alapdíjas, egy zónaidős árszabás: Az egész napi fogyasztást egy árral számolják el. Alapdíjas két zónaidős árszabás: Két időszakban külön méri, és ezt különböző áramdíjjal számolja el. Tiszta áramdíjas, árszabás: Egy árelemet tartalmaz és csak ezzel számolnak. Vezérelt külön mért vételezés árszabása: „Éjszakai áram ”,csak a külön kialakított áramkörön lévő fogyasztók, amiket HFK -val üzemeltetnek. Az első 3 árszabás mellé választható. Kedvezményes áramdíjas árszabás: A Villamosenergia-ipari társaságok munkavállalói és nyugdíjasai kedvezményes díjszabásban részesülhetnek.

10 Lakossági árszabás

11 Teljesítménydíjas árszabás A különböző időszakra lekötött teljesítményértékekre előre kell teljesítménydíjat fizetni, a felhasznált vill. Energiát pedig időszakonként kell elszámolni. Teljesítmény-túllépés esetén a teljesítménydíj háromszorosát kell fizetni minden megkezdett kW után.

12 Ideiglenes vételezés árszabása: Abban az esetben alkalmazzák,ha a fogyasztó 12 hónapnál rövidebb ideig vételez villamos energiát.

13 A meddőenergia gazdálkodás: optimális értékre csökkenti a keletkező induktív meddő energiát, és így a felhasznált áram nem terheli feleslegesen a vezetékeket és gazdaságosabb is.

14 Meddő teljesítményt igénylő villamos berendezések: Az összes elektromágneses elven működő berendezésnél pl: transzformátorok, motorok, fojtótekercsek- nél fellép. A berendezésekben a frekvencia ütemében mágneses mező jön létre majd szűnik meg. Ez a teljesítmény a mágneses mezőben nem kerül felhasználásra,csak tárolódik, majd mikor megszűnik a mágneses mező a meddő teljesítmény visszafolyik a hálózatra.

15 Meddőteljesítmény források: A meddő energiára szükség van bizonyos berendezéseknél, de a szállítása jelentős veszteséget okoz ezért, fő cél hogy a helyszínen állítsák elő.  Szinkronkompenzátorok  Szinkronizált aszinkrongépek  Kondenzátor, kondenzátortelepek

16 Teljesítménytényező- javítás: A villamos berendezések (transzformátorok, aszinkronmotorok..) általában induktív jellegűek, ezért fázisjavítást igényelnek. Kétfajta kompenzálási mód van:  Fázisjavítás úgy, hogy a fogyasztói hatásos teljesítmény nem változik.  Fázisjavítás úgy, hogy a fogyasztói látszólagos teljesítmény nem változik.

17 Villamos energia fogyasztás mérése: Régebben minden kisfogyasztót egytípusú fogyasztásmérővel látták el, ma már digitális fogyasztásmérőkre cserélik a régieket, ezek a hatásos teljesítményt regisztrálták. Nagyfogyasztók esetében kizárólag elektronikus mérőrendszereket alkalmaztak. Ezek a mérők jórészt áramváltón keresztül csatlakoznak a hálózatra.

18 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Energiagazdálkodás Készítette: Fehér Péter 2/14E."

Hasonló előadás


Google Hirdetések