Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Fehér Péter 2/14E

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Fehér Péter 2/14E"— Előadás másolata:

1 Készítette: Fehér Péter 2/14E
Energiagazdálkodás Készítette: Fehér Péter 2/14E

2 Teljesítménygazdálkodás
A nyereségjavítás érdekében a bevételt minél kisebb ráfordítási költség mellett növeljük, úgy hogy több villamos energiát eladunk ezért szabályozni kell a teljesítmény leadást.

3 Teljesítménygazdálkodás eszközei
Szomszédos áramszolgáltatókkal kialakított szigetüzem Transzformátorok feszültség szabályozása HFK vezérelt fogyasztók alkalmazása Kiserőművek bevonása Nagyfogyasztókkal való egyezmények

4 Szomszédos áramszolgáltatókkal kialakított szigetüzem:
Különböző fogyasztói területeken változó a fogyasztás, ezért a csúcsfogyasztás nem esik egy időbe a két áramszolgáltatónál, ezért csúcsidőszakban meghatározott területeken más áramszolgáltató segít be a vill. energia biztosításában. Transzformátorok feszültség szabályozása: Feszültség csökkentésével elérhető a teljesítmény csökkenés, ezt csak végszükségben használható , mert veszélyezteti a minőségi áramszolgáltatást. HFK vezérelt fogyasztók alkalmazása: Kis terhelésű időszakban az áramszolgáltató hangfrekvenciás jellel kapcsolja be a fogyasztókat pl: bojlerek, kályhák

5 Kiserőművek bevonása:
50MW alatti erőművek az áramszolgáltatónak közvetlenül értékesíteti a vill. Energiát Nagyfogyasztókkal való egyezmények: Az áramszolgáltató és a nagyfogyasztó kölcsönösen megegyezik a fogyasztási korlátokról. pl: Egy irodaház légkondicionálásának 5-10 perces leállásával elkerülhető egy félórás csúcs. Ezért a fogyasztó kedvezményesebben vásárolhatja az energiát.

6 Teljesítményhiány keletkezésének oka és következménye:
A napi energiafogyasztás nem állandó, de tárolni sem lehet ezért az erőműveknek mindig annyit energiát kell előállítaniuk mint amennyit a fogyasztók elhasználnak. A folyamatos szabályozás nem lenne célszerű mert gazdaságtalanná válna az erőmű

7 Teljesítményhiány következménye:
A villamos energiarendszerben a teljesítményhiány vagy többlet a rendszer szétesését okozhatja, de mivel a kooperációs hálózatban nagy tartalék van ezért a kisebb túllépést nem is érzékeli.

8 Villamos energia-értékesítés
Alapdíjas, egy zónaidős árszabás Alapdíjas két zónaidős árszabás Tiszta áramdíjas, árszabás Vezérelt külön mért vételezés árszabása Kedvezményes áramdíjas árszabás

9 Alapdíjas, egy zónaidős árszabás:
Az egész napi fogyasztást egy árral számolják el. Alapdíjas két zónaidős árszabás: Két időszakban külön méri, és ezt különböző áramdíjjal számolja el. Tiszta áramdíjas, árszabás: Egy árelemet tartalmaz és csak ezzel számolnak. Vezérelt külön mért vételezés árszabása: „Éjszakai áram ”,csak a külön kialakított áramkörön lévő fogyasztók, amiket HFK -val üzemeltetnek. Az első 3 árszabás mellé választható. Kedvezményes áramdíjas árszabás: A Villamosenergia-ipari társaságok munkavállalói és nyugdíjasai kedvezményes díjszabásban részesülhetnek.

10 Lakossági árszabás

11 Teljesítménydíjas árszabás
A különböző időszakra lekötött teljesítményértékekre előre kell teljesítménydíjat fizetni, a felhasznált vill. Energiát pedig időszakonként kell elszámolni. Teljesítmény-túllépés esetén a teljesítménydíj háromszorosát kell fizetni minden megkezdett kW után.

12 Ideiglenes vételezés árszabása:
Abban az esetben alkalmazzák ,ha a fogyasztó 12 hónapnál rövidebb ideig vételez villamos energiát.

13 A meddőenergia gazdálkodás:
optimális értékre csökkenti a keletkező induktív meddő energiát, és így a felhasznált áram nem terheli feleslegesen a vezetékeket és gazdaságosabb is.

14 Meddő teljesítményt igénylő villamos berendezések:
Az összes elektromágneses elven működő berendezésnél pl: transzformátorok , motorok, fojtótekercsek- nél fellép. A berendezésekben a frekvencia ütemében mágneses mező jön létre majd szűnik meg. Ez a teljesítmény a mágneses mezőben nem kerül felhasználásra ,csak tárolódik, majd mikor megszűnik a mágneses mező a meddő teljesítmény visszafolyik a hálózatra.

15 Meddőteljesítmény források:
A meddő energiára szükség van bizonyos berendezéseknél, de a szállítása jelentős veszteséget okoz ezért, fő cél hogy a helyszínen állítsák elő. Szinkronkompenzátorok Szinkronizált aszinkrongépek Kondenzátor, kondenzátortelepek

16 Teljesítménytényező- javítás:
A villamos berendezések (transzformátorok, aszinkronmotorok..) általában induktív jellegűek, ezért fázisjavítást igényelnek. Kétfajta kompenzálási mód van: Fázisjavítás úgy, hogy a fogyasztói hatásos teljesítmény nem változik . Fázisjavítás úgy, hogy a fogyasztói látszólagos teljesítmény nem változik.

17 Villamos energia fogyasztás mérése:
Régebben minden kisfogyasztót egytípusú fogyasztásmérővel látták el, ma már digitális fogyasztásmérőkre cserélik a régieket, ezek a hatásos teljesítményt regisztrálták. Nagyfogyasztók esetében kizárólag elektronikus mérőrendszereket alkalmaztak. Ezek a mérők jórészt áramváltón keresztül csatlakoznak a hálózatra.

18 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Készítette: Fehér Péter 2/14E"

Hasonló előadás


Google Hirdetések