Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Alapfogalmak 1 Recepció: az érzéksejtek ingerületi folyamata –receptor- vagy generátor potenciál Érzékelés (szenzáció): az információ feldolgozása –Érzet:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Alapfogalmak 1 Recepció: az érzéksejtek ingerületi folyamata –receptor- vagy generátor potenciál Érzékelés (szenzáció): az információ feldolgozása –Érzet:"— Előadás másolata:

1 Alapfogalmak 1 Recepció: az érzéksejtek ingerületi folyamata –receptor- vagy generátor potenciál Érzékelés (szenzáció): az információ feldolgozása –Érzet: az érzékelés „eredménye”, ha tudatosul Észlelés (percepció): a „nyers” információ jelentéssel („értelemmel”) való felruházása Érzékcsalódás (illúzió):a szenzoros információ téves interpretációja. Ingerküszöb: Az a minimális erősségű inger, ami az esetek felében tudatosul. –abszolút küszöb, különbségi küszöb

2 Alapfogalmak 2 Az inger erősségének szubjektív becslése az ingerküszöb és az adott inger függvénye. Fechner (1860): Ψ=k*logΦ adaptáció: az inger állandó jelenléte mellett az érzéklet egy idő után csökken. Az intenzitás megkülönböztetésének alapja a frekvenciakód és a populációkód. Az ingerek térben lokalizálhatóak, ennek egyik aspektusa a „két pont diszkrimináció”. Receptív mező: az érzőneuron mely „területről” hozható ingerületbe.

3 Érzéksejt-típusok Primer érzéksejtek: a primer érzőneuron differenciálódott nyúlványa a receptor: a receptorpotenciál akcióspotenciált generál. Szekunder érzéksejtek: differenciálódott (nem ideg)sejten keletkezik a receptorpotenciál és adódik tovább a primer afferens neuronnak az ingerület. Tercier érzéksejtek: még egy közbeiktatott sejt van.

4 A mechanoreceptorok egy része felületesen, más részük mélyen, a bőr alatti kötőszövetben található. Sokféle mechanoreceptor van a bőrben, a különbségeket a nem neurális eredetű tok okozza. Mechanoreceptorok

5 Termoreceptorok 1. Hidegreceptor: Krause-féle végbunkó Melegreceptor: tok nélküli Ruffini végtestek A hőérzet a két receptorféle aktivitásának arányától függ –Semleges hőérzet: 32-33 Cº.

6 1. Hőreceptorok adaptációja: egyik kézbe meleg, másik kézbe hideg. Relatív hőérzékelés: hideg és meleg ingerlés után a langyos vizet a két kézen másként észleljük. 2. Tapintás két-pont küszöbének meghatározása ujjbegyen, kézfejen, felkaron, háton Bőrérzékelés vizsgálata a gyakorlaton

7 A hang A hallás adott frekvenciájú levegőrezgések (sűrűsödések és ritkulások) érzékelése és tudatosulása. A szinuszhullám frekvenciája adja a hang magasságát. –20-20000 Hz-ig érzékelünk A nyomáskülönbség felel meg a hangrezgés amplitúdójának. –0-120dB az érzékelési tartomány Efelett már fájdalom. A halk beszéd 40dB. –A még éppen hallható (2000Hz-es) hang nyomása 20μPa azaz 0 dB.

8 A hallószerv Külső fül: Fülkagyló, hallójárat: rezonátor Középfül: Dobhártya, kalapács, üllő, kengyel: –Impedanciaillesztő. –a hang egy része visszaverődne –Dugattyú-emelő elv –22x hangnyomásnövekedés.

9 A belső fül A hang csontvezetéssel is kerülhet a belső fülhöz. A vezetéses halláscsökkenés így kimutatható. Csiga-Cohlea. Két és félszer csavarodott, 32-33mm.

10 Hallásrecepció A folyadék rezgése meglengeti a membrana basilarist. A hártya elől keskeny és feszes, a csúcsnál széles és laza. –A magas hangok ezért az elején rezgetik meg legjobban, majd elhalnak, a mélyek viszont felhatolnak a csúcsig. Tonotópia (Helmholtz - Békésy). Békésy György (Nobel díj 1961)

11 Hallásvizsgálatok a gyakorlaton 1. Audiometria: hallás abszolút küszöbe különböző frekvenciákon  küszöb keresése a határok módszerével

12 Hallásvizsgálatok a gyakorlaton 2. A hangvezetés vizsgálata –légvezetés (külső hallójáraton át) –csontvezetés (saját hang felismerése) Rinne-féle próba: –A vezetéses (középfüli) és érzékelési (belsőfüli) nagyothallás elkülönítése. –Hangvilla hozzáérintése a koponyához és a fülhöz. Egészséges fül esetében a légvezetés jobb.

13 Hallásvizsgálatok a gyakorlaton 3. Hangirány érzékelése –Az oldalról érkező hang a közelebbi fülbe Nagyobb intenzitással Kisebb latenciával Más fázisban érkezik Fonendoszkóp: –Manipuláljuk az időt (cső hossza) és az intenzitást (cső elszorítása)

14 Halláskárosodások audiogramjai

15 Látás Adott frekvenciájú elektromágneses sugárzás érzékelése. Az rezgés amplitúdója a fényerőnek a frekvenciája a fény színének felel meg. 400-700nm hullámhossz között érzékelünk.

16 A szem anatómiája A szemgolyót falát három réteg alkotja: –Inhártya (sclera) – szaruhártya (cornea), melynek hámja a kötőhártya (conjunctiva) –Érhártya (chorioidea) – szivárványhártya (iris) –Ideghártya (retina) A retinának két nevezetes pontja a vakfolt ( papilla nervi optici) és a fovea centralis, vagy sárgafolt. Az iris mögött van a lencse, lencsefüggesztő rostok (zonula Zinnii) kötik a sugártesthez vagy sugárizomhoz (musculus ciliaris) A lencse mögött üvegtest: gél, kollagénből és hialuronsavból áll.

17 Optikai rendszer cornea – csarnokvíz – lencse – üvegtest –A görbület és törésmutató alapján a szem nyugalomban kb 60 dioptria fénytörésű. –Az optikai rendszer a külvilág fordított állású kicsinyített valós képét vetíti pontosan a retinára.

18 Az optikai rendszer betegségei Cataracta (szürkehályog): –a lencse átlátszóságának csökkenése. Glaucoma (zöldhályog): –a szem belnyomásának növekedése Myopia (rövidlátás), Hypermetropia (távollátás), Presbyopia

19 6 méternél közelebbi tárgyak nézésekor Ingere: a két retinára vetülő kép fokozatos eltérése egymástól a kép életlenné válása Accomodációs triász. –A közeledő objektum fixálása során a két szemgolyó ellentétes irányba mozdul el. –A m. ciliaris is összehúzódik, ami lencsefüggesztő rostok lazulásához, a lencse domborúbbá válásához vezet. –Emellett a pupilla is szűkül. A szem közelpontja 10cm. Akkomodáció

20 Pálcikák és csapok Receptorsejtek felépítése: –Külső szegmentum: látópigmenttel, pigmenthám felé –Belső szegmentum a sejtmaggal és egyéb sejtalkotókkal és a szinaptikus végződéssel. Pálcikák: –Egyetlen fotont is érzékelnek, de közepes fénynél már telítődnek. Scotópiás (szürkületi) látásban szerepelnek. –perifériásan helyezkednek el –színeket nem különböztetnek meg Csapok: –Magasabb ingerküszöb. A photopiás, azaz a színes nappali látásban szerepelnek –centrálisan helyezkednek el –három féle pigment: piros, zöld, kék

21 A retina működése

22 1.Látótér meghatározása: Periméter Látásvizsgálatok a gyakorlaton 1. fehér látótér > kék látótér > vörös látótér > zöld látótér vakfolt helyének megállapítása: 100-105 fokos pozíciónál (az addig látott „pötty” hirtelen eltűnik)

23 Vízusvizsgálat Schnellen-tábla Látásvizsgálatok a gyakorlaton 2. pl.korábban...

24 Ishihara táblák nincs kontúr nincs intenzitásbeli különbség csak a színárnyalat segít Színtévesztés Látásvizsgálatok a gyakorlaton 3.

25 Ishihara táblák

26 Látásvizsgálatok a gyakorlaton 4. Vakfolt vizsgálata Jobb szem becsukása Bal szemmel fixáljunk a keresztre Lassan mozgassuk közelebb-távolabb a papírt. Egy bizonyos távolságnál a korong képe éppen a vakfoltra esik és a korong „eltűnik” Placidó féle keratoszkóp: A szaruhártya (cornea) görbületének vizsgálatára szolgál 2. Normál görbületű szaruhártya: koncentrikus körök tükröződnek a corneán 3. Asztigmatizmus: a tükröződő körök torzultak


Letölteni ppt "Alapfogalmak 1 Recepció: az érzéksejtek ingerületi folyamata –receptor- vagy generátor potenciál Érzékelés (szenzáció): az információ feldolgozása –Érzet:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések