Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Magyar Bányászati Szövetség (MBSZ) 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1) 336-7801

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Magyar Bányászati Szövetség (MBSZ) 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1) 336-7801"— Előadás másolata:

1 Magyar Bányászati Szövetség (MBSZ) 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1)

2 A magyar EU elnökség küszöbén… Dr. Zoltay Ákos ügyvezető főtitkár Eger, november

3 Az MBSZ a magyar bányavállalkozások nemzeti szövetsége a magyar bányavállalkozások nemzeti szövetsége Az MBSZ – tagsága révén – lefedi a: Kőolaj,- földgáz bányászatot, a földgáz tárolást; Szénbányászatot; Ércbányászatot; Kő-, kavics-, homok és agyagbányászatot; Egyéb ásványi nyersanyagok bányászatát; Bányászathoz kapcsolódó alvállalkozásokat

4 Az MBSZ hatékony működésének alapja Az MBSZ szakmai, munkaadói érdekképviseleti szervezet; A bányászati-, és tevékenységükkel a bányászathoz kapcsolódó vállalkozások szakmai szövetsége, TAGOZATOKKAL; A Szövetségben a Tagvállalkozásokat a vállalkozások első számú - döntéshozatali - vezetői képviselik. Ők tudják meghatározni az adott cég szempontjából azt, hogy a szövetségi munkában mik az alapvető kérdések az érdekérvényesítésben (ami természetesen kihat munkavállalóikra is).

5 Az MBSZ (és tagvállalatainak) nemzetközi együttműködései EU Kitermelő ipari /Bányaipari Ágazati Párbeszéd Bizottság EUROMINES (MBSZ) EURACOAL (Mátrai Erőmű Zrt.) IMA (OMYA Hungária Kft.) UEPG Európai Adalékanyagok Szövetsége (MBSZ Kő-, kavics Tagozata)

6 Ásványi nyersanyagtermelés (Mt)

7 Összes bányászati foglalkoztatott 1990 és 2009 (fő)

8 Bányászati foglalkoztatottak száma, megoszlása 2009-benÁgazatok Saját dolgozó AlvállalkozóiÖsszesFiatal 30 alatti Szén Kőolaj, földgáz Földgáztárolás Ércek, egyéb ásványok Kő, kavics, homok, agyag Kő, kavics, homok, agyag Összesen

9 Az EU csatlakozás, gazdasági újrafelosztás? Lisszaboni stratégia; Kyotói egyezmény, klímaváltozás; REACH ( az EU bomba 2010 december 1- jén robban!) NATURA 2000 Bányászati hulladék; Biztosíték-adás; Hová lett a versenyképes EURÓPA?

10 MÉRFÖLDKÖVEK AZ EU SOROS ELNÖKSÉGHEZ I május 1.: Magyarország az Európai Unió tagjává válik május: A spanyol-belga-magyar európai ügyekért felelős államtitkárok találkozója Brüsszelben: egyeztetés a trió programról szeptember: A spanyol-belga-magyar európai ügyekért felelős államtitkárok találkozója Madridban: egyeztetés a trió programról eleje: A spanyol-belga-magyar európai ügyekért felelős államtitkárok találkozója Budapesten: a trió program véglegesítése.

11 MÉRFÖLDKÖVEK AZ EU SOROS ELNÖKSÉGHEZ II február: Kihirdetik a trió elnökség közös logópályázatának eredményét június: EP-választások november: Spanyolország, Belgium és Magyarország bemutatja a trió elnökség programját az Állandó Ügyek és Külkapcsolatok Tanácsa (ÁKÜT) előtt december: Európai Tanács ülésén szintén bemutatásra került a trió program április: A magyar elnökség programjának tervezett bemutatása.

12 MÉRFÖLDKÖVEK AZ EU SOROS ELNÖKSÉGHEZ III május: A magyar elnökségi naptár bemutatásának tervezett ideje december: A magyar elnökség bemutatja programját, melyet Brüsszelben, a rendes év végi ülésén fogad el az Európai Tanács 2010: A Lisszaboni Stratégia lejárt március: Románia és Bulgária céldátuma a schengeni övezethez való csatlakozásra.

13 MÉRFÖLDKÖVEK AZ EU SOROS ELNÖKSÉGHEZ IV május: A magyar elnökségi naptár bemutatásának tervezett ideje január-június: Magyarország viszi az Európai Unió soros elnökségét

14 A MAGYAR ELNÖKSÉG PROGRAMJA Kötött programok ( 85 % ): * az Unió rendes működéséből * a már zajló folyamatokból * a tárgyalás alatt álló jogszabályokból fakadó programok Magyarországnak mintegy 15 százaléknyi mozgástere marad, ezzel kell hatékonyan élnünk!

15 A MAGYAR ELNÖKSÉG KÖTÖTT PROGRAMJA Európa 2020 (ex-Budapesti Stratégia) Horvátország és a Nyugat-Balkán EU-csatlakozása Költségvetés Energia- és klímacsomag Románia és Bulgária schengeni csatlakozása Kiegyensúlyozott szomszédságpolitika Stockholmi Program Vízpolitika

16 A MAGYAR ELNÖKSÉG PROGRAMJA MOZGÁSTÉR: UGYE BELEFÉR AZ ÁSVÁNYI NYERSANYAG KUTATÁS, KITERMELÉS IS? UGYE BELEFÉR AZ ÁSVÁNYI NYERSANYAG KUTATÁS, KITERMELÉS IS? Magyarországnak mintegy 15 százaléknyi mozgástere marad A soros elnökség Magyarország új Kormányának programja szerint a valódi értékteremtésre koncentrál Az ásványi nyersanyagokat-, energiahordozókat kitermelő nemzetgazdasági - ág a bányászat - valódi értékteremtő, aktív részese kíván lenni a gazdasági fejlődésnek, uniós és hazai vonatkozásban is! Alapvető érdekünk ennek érvényesítése a soros elnökség programjában!

17 Az MBSZ főbb nemzetközi programjai az EU-elnökség időszakában NEPSI Fórum; EUROMINES Nemzetközi konferencia; UEPG közgyűlés; „Minerals Days” nyílt napok a bányászat társadalmi elfogadtatásának javítására;

18 A BÁNYÁSZAT MŰKÖDÉSE SZEMPONTJÁBÓL FONTOS A hosszú távú, megbízható szabályozás; Ásványvagyon gazdálkodás, energiapolitika; A hazai erőforrások optimális kihasználása, tervezhetősége; A hatékony működéshez a munkaerő képzése, továbbképzése; A jó szakmai együttműködés; A társadalmi elfogadtatás erősítése

19 A hazai bányászat társ-szervezeteivel való együttműködés erősítése a magyar EU elnökség sikeréért Együttműködési megállapodások bővítése (MBSZ-MBFH-Miskolci Egyetem; MBSZ-BDSZ Bányaipari Ágazati Párbeszéd Bizottság) Várjuk az OMBKE, a Mérnöki Kamara Bányászati Tagozatának csatlakozását az MBSZ együttműködési megállapodásaihoz, a bányászati Etikai Kódex-hez A Társ-szervezetekkel való együttműködés erősítése a bányászat érdekérvényesítésének záloga! Együtt tudunk a szakmáért eredményeket elérni az EU elnökség idején is!

20 Köszönöm a figyelmet Jó szerencsét!


Letölteni ppt "Magyar Bányászati Szövetség (MBSZ) 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1) 336-7801"

Hasonló előadás


Google Hirdetések