Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Afrika népessége Varga Kristóf 7./a

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Afrika népessége Varga Kristóf 7./a"— Előadás másolata:

1 Afrika népessége Varga Kristóf 7./a

2 Származásuk Afrika őslakói a fekete afrikaiak, akik a negrid emberfajtához tartoznak. Elsősorban a Szaharától délre eső területeket népesítik be. Két fő csoportjuk: Szudáni Bantu Vannak kisebb csoportjaik is: Pigmeusok Busmanok Hottenták Máig nagyon fontos szerepet játszanak a nyelvi és törzsi kötelékek.

3 Népesedésük A kontinens északi részét az europid emberfajtához tartozó arabok népesítik be.(Fehér-Afrika). Az európai bevándorlók aránya mindössze 1%. Afrika lakóinak száma gyorsan gyarapodik,ma több mint 900 millióan lakják a kontinenst. A népesség eloszlása: Guineai-öböl Nílus völgye A fiatal földrész népességének 45%-a 15 éven aluli. A gyermekek halandósága roppant magas. Mindemellett Afrikában él bolygónk legtöbb AIDS fertőzöttje.

4 Afrika országai Az újkor hajnalán lezajló tudományos expedíciókat a rabszolga-kereskedők és a gyarmatosítók hatalomgyakorlása követte. A 19. század végén szinte az egész földrész Európa uralma alatt állt. Fejlődő országok: Dél-afrikai Köztársaság

5 Gazdasága A világpiacon elsősorban ásványkincsekkel és mezőgazdasági terményekkel jelentkeznek. Észak-Afrika arab országai gazdaságilag fejlettebb és sokoldalúbb mint a kontinens többi részéé. Fekete-Afrika földünk egyik legszegényebb,legelmaradottabb térsége. A gyerekek 75%-a éhezik. A külföldi kölcsönüket képtelenek visszafizetni. Ezért eladósodtak. Óriási a munkanélküliség ezért nagy a szegénység. A Dél-afrikai Köztársaság a kontinens egyetlen gazdaságilag fejlett országa.


Letölteni ppt "Afrika népessége Varga Kristóf 7./a"

Hasonló előadás


Google Hirdetések